Macron kicsit lelassult a koronavírustól, de dolgozik tovább

Macron kicsit lelassult a koronavírustól, de dolgozik tovább

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A francia elnökről csütörtökön derült ki, hogy fertőzött. Lázas, fáradt és szárazon köhög, de intézi az ország ügyeit.

A koronavírussal előző nap diagnosztizált Emmanuel Macron pénteken jelezte, hogy jól van, továbbra is "intézi az ország ügyeit", de a tünetek miatt "kissé lassabb" tempóban. A francia elnök egyben arra kérte a franciákat, hogy legyenek elővigyázatosak, mert a járvány ismét erősödik.

A mobiltelefonjával rögzített és a közösségi oldalakra feltöltött háromperces felvételen a köztársasági elnök elmondta, hogy c. Megígérte, hogy mindennap be fog számolni a betegsége alakulásáról.

"Egy kissé lelassulva dolgozom, de a prioritást élvező ügyekkel továbbra is foglalkozom" – mondta a francia elnök, példaként említve az egészségügyi krízist és a Brexitet. "Továbbra is vigyázzanak!" – mondta Emmanuel Macron, aki csütörtök este elhagyta a párizsi Elysée-palotát, és a fővároshoz közeli Versailles-ban, a La Lanterne hivatalos elnöki rezidenciára ment, ahol "elkülönülve dolgozik", legalább karácsonyig. Felesége, Brigitte Macron, akinek negatív lett a koronavírus-tesztje, az Elysée-palotában maradt.

"Én vigyázok. Betartom az óvintézkedéseket, a távolságot, maszkot viselek, kézfertőtlenítőt használok rendszeresen. És mindezek ellenére elkaptam a vírust, talán egy olyan pillanatban, amikor nem figyeltem, egy olyan pillanatban, amikor nem volt szerencsém, de hát ez van" – ismerte el a francia elnök.

Emmanuel Macronnál csütörtökre virradó éjjel jelentkeztek először a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegség, a Covid-19 tünetei, néhány órával az után, hogy az elnöki hivatalban a kormánytöbbség vezetőit munkavacsorán látta vendégül. Az asztal körül a kormány által ajánlott hat főnél többen foglaltak helyet, és a megbeszélés az éjszakai kijárási tilalom este 8 órai életbe lépése után ért véget, amit bírált az ellenzék. A vacsoravendégek közül eddig senki nem jelezte, hogy elkapta a vírust.

Az elnök megerősítette, hogy a hivatala minden olyan kontaktszemélyt felhívott csütörtökön, akivel a tünetek megjelenése előtti 48 órában találkozott, mindenki karanténba vonult és mindenkit tesztelnek. Arra is emlékeztetett, hogy a napi esetszám ismét emelkedésnek indult Franciaországban, csütörtökön meghaladta a 18 ezret. A pozitív tesztek aránya viszont tovább csökkent 6,1 százalékra, és a kórházban ápolt súlyos betegek száma is napról napra csökken, jelenleg 2800-an vannak intenzív osztályon.

"Tegnap pozitív lett a tesztem, ami annak a bizonyítéka, hogy a vírus tényleg mindenkit elérhet. Ezt azért mondom, mert én különösen védve vagyok" – hangsúlyozta Emmanuel Macron. "Nincs ok arra normál esetben, hogy a betegségem rosszra forduljon, de egészségügyi ellenőrzés alatt állok, és teljesen átláthatóan beszámolok az állapotomról" – ígérte meg.

Kormányzati források szerint Emmanuel Macron feltehetően az európai állam- és kormányfők csütörtöki és pénteki brüsszeli csúcstalálkozóján fertőződött meg, ahol mintegy húsz órát töltött tárgyalásokkal, beleértve az éjszakát is.

Hozzászólások