New York Times: Orbánra már fenyegetésként tekintenek Európában

New York Times: Orbánra már fenyegetésként tekintenek Európában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az egyik legpatinásabb amerikai lap, a New York Times is Orbánról és Európáról ír, a cikküket azzal kezdik, hogy Európa konzervatívjai azt gondolták, irányíthatják a magyar miniszterelnököt, de tévedtek.

A New York Times sorra veszi, hogy Orbán Viktor hogyan rombolta le a korábbi, örökölt rendszert, majd építette fel saját, illiberális államát, ezzel pedig példát állítva Európa más szélsőjobboldali vezetőjének. Ez az egész folyamat odáig jutott, hogy ma Európában, elsősorban a konzervatív politikusok – köztük Merkel – fenyegetésként tekintenek Orbánra. Ugyanakkor egyelőre tartózkodnak attól, hogy fellépjenek ellene, azért, mert úgy gondolták, mivel mindannyian a Néppárt tagjai, irányíthatják Orbánt – de tévedtek.

Többen ugyanis arra jutottak, szakítanak Orbánnal, ami még befolyásolhatja, hogyan szavaznak szerdán az EP-ben, szembefordulhatnak a konzervatívok is Orbánnal. A vita és a feszültség Orbán és az európai konzervatívok között 2015-ben robbant ki, amikor Orbán a migráció kérdésében szembeszállt Merkellel.

Az EU-ellenes kampányával és a civilek elleni fellépésével sokak szerint átlépett egy határt Orbánt, írja a NYT, hozzátéve: ha a Fideszt kirakják az Európai Néppártból, többen is csatlakozhatnak az ő új, bevándorlásellenes pártcsaládjához.

A keddi eseményekről a másik nagy múltú amerikai lap, a The Washington Post is beszámolt, az események leírása mellett a cím az érdekes, azt írták, Európa szembeszáll mumusával. Vagyis Orbánnal.

(New York Times, The Washington Post)

A Sargentini-jelentés körül kirobbant botrányról itt olvashatnak további részleteket.

Hozzászólások