Visszahívják a horvát katonákat a Golán-fennsíkról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Horvátország visszahívja a Golán-fennsíkon szolgálatot teljesítő békefenntartóit, mert nem szavatolt a katonák biztonsága a napokban megjelent cikkek miatt. Több lap is arról számolt be, hogy Horvátország állítólag fegyvert adott el a szíriai felkelőknek - adta hírül csütörtökön a horvát állami televízió.

Zorán Milanovic miniszterelnök a csütörtöki kormányülésen bejelentette, hogy Ivo Josipovic köztársasági elnökkel egyeztetve kezdeményezi a Golán-fennsíkon ENSZ-megfigyelő misszióban szolgáló 97 horvát katona fokozatos visszahívását.

Milanovic felhívta a figyelmet arra, hogy az utóbbi napokban a "legtekintélyesebb világsajtóban" olyan cikkek jelentek meg, "amelyeket bármennyire is cáfol a kormány, sosem tud megcáfolni". Ezáltal pedig a horvát katonák előreláthatatlan kockázatnak vannak kitéve - tette hozzá a kormányfő.

"A mi felelősségünk és feladatunk, hogy erről elgondolkozzunk, és amikor szükséges, cselekedjünk" - hangsúlyozta Milanovic a HTV tudósításában. Emlékeztetett, hogy a horvát katonák gyakorlatilag fegyvertelenek a Golánon.

A The New York Times és a horvát Jutarnji List a napokban arról cikkeztek, hogy Szaúd-Arábia horvát fegyvereket vásárolt és juttatott el Jordánián keresztül a Bassár el-Aszad elnök rezsimje ellen harcoló szíriai ellenzéki erőkhöz.

A Golán-fennsíkon lévő megfigyelő ENSZ-misszióban a horvát kontingens mellett osztrák, indiai, japán és Fülöp-szigeteki katonák teljesítenek szolgálatot.

A japán kormány decemberben bejelentette, hogy kivonja békefenntartóit a fennsíkról a romló biztonsági helyzet miatt.

A Golánon lévő demilitarizált övezetben az 1973-as jóm-kipúri háború lezárása óta csak ENSZ-csapatok állomásozhatnak, ezek a fennsíkot 1967-ben elfoglaló Izrael és Szíria közti fegyverszünetet hivatottak ellenőrizni. Megfigyelők szerint a szíriai hadsereg arra használta fel a területet, hogy onnan támadja az Aszad-rezsim megdöntéséért háborúzó felkelőket.