Tadics: megteremthető a vajdasági autonómia

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A vajdasági autonómia kérdését is meg fogjuk oldani, jelenleg is tart a parlamenti vita arról, hogy milyen jogkörök kerülnek át a tartományhoz - jelentette ki Borisz Tadics szerb államfő a lap hétfői számában közölt interjúban.

Magyar barátaim a nemzeti kisebbségi tanácsok felállítását kérték tőlünk - mondta a szerb államfő. Hozzátette azt is, nagyon büszke, hogy ez a törvény meg is született, s ezzel minden jogot megkapnak a szerbiai kisebbségek.

Arra a felvetésre, hogy a kormánykoalíciót támogató vajdasági magyarok elsősorban a tartományi autonómia hatályba lépésének elmaradása miatt csalódtak kormányában, Borisz Tadics azt felelte: "a vajdasági autonómia kérdését is meg fogjuk oldani, jelenleg is tart a parlamenti vita arról, hogy milyen jogkörök kerülnek át a tartományhoz. A folyamatot látva az elkövetkező hónapokban ez a kérdés meg fog oldódni".

A szerb államfő elmondta, hogy mindent megtesz azokért a szerbekért, akik nem az ország területén laknak. "Ez azonban nem jelenti, hogy destabilizálni fogom a szerb kisebbséggel rendelkező szomszédos országokat. Az ott élő szerbeknek az adott állam hű polgárainak kell lenniük. Mi pedig odafigyelünk, hogy kisebbségi jogaikat megkapják" - tette hozzá.