Durva zsid viccei miatt börtönbe kerül a francia humorista

Durva zsid viccei miatt börtönbe kerül a francia humorista

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két hónap börtönbüntetésre ítélte a belga bíróság Dieudonné M'bala M'balát, mert egy 2012-es rendezvényen tagadta a holokauszt történetét és a zsidók megölésére biztatta a közönséget. A férfi francia nyelvterületen vált ismertté a kisebbségeket általánosító, meglehetősen egyedi humora miatt.

A belga hatóságok szerint Dieudonné egy belga rendezvényen diszkriminatív antiszemita és holokauszttagadó megjegyzéseket tett, ezért 2 hónap börtönbüntetésre ítélték, és 9000 euróra bírságolták. Ennél azért durvább dolgok történtek, a közönség keresztény és muszlim tagjait összefogásra ösztönözte, hogy közös erővel öljék meg a zsidókat – írja a Reuters.

A belga hatóságok arra is felszólították, hogy az ítélet teljes szövegét is meg kell jelentetnie két francia nyelvű belga lapban – saját költségén. A francia bíróságok már korábban is elmarasztalták antiszemita megjegyzései miatt, azonban Dieudonné mindig is tagadta, hogy antiszemita lenne. Azért férfihoz kötődik a quenelle, azaz a náci karlendítés módosított változatának elterjesztése – a kart lefelé lendítik ebben a verzióban.