Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"dd0bd1c9-19e2-4430-ab92-56c47b510bc0","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A honvédelmi miniszter szerint a volt vezérkari főnök meghamisította a NATO ülésein elhangzottakat.","shortLead":"A honvédelmi miniszter szerint a volt vezérkari főnök meghamisította a NATO ülésein elhangzottakat.","id":"20250605_szalay-bobrovniczky-nato-ruszin-szendi","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/dd0bd1c9-19e2-4430-ab92-56c47b510bc0.jpg","index":0,"item":"727936f3-e939-4673-b370-d54ab434e4d4","keywords":null,"link":"/itthon/20250605_szalay-bobrovniczky-nato-ruszin-szendi","timestamp":"2025. június. 05. 20:52","title":"Szalay-Bobrovniczky tájékoztatta a NATO helyettes főtitkárát a Ruszin-Szendi ellen zajló vizsgálatról","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7410ea53-9ca3-487a-8386-0813f23eec60","c_author":"MTI","category":"sport","description":"Marco Rossi szövetségi kapitány szerint a magyar labdarúgó-válogatott ismét a helyzetkihasználásban maradt el a riválisától a svédektől pénteken elszenvedett 2-0-s vereség alkalmával.","shortLead":"Marco Rossi szövetségi kapitány szerint a magyar labdarúgó-válogatott ismét a helyzetkihasználásban maradt el...","id":"20250607_Rossi-A-helyzetkihasznalassal-volt-a-gond-mas-problemank-nincs","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7410ea53-9ca3-487a-8386-0813f23eec60.jpg","index":0,"item":"79f9750d-dc35-4797-8054-582fcc437db3","keywords":null,"link":"/sport/20250607_Rossi-A-helyzetkihasznalassal-volt-a-gond-mas-problemank-nincs","timestamp":"2025. június. 07. 08:29","title":"Rossi: A helyzetkihasználással volt a gond, más problémánk nincs","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d198ba42-46d7-4832-bea0-e68ba98f0ac7","c_author":"Illényi Balázs","category":"360","description":"Még nem elitkulturális tevékenység az olvasás Magyarországon, de már nem vagyunk messze ettől – állítja Gombos Péter, a Magyar Olvasástársaság alelnöke. Manapság sokszor hároméves korig eldől, hogy valakiből olvasó lesz-e vagy sem, mit tehetnek a szülők? Jó hír, hogy még a nem olvasó fiatalok is könnyen rákapathatók a könyvekre. Vajon hogyan? ","shortLead":"Még nem elitkulturális tevékenység az olvasás Magyarországon, de már nem vagyunk messze ettől – állítja Gombos Péter...","id":"20250606_hvg-nincs-mese-kell-mese-gombos-peter-olvasaskutato-olvasas-kutyuzes-melyolvasas-gyerekek-fiatalok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d198ba42-46d7-4832-bea0-e68ba98f0ac7.jpg","index":0,"item":"a93f1e1a-b87e-45c9-a3cd-0b4426f00663","keywords":null,"link":"/360/20250606_hvg-nincs-mese-kell-mese-gombos-peter-olvasaskutato-olvasas-kutyuzes-melyolvasas-gyerekek-fiatalok","timestamp":"2025. június. 06. 20:05","title":"Ha a magyarok szövegértési képessége elérné a finnországit, nagyon nagy mértékben nőne a GDP-nk","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2007e234-6b79-4678-bafe-33a69f9178ac","c_author":"HVG","category":"360","description":"Az egykori elhárítótiszt információtechnológiai céget alapított, miután részben ukrán tulajdonban lévő vállalatokban ügyvezető lett.","shortLead":"Az egykori elhárítótiszt információtechnológiai céget alapított, miután részben ukrán tulajdonban lévő vállalatokban...","id":"20250606_hvg-balajti-laszlo-alkotmanyvedelmi-hivatal-information-technology-cluster","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2007e234-6b79-4678-bafe-33a69f9178ac.jpg","index":0,"item":"294abbaf-0796-4cd5-946a-92645ee66257","keywords":null,"link":"/360/20250606_hvg-balajti-laszlo-alkotmanyvedelmi-hivatal-information-technology-cluster","timestamp":"2025. június. 06. 