szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kínai parlament hétfőn elfogadta a vitatott "elszakadásellenes törvényt", amely lehetővé teszi az erőszakos fellépést Tajvan ellen, ha a sziget kikiáltaná függetlenségét vagy kudarcot vallanának az egyesítési tárgyalások. A kínai kormányfő mindazonáltal azt hangoztatta, hogy nem "háborús törvényt" alkottak.

A kínai televízióban élőben közvetített parlamenti ülésen 2896 honatya "igen" szavazatával, ellenszavazat nélkül, két tartózkodás mellett fogadta el a törvényt. A szavazás eredményének kihirdetése után a képviselők tapsviharban törtek ki. A jogszabály elfogadása egyébként várható volt, hiszen a pekingi parlament rutinszerűen támogatja az ázsiai ország kommunista párti vezetése által kijelölt irányvonalat.

Hu Csin-tao (Hu Jintao) államfő-pártfőtitkár a törvény elfogadása után azonnal aláírta a jogszabály hatályba lépéséről szóló rendeletet. A törvény elfogadása előtt egy nappal az államfő azt hangoztatta, hogy a kínai hadseregnek készen kell állnia a háborúra, és a nemzet védelmének ügyét minden más dolog fölé kell helyeznie.

Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök mindazonáltal azt hangoztatta, hogy nem "háborús törvényt" hagytak jóvá a képviselők. "A törvény a békés egyesítést szolgálja. Nem Tajvan népe ellen irányul és nem is háborús törvény" - fűzte hozzá a politikus.

A törvény értelmében Kína fenntartja magának a jogot az erőszakos fellépésre, ha Tajvan kikiáltaná függetlenségét vagy kudarcot vallanának az egyesítési tárgyalások. Kína a polgárháború 1949-es befejezése óta de facto független Tajvant a mai napig lázadó tartományának tekinti. Peking az új törvény elfogadása előtt is rendszeresen fenyegetőzött a sziget megtámadásával, ha az kikiáltaná függetlenségét. A jogszabály a katonai fellépés engedélyezésére vonatkozó eljárást szabályozza.

Az új törvény - amelynek tervezete a múlt héten került nyilvánosságra - már elfogadása előtt széles körű nemzetközi tiltakozást váltott ki. A jogszabály ellen Tajvan, Japán és az Egyesült Államok is tiltakozott. Washington önmérsékletre sürgette Pekinget és a törvénytervezet felülvizsgálatát sürgette. Tajvan pedig arra figyelmeztetett, hogy a jogszabály elfogadása ártana a térség stabilitásának, illetve a pekingi és a tajpeji vezetés kapcsolatának.

A kínai parlament hétfői ülésén szintén elfogadott idei védelmi költségvetés a tavalyihoz képest 12,6 százalékkal, 244,65 milliárd jüanra (29,5 milliárd dollár) növeli az ázsiai ország katonai célú kiadásait. Kínai tisztségviselők szerint a növekedés a haderő korszerűsítését, nem pedig háborús készülődést szolgál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Kína autópályát építene a tengeren át Tajvanra

Kína 2 ezer milliárd jüanos (45 ezer milliárd forint) hosszú távú autópálya építési tervet jelentett be, valamint 12 milliárd dolláros vasútfejlesztést tervez több ezer mérföldnyi vasúti sín lefektetésével.

Világ

A tajvani elnök békülékeny hangot ütött meg

Csen Suj-pian tajvani államfő meginvitálta Kína legismertebb tajvani ügyekért felelős diplomatáját, hogy látogassa meg a szigetet, enyhítve ezzel a Peking és Tajpej közötti feszültséget. Az elnök a tajvani függetlenség élharcosa.

Hét nap

TAJVAN-TÖRVÉNY

Peking törvényben tiltaná meg Tajvannak, hogy kiváljon a kínai államból - ez a kínai parlament, az Országos Népi...

MTI Világ

Több mint hétszáz rakéta szegeződik Tajvanra

"Kína gyors ütemben növeli Tajvanra irányzott harcászati rakétáinak számát, fokozva a sziget fenyegetettségét. 2003-ban 496 harcászati rakétája volt telepítve a Tajvannal szemközti délkeleti partvidékén, most 706" - jelentette be Csen Suj-pien tajvani elnök.

Világ

Tajvan tagadja, hogy plutóniumkísérleteket végzett

A tajvani kormány szerint nem igaz a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) állítása, miszerint a 80-as évek közepén beszüntetett atomfegyverprogram keretében plutónium-szétválasztással is kísérleteztek volna.

Hét nap

ÜZENETEK TAJVAN-ÜGYBEN

Kína ingerült nyilatkozatban vasárnap a szuverenitását sértő és a belügyeibe beavatkozó lépésnek minősítette, hogy az...

Világ

Kína háborús provokációval vádolja Tajvant

Háborús provokációnak minősítette Peking szerdán a tajvani kormányfő azon korábbi kijelentését, amely szerint a szigetországnak azért van szüksége a dél-kínai Sanghajt is elérő rakétákra, hogy képes legyen megfelelő ellenlépést tenni, ha Kína rakétákkal megtámadja Tajvant.

Bartók-darab nevét vette fel az Alapjogvédő Iroda

Bartók-darab nevét vette fel az Alapjogvédő Iroda

Vannak, akik már kipróbálták, milyen internetet szórnak a SpaceX műholdjai

Vannak, akik már kipróbálták, milyen internetet szórnak a SpaceX műholdjai

Fotók jöttek a dusnoki motoros tragédiáról

Fotók jöttek a dusnoki motoros tragédiáról