Joe Biden első lépése lesz visszavonni Trump több fontos intézkedését

Joe Biden első lépése lesz visszavonni Trump több fontos intézkedését

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Visszalépteti az USA-t a párizsi klímaegyezménybe, megszünteti a muszlimok beutazási tilalmát, és rendelkezik a maszkviselésről is.

Az Egyesült Államok megválasztott elnöke, Joe Biden nagyjából egy tucatnyi rendelet aláírására készül első elnöki intézkedéseiként – írja a CNN.

A lépések közé tartozik, hogy Biden visszalépteti az USA-t a párizsi klímaegyezménybe, amelyből Donald Trump léptette ki az országot; a hivatalos kilépési folyamat 2019 novemberében indult meg. A lépés Trump különösen fontos intézkedése volt, az elnök már a kampányában is következetesen az egyezmény ellen szólalt fel.

Biden megszünteti a legnagyobbrészt muszlim többségű országokat sújtó beutazási korlátozást is, és kötelezővé teszi a maszkviselést a szövetségi területeken és az államok közti utazáshoz. Aláír majd egy rendeletet a kilakoltatások a diákhitel-visszafizetések megszüntetéséről a koronavírus-járvány alatt. Ezen kívül más módokon is küzdeni fog azért, hogy újranyithassák a járvány miatt bezárt intézményeket: a tesztelés kiterjesztésével, munkavédelmi és közegészségügyi szabályozással.

Mindemellett Trump leendő sajtófőnöke arról is tájékoztatott, hogy Biden elnöksége első 100 napjában ki fog dolgozni egy nagyszabású, bevándorlásra vonatkozó tervet, amellyel lehetőséget biztosítani több milliónyi, jelenleg is az Egyesült Államokban tartózkodó, papírok nélküli bevándorlónak a letelepedésre.

Bident január 21-én fogják beiktatni; az FBI arra figyelmeztetett, hogy ezen a napon mind az 50 államban és a fővárosban is fegyveres zavargásokra lehet számítani; pénteken le is tartóztattak egy felfegyverzett férfit a Capitolium közelében, akinél egy hamisított belépő volt a beiktatásra.

 

Hozzászólások