szerző:
NIZS
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem hazugság, tévedés. Kellemetlen, de előfordul.

Történt, hogy a hvg.hu tudósítója csütörtökön Brüsszelben véletlenül összetévesztette a CÖF tüntetőihez szóló szónokok egyikét a "civil szervezet" szóvivőjével, ifjabb Lomnici Zoltánnal. Kellemetlen, de előfordul.

A szóvivő mindenesetre látványosan és harsányan kiakadt, nem tévedésről beszélt, hanem tudatos hazugságról, fenyegetett, számonkérő levelet írt, majd posztolt Facebookon, közleményt adott ki az Országos Sajtószolgálat révén. A hvg.hu azonnal helyreigazított, elnézést kért a cikkben, illetve megtette ezt egy ifjabb Lomnici Zoltánnak küldött levélben is – ahogy illik.

Pénteken azonban odatévedtünk a CÖF honlapjára, ahol az első hír egyből egy meghívó volt "A valódi rendszerváltás? című Civil Akadémiára". A szöveg szerint az "Aktuális civilitika: Dr. Csizmadia László – CÖF alapító, CÖKA elnök" (sic!), a vendég pedig Bíró Zoltán történész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgatója.

Eddig semmi gond, biztos izgalmas. Van azonban fotó is, és hát itt már gond van. A képen ugyanis Sz. Bíró Zoltán történész látható, aki kiváló szakember, az egyik legismertebb Oroszország-szakértő, és biztos markáns véleménye van a rendszerváltásról is. Viszont semmiképpen sem a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgatója.

A főigazgató ugyanis egy másik Bíró Zoltán. Szintén ismert személyiség, tanár és irodalomtörténész, ráadásul politikai múltja is van, mégpedig a rendszerváltáshoz kötődő: ő volt a Magyar Demokrata Fórum első (ügyvezető) elnöke. Illik tehát ismerni. Ha a téma a rendszerváltás, mindenképpen. A CÖF-alapítók listáját végignézve, nekik kiváltképpen kötelező lenne.

Ellentétben ifjabb Lomnici Zoltánnal, mi nem kérjük ezért sem a CÖF-elnökség lemondását, és még hazugságról sem beszélünk. Szerintünk csak tévedtek. Kellemetlen, de előfordul.

Persze lehet, hogy az egész képcsere Soros műve. De ha mégsem, segítünk:

Ő Sz. Bíró Zoltán:

©

Ő pedig (a kép bal oldalán, kicsiben) Bíró Zoltán:

©

De MTI-fotó is van róla:

©

No, szép hétvégét!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!