Nyolcvan zsáknyi műanyaghulladékot gyűjtöttek össze a Szentendrei-szigeten

Nyolcvan zsáknyi műanyaghulladékot gyűjtöttek össze a Szentendrei-szigeten

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Greenpeace és egy civil szervezet egy fél kilométeres partszakaszt tisztított meg. Olyan flakont is találtak szinte sértetlenül, amelyet már tíz éve kivontak a forgalomból.

A Greenpeace Magyarország és a Maradjanak a FÁK a Rómain civil csoport önkéntesei nagyjából kétezer darab műanyaghulladékot gyűjtött össze a Szentendrei-szigeten, a Duna-ág melletti erdős területen április 17-én. A szemét nagy része üres PET-palack volt, ami a Greenpeace szerint olyan nagyvállalatoktól származik, mint a Coca-Cola, a PepsiCo és a Szentkirályi Magyarország Kft. – olvasható a Greenpeace közleményében.

A résztvevők összesen 80 zsák hulladékot gyűjtöttek össze az 500 méteres partszakaszon, a szétválogatott műanyagot pedig újrafeldolgozó üzembe juttatták el. „A Duna által évek alatt lerakott szemétből rengeteg maradt még a szigeten, ezért arra buzdítunk másokat is, hogy ha arra járnak és tehetik, gyűjtsék a hulladékot. Mi biztosan folytatjuk a munkát” – idézte a szervezet közleménye Tóth-Kalló Évát, a Maradjanak a FÁK a Rómain önkéntesét.

Az aktivisták 25 darab, szinte egy az egyben megmaradt Margitszigeti Kristályvizes palackot is találtak. Ezeket körülbelül egy évtizeddel ezelőtt vonták ki a forgalomból.

A Greenpeace szerint az újrahasznosítás önmagában még nem jelent kiutat a műanyagválságból. Simon Gergely, a szervezet kampányfelelőse szerint már a cégeknek kellene segíteniük a kilábalást „úgy, hogy felhagynak végre az eldobható csomagolóanyagok használatával”. Hozzátette: „a kormánynak pedig jogszabályokkal kell köteleznie a cégeket az egyszer használatos italcsomagolások garantált újrahasznosítására és újratöltésére”.

Hozzászólások