Kilencszáz menedékkérő fulladt idén a Földközi-tengerbe

Kilencszáz menedékkérő fulladt idén a Földközi-tengerbe

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kedden újabb illegális bevándorlók vesztették életüket Líbia partjainál egy hajótörésben, ezzel a Földközi-tengerbe veszettek száma kilencszázra emelkedett – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

A líbiai hatóságok délután tudatták, hogy megtalálták egy bárka roncsait és öt vízbe fúlt ember holttestét. Hatvanöt további menedékkérőt kimentettek. Az eltűntek számára vonatkozóan eltérő értesülések állnak rendelkezésre, a líbiai parti őrség 15-20, az UNHCR legkevesebb 40 ilyen emberről tud.

A túlélőket az ország al-Homsz nevű városának kikötőjében tették partra.

A líbiai haditengerészet időközben beszüntette a további keresést, és figyelmeztetést adott ki a térség halászainak, hogy figyeljenek az újabb holttestekre.

A bevándorlók többsége Szudánból indult útnak, de akadt köztük egyiptomi, marokkói és tunéziai is.

Az UNHCR keddi közleményében közvetetten bírálta a szigorú bevándorlási politikát folytató Olaszországot, amiért nem engedi az illegális bevándorlókat szállító segélyhajókat kikötni. A főbiztosság szerint a Földközi-tenger mentén lévő államoknak "nem hátráltatni, hanem inkább segíteni kellene a tengeri halálozások mérséklését szolgáló önkéntes erőfeszítéseket". Egyben sürgette az uniós kutató-mentő tengeri misszió újraindítását.

"Az együttérzést most tettekre kell váltani, hogy elejét lehessen venni a további halálozásoknak a tengeren, és a reményvesztésnek, amely leginkább ösztönzi az embereket az életük kockáztatására" – hangoztatta Vincent Cochetel az UNCHR-nek a Földközi-tenger középső medencéjében illetékes különmegbízottja

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint a Földközi-tenger középső medencéjén keresztül futó migrációs útvonalon Líbia és Olaszország között az idén hozzávetőleg hatszázan vesztették életüket. A Marokkó és Spanyolország, illetve a Törökország és Görögország között húzódó útvonalakhoz képest ez számít messze a legveszélyesebbnek.

Hozzászólások