A kínai vakcinával kezdenek oltani 72 évesnél idősebbeket a vajdasági Óbecsén

A kínai vakcinával kezdenek oltani 72 évesnél idősebbeket a vajdasági Óbecsén

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az oltóanyagot elsőként 73 személy kapja majd meg a vajdasági városban.

A kínai vakcinával kezdik beoltani a lakosságot szerdán a vajdasági Óbecsén – írja a Szabad Magyar Szó. A koronavírus elleni védőoltást azok kapják meg – idézi a szerb nyelvű Becsei Mozaikot –, akik az eUprava oldalon jelezték, hogy szeretnék azt felvenni.

A terv szerint szerdán összesen 73 személy kapja majd meg a kínai vakcinát. Többségük 72 évesnél idősebb.

A kínai oltóanyagot – amiből hamarosan 1 millió dózis érkezhet Magyarországra – komoly bizalmatlanság övezi. Van, aki az elavult technológiája miatt kritizálja azt, de többen tartják problémának, hogy nagyon kevés megbízható információ áll rendelkezésre az oltóanyagokkal kapcsolatban. Ellentmondásos hírek jelennek meg arról is, hogy a Sinopharm védőoltás beadható-e az időseknek. Orbán Viktor miniszterelnök kifejezetten az idős, krónikus beteg embereknek szánhatja a vakcinát, ám Kínában a 60 év alattiakat oltják velük, és a klinikai tesztek is a 18–59 éves korosztályra vonatkozóan készültek el. Szijjártó Péter külgazdasági miniszter szerint ettől függetlenül Kínában is engedélyezték az oltást a 60 évesnél idősebbek számára.

A Euronews közel-keleti irodájának vezetője, Daleen Hassan azonban beadatta magának a Sinopharm oltását, ő ezt nyilatkozta a tapasztalatairól:

Az első nap semmilyen mellékhatás nem volt, leszámítva a szúrás helyét a karomon. Másnap délután fáradtság tört rám.

Hassan szerint az oltóponton arra figyelmeztették, hányingerre, hányásra, hasfájásra, lázra és levertségre is számíthat mellékhatásként. Ő viszont a fáradtságot követően nem tapasztalt semmi rendkívülit. A vakcinát az Egyesült Arab Emírségekben is adják az idősebb korosztálynak. Hassan erről azt mondta, nem hallott arról, hogy tömeges megbetegedés, vagy haláleset lett volna az ottani idősek körében az oltás miatt.

Most kell a kormánynak kínai vakcináról meggyőzni az embereket

Fordulóponthoz érkezett a kormány: eddig a vakcinaregisztrációt reklámozta, most viszont le kell küzdenie a kínai oltás iránti ellenszenvet is. Kínából ugyanis a miniszterelnök szavai alapján nagy tömegben érkezhet oltás, ami elég a 60 év feletti krónikus betegek számára. A kormányzat eddig jellemzően a regisztrációról győzködte az embereket.

Hozzászólások