Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"bb64cd13-e8ac-4f95-8b04-ef10af088c3f","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Az adat nem jó, de még nem is tragikus.","shortLead":"Az adat nem jó, de még nem is tragikus.","id":"20250217_europai-gaztarolok-toltottsege-zuhan-hideg-tel","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/bb64cd13-e8ac-4f95-8b04-ef10af088c3f.jpg","index":0,"item":"815a45d1-1774-454b-a452-8bcc12940f64","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250217_europai-gaztarolok-toltottsege-zuhan-hideg-tel","timestamp":"2025. február. 17. 09:35","title":"Visszatért az igazi tél, 45 százalék alá csökkent az európai gáztárolók töltöttsége","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e6b3dba9-37d9-465b-bcbb-b48ce731c9a7","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A Figyelő volt főszerkesztője 69 éves korában halt meg.","shortLead":"A Figyelő volt főszerkesztője 69 éves korában halt meg.","id":"20250217_Meghalt-Lambert-Gabor-ujsagiro-a-Mabisz-kommunikacios-vezetoje","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e6b3dba9-37d9-465b-bcbb-b48ce731c9a7.jpg","index":0,"item":"c54fb9fc-5ea4-46b0-95d0-1b057d202c2e","keywords":null,"link":"/itthon/20250217_Meghalt-Lambert-Gabor-ujsagiro-a-Mabisz-kommunikacios-vezetoje","timestamp":"2025. február. 17. 14:43","title":"Meghalt Lambert Gábor újságíró, a Mabisz kommunikációs vezetője","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"05ac36a8-2f65-4f1d-87fa-f630a4729b57","c_author":"MTI/hvg.hu","category":"itthon","description":"Az áldozat hozzátartozói tavaly májusban jelentették be az eltűnését, a gyilkost hónapokkal később kapták el a rendőrök bűntársával együtt.","shortLead":"Az áldozat hozzátartozói tavaly májusban jelentették be az eltűnését, a gyilkost hónapokkal később kapták el a rendőrök...","id":"20250218_Volt-partnere-olt-meg-egy-31-eves-not-Budapesten","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/05ac36a8-2f65-4f1d-87fa-f630a4729b57.jpg","index":0,"item":"38ee981e-5807-4934-8751-0ddf2dc9d2ba","keywords":null,"link":"/itthon/20250218_Volt-partnere-olt-meg-egy-31-eves-not-Budapesten","timestamp":"2025. február. 18. 08:38","title":"Volt partnere ölt meg egy 31 éves nőt Budapesten, barátja segített neki eltüntetni a holttestet","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ed696431-9e60-4045-b115-418741f1d9a8","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Repül, félmaratont fut, és nem fázik a külügyminiszter.","shortLead":"Repül, félmaratont fut, és nem fázik a külügyminiszter.","id":"20250218_gender-propaganda-Szijjarto-ferfias-hoerzet-new-york-futas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ed696431-9e60-4045-b115-418741f1d9a8.jpg","index":0,"item":"d81c84bf-0787-48e3-9195-5abf97486dad","keywords":null,"link":"/elet/20250218_gender-propaganda-Szijjarto-ferfias-hoerzet-new-york-futas","timestamp":"2025. február. 18. 12:30","title":"A genderpropagandával riogató Szijjártó szerint már a hőérzetnek is neme van","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5322d49b-48a8-4f57-8c9f-0dfc6c591b81","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Az elmúlt évtizedekben drámai mértékben nőtt a nem fertőzésből eredő betegségek aránya a gyerekek körében. A romlásban jelentős szerepet játszhat a műanyagok fokozódó jelenléte – mutatnak rá kutatók.","shortLead":"Az elmúlt évtizedekben drámai mértékben nőtt a nem fertőzésből eredő betegségek aránya a gyerekek körében. A romlásban...","id":"20250217_gyerekek-muanyagok-vegyi-anyagok-kutatas-betegsegek-veszely","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5322d49b-48a8-4f57-8c9f-0dfc6c591b81.jpg","index":0,"item":"2c19d0f5-7629-425b-b88f-acc95063b2b7","keywords":null,"link":"/tudomany/20250217_gyerekek-muanyagok-vegyi-anyagok-kutatas-betegsegek-veszely","timestamp":"2025. február. 17. 09:03","title":"+35% esély a rákra, háromszor annyi asztmás – ijesztő eredmény látott napvilágot arról, miket okoz az, hogy egyre több a műanyag","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3a0cd9b8-e28d-4dcd-8e55-caeb2fa4c3c4","c_author":"MTI","category":"vilag","description":"Pravind Kumar Jugnauth tagadja az ellene felhozott vádakat.","shortLead":"Pravind Kumar Jugnauth tagadja az ellene felhozott vádakat.","id":"20250217_Orizetbe-vettek-Mauritius-volt-kormanyfojet-akit-penzmosassal-vadolnak","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3a0cd9b8-e28d-4dcd-8e55-caeb2fa4c3c4.jpg","index":0,"item":"8480d371-fb0c-44b2-b938-b870e37e3dc9","keywords":null,"link":"/vilag/20250217_Orizetbe-vettek-Mauritius-volt-kormanyfojet-akit-penzmosassal-vadolnak","timestamp":"2025. február. 17. 