szerző:
MTI

A kínai parlament hétfőn elfogadta a vitatott "elszakadásellenes törvényt", amely lehetővé teszi az erőszakos fellépést Tajvan ellen, ha a sziget kikiáltaná függetlenségét vagy kudarcot vallanának az egyesítési tárgyalások. A kínai kormányfő mindazonáltal azt hangoztatta, hogy nem "háborús törvényt" alkottak.

A kínai televízióban élőben közvetített parlamenti ülésen 2896 honatya "igen" szavazatával, ellenszavazat nélkül, két tartózkodás mellett fogadta el a törvényt. A szavazás eredményének kihirdetése után a képviselők tapsviharban törtek ki. A jogszabály elfogadása egyébként várható volt, hiszen a pekingi parlament rutinszerűen támogatja az ázsiai ország kommunista párti vezetése által kijelölt irányvonalat.

Hu Csin-tao (Hu Jintao) államfő-pártfőtitkár a törvény elfogadása után azonnal aláírta a jogszabály hatályba lépéséről szóló rendeletet. A törvény elfogadása előtt egy nappal az államfő azt hangoztatta, hogy a kínai hadseregnek készen kell állnia a háborúra, és a nemzet védelmének ügyét minden más dolog fölé kell helyeznie.

Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök mindazonáltal azt hangoztatta, hogy nem "háborús törvényt" hagytak jóvá a képviselők. "A törvény a békés egyesítést szolgálja. Nem Tajvan népe ellen irányul és nem is háborús törvény" - fűzte hozzá a politikus.

A törvény értelmében Kína fenntartja magának a jogot az erőszakos fellépésre, ha Tajvan kikiáltaná függetlenségét vagy kudarcot vallanának az egyesítési tárgyalások. Kína a polgárháború 1949-es befejezése óta de facto független Tajvant a mai napig lázadó tartományának tekinti. Peking az új törvény elfogadása előtt is rendszeresen fenyegetőzött a sziget megtámadásával, ha az kikiáltaná függetlenségét. A jogszabály a katonai fellépés engedélyezésére vonatkozó eljárást szabályozza.

Az új törvény - amelynek tervezete a múlt héten került nyilvánosságra - már elfogadása előtt széles körű nemzetközi tiltakozást váltott ki. A jogszabály ellen Tajvan, Japán és az Egyesült Államok is tiltakozott. Washington önmérsékletre sürgette Pekinget és a törvénytervezet felülvizsgálatát sürgette. Tajvan pedig arra figyelmeztetett, hogy a jogszabály elfogadása ártana a térség stabilitásának, illetve a pekingi és a tajpeji vezetés kapcsolatának.

A kínai parlament hétfői ülésén szintén elfogadott idei védelmi költségvetés a tavalyihoz képest 12,6 százalékkal, 244,65 milliárd jüanra (29,5 milliárd dollár) növeli az ázsiai ország katonai célú kiadásait. Kínai tisztségviselők szerint a növekedés a haderő korszerűsítését, nem pedig háborús készülődést szolgál.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Kína autópályát építene a tengeren át Tajvanra

Kína 2 ezer milliárd jüanos (45 ezer milliárd forint) hosszú távú autópálya építési tervet jelentett be, valamint 12 milliárd dolláros vasútfejlesztést tervez több ezer mérföldnyi vasúti sín lefektetésével.

Világ

A tajvani elnök békülékeny hangot ütött meg

Csen Suj-pian tajvani államfő meginvitálta Kína legismertebb tajvani ügyekért felelős diplomatáját, hogy látogassa meg a szigetet, enyhítve ezzel a Peking és Tajpej közötti feszültséget. Az elnök a tajvani függetlenség élharcosa.

Hét nap

TAJVAN-TÖRVÉNY

Peking törvényben tiltaná meg Tajvannak, hogy kiváljon a kínai államból - ez a kínai parlament, az Országos Népi...

MTI Világ

Több mint hétszáz rakéta szegeződik Tajvanra

"Kína gyors ütemben növeli Tajvanra irányzott harcászati rakétáinak számát, fokozva a sziget fenyegetettségét. 2003-ban 496 harcászati rakétája volt telepítve a Tajvannal szemközti délkeleti partvidékén, most 706" - jelentette be Csen Suj-pien tajvani elnök.

Világ

Tajvan tagadja, hogy plutóniumkísérleteket végzett

A tajvani kormány szerint nem igaz a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) állítása, miszerint a 80-as évek közepén beszüntetett atomfegyverprogram keretében plutónium-szétválasztással is kísérleteztek volna.

Hét nap

ÜZENETEK TAJVAN-ÜGYBEN

Kína ingerült nyilatkozatban vasárnap a szuverenitását sértő és a belügyeibe beavatkozó lépésnek minősítette, hogy az...

Világ

Kína háborús provokációval vádolja Tajvant

Háborús provokációnak minősítette Peking szerdán a tajvani kormányfő azon korábbi kijelentését, amely szerint a szigetországnak azért van szüksége a dél-kínai Sanghajt is elérő rakétákra, hogy képes legyen megfelelő ellenlépést tenni, ha Kína rakétákkal megtámadja Tajvant.

Bivalyerős chipet tett le az asztalra a Huawei, a mesterséges intelligencia veheti hasznát

Bivalyerős chipet tett le az asztalra a Huawei, a mesterséges intelligencia veheti hasznát

Ötszáz körbála ég Hortobágynál

Ötszáz körbála ég Hortobágynál

11 évesen éttermet nyitott

11 évesen éttermet nyitott

Fehérre "festette" a Play áruházat a Google

Fehérre "festette" a Play áruházat a Google

Mire kinyitotta a kaput az autós, már nem volt mivel beállni – videó

Mire kinyitotta a kaput az autós, már nem volt mivel beállni – videó

Majka a színpadról szólt be durván a Petőfi Rádiónak

Majka a színpadról szólt be durván a Petőfi Rádiónak