07:30","title":"Saját vállalkozást indított az Alkotmányvédelmi Hivatal volt főigazgatója","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"19727309-47bc-44fb-bdf4-8f08d16c4c38","c_author":"hvg.hu","category":"gazdasag","description":"Nyugta vagy számla sem kell, elég, ha a terméket viszik vissza valamelyik áruházba, és a teljes vételárat megkapják a vásárlók. ","shortLead":"Nyugta vagy számla sem kell, elég, ha a terméket viszik vissza valamelyik áruházba, és a teljes vételárat megkapják...","id":"20250606_ikea-termekvisszahivas-spatula","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/19727309-47bc-44fb-bdf4-8f08d16c4c38.jpg","index":0,"item":"82709043-0334-4d8c-8c75-931382f79711","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250606_ikea-termekvisszahivas-spatula","timestamp":"2025. június. 06. 11:08","title":"Konyhai spatulát hív vissza az IKEA","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"86294b67-e144-4481-87b4-833cd1879a87","c_author":"Balla István","category":"360","description":"Az oktatás, a lakhatás, a munka, a család; minden egyre jobb, a kormánynak köszönhetően nagyon jó fiatalnak lenni Magyarországon – röviden így foglalható össze Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter önfényező beszéde, amit elvileg kutatási adatokkal is altámasztott. Hogy milyenekkel, na, azt nem tudjuk.","shortLead":"Az oktatás, a lakhatás, a munka, a család; minden egyre jobb, a kormánynak köszönhetően nagyon jó fiatalnak lenni...","id":"20250607_Hanko-miniszter-szerint-csudajo-fiatalnak-lenni-ma-Magyarorszagon-de-tenyleg","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/86294b67-e144-4481-87b4-833cd1879a87.jpg","index":0,"item":"c317204f-2e45-4e92-9895-5f825c41ad26","keywords":null,"link":"/360/20250607_Hanko-miniszter-szerint-csudajo-fiatalnak-lenni-ma-Magyarorszagon-de-tenyleg","timestamp":"2025. június. 07. 10:30","title":"Hankó miniszter szerint csudajó fiatalnak lenni ma Magyarországon. De tényleg az?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5fff9136-0af8-4fb7-8db8-602ec06be8bc","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Útközbeni kormányzati információval akartak visszavágni a fővárosnak.","shortLead":"Útközbeni kormányzati információval akartak visszavágni a fővárosnak.","id":"20250606_budapest-bkk-leallas-mav-utastajekoztatas-kormany","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5fff9136-0af8-4fb7-8db8-602ec06be8bc.jpg","index":0,"item":"a5537cc6-e6bf-45f5-b2a7-50ec91f5dd02","keywords":null,"link":"/itthon/20250606_budapest-bkk-leallas-mav-utastajekoztatas-kormany","timestamp":"2025. június. 06. 14:49","title":"A BKK-stop napján a MÁV arról tájékoztatta az elővárosi vonatok utasait, hogy rájuk most is lehet számítani","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"38a39571-40be-4f97-b86f-0e77da84b31e","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Nem hogy segített volna az eszméletlen emberen a rabló, még ki is fosztotta és otthagyta.","shortLead":"Nem hogy segített volna az eszméletlen emberen a rabló, még ki is fosztotta és otthagyta.","id":"20250605_rablo-kifosztas-haldoklo-miskolc-borton-itelet","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/38a39571-40be-4f97-b86f-0e77da84b31e.jpg","index":0,"item":"c22d3a63-2c88-4913-9cde-66993a385525","keywords":null,"link":"/itthon/20250605_rablo-kifosztas-haldoklo-miskolc-borton-itelet","timestamp":"2025. június. 05. 20:41","title":"Négy és fél évet kapott, mert kifosztott egy haldoklót Miskolcon","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Sokan a haszonállattartás embertelen körülményei miatt vágnak bele a húsmentes életmódba, de vannak olyan gazdák, akik szerint az állatjóléti intézkedések betartása többszörösen is megéri: nemcsak a humánusabb, de fenntarthatóbb is a gazdasági modell. Így véli ezt a belgiumi Kruisemben található Duroc d'Olives családi gazdaság is, ahol a világszinten egyedülálló módon beltéren, de ketrecek nélkül tartják az állatokat, a malacokat pedig a takarmány mellett olívaolajjal is etetik.
