Alkotmányellenes a "rossz hírre jó hír" elvű törvénymódosítás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Alkotmányellenes a román audiovizuális médiatörvény legutóbbi módosítása, amely szerint a televízióknak és a rádióknak egyenlő arányban kell sugározniuk pozitív és negatív híreket - döntötte el szerdán a román alkotmánybíróság.

Román médiaszervezetek is élesen bírálták a jogszabályt, amelyet Gheorghe Funar, a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) szenátora és Ioan Ghise liberális képviselő javasolt. A kezdeményezők azzal a céllal dolgozták ki a jogszabályt, hogy javítsanak a lakosság közérzetén.

A román szenátus június 26-án fogadta el egyhangúlag a jogszabály módosított változatát, amelyet a Demokrata Liberális Párt (PD-L) törvényhozói megtámadtak az alkotmánybíróságon. A taláros testület döntése miatt a jogszabály visszakerül a parlament asztalára.

Ambrus Attila, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) elnöke üdvözölte a román alkotmánybíróság döntését. Az MTI-nek elmondta: a tervezet legnagyobb problémája az, hogy eldönthetetlen, mi a jó és mi a rossz hír, mert a különböző érdekeltségű feleknek ugyanaz a hír lehet jó vagy rossz.

A MÚRE elnöke szerint a törvényalkotók ezzel azt akarták elérni, hogy róluk kedvező hírek jelenjenek meg a médiában, illetve abban az esetben, ha negatív fényben tüntetik fel tevékenységüket, lehetőségük legyen helyesbítést kérni e törvény alapján. Ambrus Attila szerint a jogszabály kísértetiesen hasonlít a Szlovákiában nemrég életbe lépett médiatörvényre.

Kacsó Sándor, a Román Televízió bukaresti magyar adásának vezető szerkesztője úgy véli, hogy nem törvényekkel kell szabályozni a média tartalmát. Az MTI-nek elmondta: elegendőnek tartja a média belső szabályozását, hiszen a MÚRE-nak, illetve a többi román újságírói érdekvédelmi szervezetnek is megvan a saját belső etikai kódexe, akárcsak a román közszolgálati televíziónak.

A médiatörvény módosított változatának visszavonását követelte kedden Romániától Haraszti Miklós, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-felelőse. Traian Basescu román államfőhöz írt levelében Haraszti a sajtószabadság súlyos politikai csorbításának nevezte a törvényt.