Kilövési engedélyt adtak ki 80 farkasra Szlovákiában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hiába tiltakoztak állatvédő szervezetek, ismét adott ki engedélyeket farkasok kilövésére idén a szlovák földművelésügyi minisztérium. A Szlovák Vadászkamara honlapján nyilvánosságra hozott kvótából kiderül, hogy a tárca az idei vadászszezonra nyolcvan farkas kilövését engedélyezte.

Bár az Európai Unió tagállamainak többségében a farkas védett, és kilövése tilos vagy csak külön engedély alapján lehetséges, Szlovákiában az erre vonatkozó szabályozás kevésbé szigorú, és idényjelleggel lehetővé teszik a vadászatát.

A Szlovákiában élő farkasok létszámáról csak becslések léteznek, és ezek is nagyon eltérőek. Míg a vadászegyesületek statisztikái szerint számuk ezertől akár több mint kétezerig terjedhet, a környezetvédők szerint a valós létszám a töredéke lehet, az állami természetvédelmi alap pedig 600 példány létezéséről tud.

Szlovákiában 1995-ben az egész országban betiltották a farkasok vadászatát. Ezt a szabályozást 1999-ben részlegesen feloldották, és azóta az ügyben illetékes szaktárca minden évben kvótában szabja meg a kilőhető farkasok számát. Az engedély az utóbbi években száz feletti példányról rendelkezett, ugyanakkor az elejtett állatok száma rendszerint ennél több lett.

A helyzet hosszú évek után tavaly először javult némileg, miután a környezetvédelmi tárca szűkítette azokat a területeket, ahol a farkasra vadászni lehet, és megtiltotta a ragadozó csoportos vadászatát. Az Európai Unió garanciákat kért ugyanis Szlovákiától arra, hogy az ország képes biztosítani a területén élő farkasállomány fennmaradását.

Az egyik legaktívabb szlovák környezetvédelmi szervezet, a Vlk (Farkas) szerint a Szlovákiában élő farkaspopuláció csak az egyéb vadak természetes szelekciójának biztosításához elég. A tárca által kiadott kvótát túlzónak tartják ezért.

Katarína Grichová, a Vlk aktivistája azt mondta: a szlovák vadászegyletek saját érdekeiket követve túlbecsülik a farkasok állományát és a vadállományban általuk okozott pusztítást. Tavaly hivatalos statisztikák szerint Szlovákiában nem egész ezerháromszázra volt tehető a farkasok által megölt nagyvadak – szarvasok, őzek, vaddisznók – száma, ugyanakkor a vadászok több mint 71 ezer ilyen állatot ejtettek el.