Áder: Ha az ember élni akar, körültekintőbben kell bánnia a környezettel

Áder: Ha az ember élni akar, körültekintőbben kell bánnia a környezettel

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vigyázni kell, hogy „önző tetteink ne válhassanak végzetessé”– hangoztatta az államfő Gödöllőn.

„Az ember léte az őt fenntartó természeti rendszerek egészségétől, épségétől, megújulási képességétől függ. Ha élni akar, tudatosabban, körültekintőbben, nagyobb felelősséggel kell bánnia a környezetével” – mondta a köztársasági elnök pénteken Gödöllőn, ahol megnyitotta a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivált, valamint a Magyar Nemzeti Parkok Hetét.

Áder János a fesztivál fővédnökeként a Gödöllői Királyi Kastély udvarán beszélt arról, hogy a természet biológiai sokféleségét meg kell óvnunk, mert bár „mi tudunk törvényeket alkotni a táj védelmére, de mi tesszük le a tájvédelmi körzethatárra az illegális hulladékot is”. Hozzátette: csak akkor érhetünk célhoz, ha a jó szándékú tenni akarást erősebbé tesszük, mint a természetkárosítást.

„A pannon régió a leggazdagabb a tizenegy európai biogeográfiai régió közül, számos faj él itt, amely sehol máshol. Ez a keverék teszi számunkra oly becsessé és az ökoszisztéma egészére nézve pótolhatatlanná" – mondta Áder János, aki azt is megjegyezte, hogy a biodiverzitás az emberi tevékenység hatására Magyarországon is sérül. Ugyanakkor szerinte büszkék lehetünk a hazai védettség nagyságára, az oltalom alatt lévő területek arányára.

Az államfő arról is beszélt, a nemzeti parkok rendszere arra szolgál, hogy „a természetkárosító folyamatokat megelőzni és orvosolni tudjuk, hogy önző tetteink ne válhassanak végzetessé”, és képesek legyünk „megfékezni azt a fájdalmas folyamatot, amit a szakemberek már most a hatodik nagy kihalási hullámnak hívnak”.

Rácz András, az agrártárca környezetügyért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte: a nemzeti parkok éves látogatószáma eléri az 1,6 millió főt, és mintegy hétszáz ökoturisztikai létesítmény működik, ezek fele a nemzeti parkokban. A vasárnapig tartó Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválon csaknem 150 filmet nézhetnek meg ingyenesen az érdeklődők, a Magyar Nemzeti Parkok Hete országszerte kínál gazdag programot szeptember 20-ig.

A koronavírus-járvány miatt idén májusról szeptemberre halasztott fesztivál keretében idén is két filmszemlét tartanak: a tágabb nemzetközi seregszemle mellett a Kárpát-medence értékeinek bemutatására fókuszáló mustrát is. A fesztivál célja, hogy a természettel kapcsolatos filmalkotásokon keresztül hívja fel a társadalom figyelmét a világ, és ezen belül Európa és a Kárpát-medence természeti értékeire, szépségeire, környezetünk védelmére, valamint a biodiverzitás fenntartásának fontosságára.

A filmfesztiválra idén csaknem 2200 nevezés érkezett a világ 114 országából; a díjátadó gálát szeptember 12-én tartják a Gödöllői Királyi Kastély Lovardájában. A vetítések mellett a látogatók találkozhatnak a Trash Art Magyarország szobraival, zöld szakmai és civil szervezetekkel, valamint fotókiállításokat tekinthetnek meg.

A Magyar Nemzeti Parkok Hete idén először csatlakozott a fesztiválhoz, amelyen felvonulnak a tíz hazai nemzeti park igazgatóság ökoturisztikai bemutatóhelyei, attrakciói, programkínálata és szolgáltatásai.

Hozzászólások