Líbiában fogták el az al-Kaida egyik feltételezett vezetőjét

Líbiában fogták el az al-Kaida egyik feltételezett vezetőjét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Abdel-Kadir Azuzt Miszráta városában fogták el, a szélsőségesek egykori erős városából, Dernából menekült el.

Az al-Kaida egyik feltételezett helyi vezetőjét a helyi hatóságok fogták el, azután, hogy Peter Bodde, az Egyesült Államok Tuniszban állomásozó líbiai ügyvivője Miszrátába látogatott a múlt héten. Azuzt az ENSZ által elismert líbiai egységkormány székhelyére, Tripoliba szállították.

Líbiai illetékesek szerint úgy tudni, Azuz magas tisztségben szolgált az iszlamisták soraiban Derna városában, amely hosszú ideig a szélsőségesek fellegvára volt az ország keleti felében. Dernát tavaly júniusban foglalták el az ország jelentős részét ellenőrző Halifa Haftár tábornok vezette erők.

Számos iszlamista menekült külföldre Moammer Kadhafi üldöztetése elől, majd a néhai diktátor 2011-es megbuktatása után az Afganisztánt is megjárt szélsőségesek visszatértek a káoszba süllyedt országba, amelyben a hatalomért küzdő rivális csoportok és az al-Kaida mellett az Iszlám Állam terrorszervezet is megvetette lábát.

Egyelőre nem világos, hogy az Egyesült Államok segítséget nyújtott-e a líbiai hatóságoknak Azuz elfogásához. Washington az észak-afrikai államban korábban több alkalommal is végrehajtott műveleteket szélsőségesek elfogására, de a líbiai hatóságoknak is nyújtott támogatást ilyen célból.

Hozzászólások