Vérfürdővel indult a jeruzsálemi amerikai nagykövetség nyitásának napja a Gázai övezetnél

Vérfürdővel indult a jeruzsálemi amerikai nagykövetség nyitásának napja a Gázai övezetnél

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Helyszíni sajtóértesülések szerint több mint negyven palesztin tüntetőt lőttek le izraeli katonák a Gázai övezet határánál kirobbant összecsapásokban hétfőn.

A palesztin vörös félhold 918 palesztin sebesültről tud. A sebesültek száma folyamatosan nőtt délelőtt óta. A több mint negyven halálos áldozattal nyolcvan fölé emelkedett a tiltakozások márciusi kezdete óta izraeli katonák által lelőtt palesztinok száma. A hétfői tüntetés sérültjei között van hat újságíró, köztük az algériai tévé tudósítója is.

A Jeruzsálembe költöztetett amerikai nagykövetség nyitórendezvénye magyar idő szerint 3 órakor kezdődik, az eseményt sokan közvetítik élőben, például az Independent című brit lap:

Az övezetet irányító Hamász radikális iszlamista palesztin szervezet március végén hetekig tartó tiltakozásra szólította fel az ott élő arabokat az izraeli "blokád" ellen, a palesztinok hazatérésének jogát követelve. Hétfőn ismét ezrek gyűltek össze a határkerítés közelében, mert ezen a napon nyílik meg a Jeruzsálembe költöztetett amerikai nagykövetség. Ráadásul ez Izrael Állam megalapításának 70. évfordulója, amit az arabok Nakbának, vagyis katasztrófának neveznek.

©

Az izraeli hadsereg röplapokat dobott le az övezetben, arra szólítva fel az ott élőket, hogy ne legyenek a Hamász eszközei, és ne közelítsék meg a határkerítést. Izrael váltig állítja, hogy katonái nem alkalmaztak a szükségesnél nagyobb erőszakot. A hadsereg közleményében arról tájékoztatott, hogy "zárt katonai övezetnek" nyilvánította a gázai határ menti területet.

©

Az izraeli felszólítás ellenére egyes tüntetők megpróbálták megrongálni a kerítést, hogy átjussanak Izrael területére. A tiltakozók gumiabroncsokat égettek, kövekkel dobálták a katonákat, és ismét égő tégelyekkel felszerelt papírsárkányokat eregettek, hogy lángra lobbantsák a területet. A katonák könnygránátokat vetettek be ellenük, és határsértési kísérletek esetén fegyverüket használták.

©

A Sin Bét izraeli belbiztonsági szolgálat közölte, hogy a Hamász egyik tagjának kihallgatása révén olyan információkhoz jutottak, hogy az iszlamista szervezet célja az, hogy fegyvertelen civilek ezreit küldi a kerítéshez, s miután ők átszakították az akadályt, fegyvereseik a tömeggel együtt benyomulnak Izraelbe.

A jeruzsálemi amerikai követség megnyitása nyomán kiújult konfliktus további fejleményeiről itt olvashatnak.

Hozzászólások