A Belgium keleti részén található Kruisem településen működő Duroc d'Olives családi gazdaságot negyed évszázada vette át Filip van Laere édesapjától, és két éve alakította át drasztikusan. „A cél a különböző környezetvédelmi és állatjóléti intézkedésekkel az volt, hogy a gazdasági modell fenntartható legyen” – mondta el Filip Van Laere, a sertéstelep vezetője.
Mint mondta, a világon egyedülálló kezdeményezéssel a flamand telepen beltéren, azonban ketrecek nélkül tartják az állatokat, majd az itt keletkező ammónia visszanyerésével műtrágyázzák a környező termőföldeket.
Annak, hogy nincs ketrec, vannak előnyei, de hátrányai is
A kétezer kocát tartó családi gazdaságban már az újszülött malacokat is a megszokottól eltérően tartják: a kismalacok 6,6 négyzetméteres parcellákban anyai védelem mellett 5 hétig maradhatnak. Az anyakoca mellett eltöltött hosszabb idő ellenállóbbá teszi az állatokat, így elkerülhető a járványos hasmenés, ami más telepeken gyakori halálozási ok.
A kismalacok a parcellákban az anyjuk mellett fejlődhetnek, a sarokban pedig egy gumipadlós, fűtött fészekbe bújhatnak el. Abban is különbözik a kruisemi sertéstelep a megszokottól, hogy a parcellákban folyamatosan hozzájutnak a takarmányhoz a malacok, az állatok mindig a fejlődési stádiumnak megfelelően kapnak táplálékot.
Cornelia Smet
A vírusok elterjedésének elkerülésére az istállókba bejövő levegőt Hepa 10 szűrőkkel tisztítják, emellett azért, hogy a vírusok terjedését a különböző sertéscsoportok, illetve korosztályok között elkerüljék, a kismalacokat a 7 kilogrammot elérve átszállítják egy másik telephelyre. A gazdaság ugyanis együttműködik egy másik, közeli teleppel, ahova hetente körülbelül 700 sertést szállítanak. „A disznókat a másik telephelyen is saját takarmánnyal etetjük, és az alkalmazottakat is én fizetem, az állatjóléti intézkedéseket ott is szigorúan betartják”- tette hozzá Filip Van Laere.
A ketrecmentes tartás azonban nehézségeket is okoz a négy főt foglalkoztató családi gazdaságban:
az elmúlt két évben 3-4%-kal nőtt (13-ról 17%-ra) a sertésveszteség, ugyanis a malacok közti összetűzéseket ketrecek nélkül nehezebb kontrollálni.
Filip Van Laere hozzátette, „ha ezt a számot minimálisra szeretnénk csökkenteni, akkor szükség van a ketrecre.” A malacok közti konfliktusokat úgy próbálják elkerülni, hogy minél rövidebb időre hagyják az állatokat felügyelet nélkül. „Az egyik dolgozó korábban kezd, míg a másik hosszabban marad bent, így a disznók összesen 4-6 órát vannak felügyelet nélkül éjszaka.”
A malacok a takarmányba keverve olívaolajat kapnak
A telephelyen alkalmazott takarmány gabonafélékből (búza, árpa, kukorica), rostokból és fehérjékből áll, ehhez a keverékhez zsírforrásként olívaolajat adnak – meséli a telephely vezetője. A sertéstakarmányozási programnak köszönhetően a zsír az állatok fejlődésének megfelelő időpontjában kezd el képződni:
Mindig ugyanahhoz a receptúrához ragaszkodunk, így garantálni tudjuk az egyedülállóan zsenge sertéshús állandó minőségét.
