A riválisok is Steve Jobsot gyászolják

A riválisok is Steve Jobsot gyászolják

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A számítástechnika óriásai, köztük az Apple riválisai, politikusok, a művészvilág, iPad- és iPhone-függő tinédzserek, a kütyük szerelmesei gyászolják szerte a világon Steve Jobs-t. Az Apple társalapítója szerdán hunyt el, 56 éves korában. Hasnyálmirigyrákban szenvedett.

Az Apple nagy versenytársai, a Google, a Sony, a Samsung és Microsoft csütörtökön félresöpörték a rivalizálást, hogy megemlékezzenek arról az emberről, aki olyan ikonikus termékek megálmodója és inspirálója volt, mit az Apple első számítógépe, valamint az iPod, az iPhone vagy az iPad.

"A digitális világ elveszítette vezérlő fényét, de Steve újításai, kreativitása nemzedékeken keresztül inspirálni fogja az álmodozókat, gondolkodókat" – olvasható Howard Stringer, a Sony Corp. elnök-vezérigazgatója közleményében.

©

A Samsung, amely többfrontos, hosszas bírósági csatát vív az Apple-lel az okostelefonok szabadalma kérdésben, csütörtöki közleményében "innovatív szellemnek" nevezte Jobst, "akire örökké emlékezni fognak". G. S Csoj, a dél-koreai elektronikai óriás vezérigazgatója olyan férfiként méltatta Jobst, "aki számtalan forradalmi változást vezetett be az számítástechnikai iparágban".

"Steve Jobs hatalmas látnok volt és mélyen tisztelt versenytárs" - méltatta az Apple alapítóját Mike Lazaridis és Jim Balsillie, a Blackberryket gyártó Research in Motion vezetője.

Jobs halálának híre futótűzként terjedt el az interneten, és együttérző üzenetek milliói árasztották el a nap folyamán az olyan közösségi oldalakat, mint a Facebook vagy a Twitter.

Mark Zuckerbergnek, a Facebook alapító-vezérigazgatójának kommentjét néhány órán belül több mint 215 ezren lájkolták. "Steve, köszönöm, hogy mentorom és barátom voltál. Köszönöm, hogy megmutattad, hogy amit felépítesz, az megváltozathatja a világot" - írta.

©

Az internetkereső óriás, a Google a maga legegyszerűbb módján adta hírül felhasználóinak az Apple alapítójának halálát: a keresőablaknál Steve Jobs nevét, születési és halálozási évét tüntették fel egyszerű fekete betűkkel és az Apple Jobsnak emléket állító honlapjára vezető linkkel. A digitális részvétkönyvben folyamatosan újabb és újabb bejegyzések érkeznek.

Steven Spielberg filmrendező üzenetében Thomas Edison óta a legnagyobb újítónak nevezte Jobst, aki a világot az "ujjhegyeinkhez hozta". Sir Norman Foster, a világhírű brit építész példaképként, nagy ihletőként méltatta az elhunytat.

Barack Obama amerikai elnök hivatalos nyilatkozatában "látnoknak" nevezte Jobst. "Aligha lehet nagyobb elismerése Steve sikerének, mint az, hogy sokan a világon egy olyan készülék segítségével értesültek haláláról, amelyet ő talált fel". Dmitrij Medvegyev orosz államfő Twitter-üzenetében azt írta, hogy "a Steve Jobshoz hasonló emberek változtatják meg világunkat".

Az Apple cupertinói székhelyén és üzletei előtt világszerte - úgy az Egyesült Államokban, mint Kínában - gyászolók gyűltek össze, és gyertyagyújtással emlékeztek Jobsra. New Yorkban a Fifth Avenue-n lévő éjjel-nappal nyitva tartó üzlet előtt a gyertyák között egy iPhone-on Jobs fotója. Tokióban digitális gyertyagyújtással emlékeztek a rajongók. Voltak olyanok, akik piros almákba vésett üzenetekkel vettek búcsút.

A magyar IT-guruk is rengeteget köszönhettek Steve Jobsnak.