6,6-os erősségű földrengés volt Indonéziában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Richter-skála szerint 6,6-es erősségű földrengés rázta meg szombat hajnalban Indonézia keleti részét, nincs szökőárveszély a helyi meteorológiai és földtani intézet tájékoztatása szerint.

Egyelőre nem érkezett jelentés áldozatokról vagy károkról. A rengés epicentruma Sumbawa szigetétől 205 kilométerre északkeletre, a Flores-tenger alatt 573 kilométeres mélységben volt. A csendes-óceáni "tűzgyűrűben" fekvő Indonéziában gyakori a földrengés és a vulkáni tevékenység a tenger alatti tektonikus  lemezek találkozásánál. 

Ez év júliusában az indonéziai Jáva déli partvidékén söpört végig szökőár, amit a Richter-skála szerint 7,7-es erősségű, tenger alatti földrengés idézett elő és mintegy 600 ember halálát okozta. Két éven belül ez volt a második cunami a térségben. 2004. december 26-én a Richter-skála szerint 9,1-es erejű rengés pusztított a dél-délkelet-ázsiai térségben. A földmozgás által kiváltott szökőár több mint 130 ezer ember életét oltotta ki az indonéziai Aceh tartományban, tucatnyi érintett országban pedig  további több mint százezer ember halt meg.