A sertések takarmányába a hízlalási szakaszban 2% olívaolajat kervernek. Filip Van Laere szerint „a nagyon kevés telített zsírt tartalmazó olívaolaj javítja a hús ízét, és még zsengébbé teszi azt, a sertéshúsban magasabb az omega 9-es szintje, így egészségesebb is.”
„Azért fókuszálunk az állatjólétre, mert többet fizetnek érte a vevők”
És hogy ilyen költségek mellett miként tudnak ugyanolyan nyereséget elérni, mint egy klasszikus gazdaságban? A Duroc d'Olives termékeket prémium márkaként árulják:
a hús ízletesebb, és a malacok jobb körülmények közt élnek, így a sertéshúsért a vevők 5-10 százalékkal többet fizetnek.
Filip Van Laere hozzáteszi, hogy a hús nem organikus, hanem valahol a bio és a hagyományos között helyezkedik el. Az organikus tartást ugyanis nagyon szigorú előírások szabályozzák: itt a sertéseknek lehetőséget kell biztosítani a szabadban való tartózkodásra, a szalmának és a takarmány minden összetevőjének is organikusnak kell lennie. Nem véletlen, hogy a megemelkedett költségek miatt az organikusan előállított hús 50-60 százalékkal drágább a hagyományosnál.
Filip Van Laere
Cornelia Smet
A húst közvetlenül a helyi boltoknak, henteseknek és vendéglátóipari egységeknek értékesítik, webshopjukon keresztül is. A termékekre pedig nemcsak Belgiumban, hanem Észak-Franciaországban és Hollandiában is van kereslet: az előállított hús 20 százalékát exportálják.
Az istálló levegőjében lévő ammóniából ökológiai műtrágyát állítanak elő
A sertéstelepeken a levegőben lévő ammónia kiszűrése azért létfontosságú, mert az a malacok nyálkahártyáját károsítja, és megterheli azok bélrendszerét. A Duroc d'Olives telepen a magas ammóniakoncentráció csökkentésére az istálló levegőjét egy biológiai légtisztító rendszerrel szűrik meg, amely során az ammóniát, a port és a szagokat "kimossák" a levegőből. A "mosási folyamat" során az istálló levegőjében lévő ammónia a vízben feloldódik, a mikroorganizmusok ezután az ammóniumot (NH4+) nitritté (NO2-), a nitritet pedig nitráttá (NO3-) bontják, ezt a folyamatot nevezzük nitrifikációnak – ecseteli Filip Van Laere.
A telephelyen így innovatív módon ökológiai műtrágya jön létre, amely előállításához éves szinten 2500 köbméter esővízet használnak,
a levegőben lévő ammónia kiszűrése után ezzel locsolják a termőföldeket, ez kiválóan helyettesíti a mesterséges műtrágyákat.
„A biológiai mosóból származó víz literenként átlagosan 7 egység nitrogént tartalmaz, amennyiben a vízben túlzottan megnő a nitritvegyületek koncentrációja, az lelassíthatja, sőt le is állíthatja a folyamatot, ezért a rendszer folyamatosan ellenőrzi a szintet.”
Évente ezzel az eljárással 150-200 tonnányi műtrágyát állítanak elő, ami elég a környező két másik gazdaságnak is.
Cornelia Smet
A családi gazdaságban pedig 40,87 hektár (kukorica, őszi búza, árpa, gyepterület, burgonya) áll szántóföldi művelés alatt, ezeken a területeken is felhasználják az ökológiai műtrágyát.
A jövő a rovartakarmányé lehet, de a technológia még gyerekcipőben jár
Az innovációra nyitott családi gazdaság vezetője a hvg.hu-nak elmondta, hogy úgy látja, a jövőben el fognak terjedni, sőt, a Duroc d'Olives sertései is kapnak majd, azonban ez még várat magára, mivel a rovarfehérje még mindig sokkal drágább, mint a szója. A rovarok nagyon jó fehérjeforrást jelenthetnek az állatoknak, azonban az előállítási költség még mindig 50-60%-kal magasabb, mint a szójababé, ezért sem alkalmazzuk egyelőre - fogalmazott Filip van Laere.