06:47","title":"Őrizetbe vették Mauritius volt kormányfőjét, akit pénzmosással vádolnak","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7c13bdaf-3eb7-4f21-894c-7865a1e37ee8","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Érkezőben a japán gyártó megnövelt hatótávú új generációs üzemanyagcellás rendszere.","shortLead":"Érkezőben a japán gyártó megnövelt hatótávú új generációs üzemanyagcellás rendszere.","id":"20250217_a-toyota-nem-adja-fel-gozerovel-fejleszti-a-hidrogenautokat-uzemanyagcella","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7c13bdaf-3eb7-4f21-894c-7865a1e37ee8.jpg","index":0,"item":"cd4d7b08-1864-4901-ab79-b167c8ab3715","keywords":null,"link":"/cegauto/20250217_a-toyota-nem-adja-fel-gozerovel-fejleszti-a-hidrogenautokat-uzemanyagcella","timestamp":"2025. február. 17. 08:41","title":"A Toyota nem adja fel, gőzerővel fejleszti a hidrogénautókat","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b7ef0992-19a5-4f38-8359-29c03bad6cdb","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"A Raiffeisen Bank lehet a régió nagy nyertese, az orosz leány ugyanis a csoport nyereségének 43 százalékát adta, de jelenleg nem tudják hazavinni. Hasonló helyzetben van a legnagyobb magyar gyógyszergyártó is.","shortLead":"A Raiffeisen Bank lehet a régió nagy nyertese, az orosz leány ugyanis a csoport nyereségének 43 százalékát adta, de...","id":"20250218_A-Richter-es-az-OTP-jol-jarhat-a-Mol-viszont-rafazhat-az-orosz-szankciok-feloldasara","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b7ef0992-19a5-4f38-8359-29c03bad6cdb.jpg","index":0,"item":"bcd7512d-0e1f-4f3b-b10a-b2985aff92e2","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250218_A-Richter-es-az-OTP-jol-jarhat-a-Mol-viszont-rafazhat-az-orosz-szankciok-feloldasara","timestamp":"2025. február. 18. 08:48","title":"A Richter és az OTP jól járhat, a Mol viszont ráfázhat az orosz szankciók feloldására","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Sokan a haszonállattartás embertelen körülményei miatt vágnak bele a húsmentes életmódba, de vannak olyan gazdák, akik szerint az állatjóléti intézkedések betartása többszörösen is megéri: nemcsak a humánusabb, de fenntarthatóbb is a gazdasági modell. Így véli ezt a belgiumi Kruisemben található Duroc d'Olives családi gazdaság is, ahol a világszinten egyedülálló módon beltéren, de ketrecek nélkül tartják az állatokat, a malacokat pedig a takarmány mellett olívaolajjal is etetik.
A Belgium keleti részén található Kruisem településen működő Duroc d'Olives családi gazdaságot negyed évszázada vette át Filip van Laere édesapjától, és két éve alakította át drasztikusan. „A cél a különböző környezetvédelmi és állatjóléti intézkedésekkel az volt, hogy a gazdasági modell fenntartható legyen” – mondta el Filip Van Laere, a sertéstelep vezetője.
Mint mondta, a világon egyedülálló kezdeményezéssel a flamand telepen beltéren, azonban ketrecek nélkül tartják az állatokat, majd az itt keletkező ammónia visszanyerésével műtrágyázzák a környező termőföldeket.
Annak, hogy nincs ketrec, vannak előnyei, de hátrányai is
A kétezer kocát tartó családi gazdaságban már az újszülött malacokat is a megszokottól eltérően tartják: a kismalacok 6,6 négyzetméteres parcellákban anyai védelem mellett 5 hétig maradhatnak. Az anyakoca mellett eltöltött hosszabb idő ellenállóbbá teszi az állatokat, így elkerülhető a járványos hasmenés, ami más telepeken gyakori halálozási ok.
A kismalacok a parcellákban az anyjuk mellett fejlődhetnek, a sarokban pedig egy gumipadlós, fűtött fészekbe bújhatnak el. Abban is különbözik a kruisemi sertéstelep a megszokottól, hogy a parcellákban folyamatosan hozzájutnak a takarmányhoz a malacok, az állatok mindig a fejlődési stádiumnak megfelelően kapnak táplálékot.
Cornelia Smet
A vírusok elterjedésének elkerülésére az istállókba bejövő levegőt Hepa 10 szűrőkkel tisztítják, emellett azért, hogy a vírusok terjedését a különböző sertéscsoportok, illetve korosztályok között elkerüljék, a kismalacokat a 7 kilogrammot elérve átszállítják egy másik telephelyre. A gazdaság ugyanis együttműködik egy másik, közeli teleppel, ahova hetente körülbelül 700 sertést szállítanak. „A disznókat a másik telephelyen is saját takarmánnyal etetjük, és az alkalmazottakat is én fizetem, az állatjóléti intézkedéseket ott is szigorúan betartják”- tette hozzá Filip Van Laere.
A ketrecmentes tartás azonban nehézségeket is okoz a négy főt foglalkoztató családi gazdaságban:
az elmúlt két évben 3-4%-kal nőtt (13-ról 17%-ra) a sertésveszteség, ugyanis a malacok közti összetűzéseket ketrecek nélkül nehezebb kontrollálni.
Filip Van Laere hozzátette, „ha ezt a számot minimálisra szeretnénk csökkenteni, akkor szükség van a ketrecre.” A malacok közti konfliktusokat úgy próbálják elkerülni, hogy minél rövidebb időre hagyják az állatokat felügyelet nélkül. „Az egyik dolgozó korábban kezd, míg a másik hosszabban marad bent, így a disznók összesen 4-6 órát vannak felügyelet nélkül éjszaka.”
A malacok a takarmányba keverve olívaolajat kapnak
A telephelyen alkalmazott takarmány gabonafélékből (búza, árpa, kukorica), rostokból és fehérjékből áll, ehhez a keverékhez zsírforrásként olívaolajat adnak – meséli a telephely vezetője. A sertéstakarmányozási programnak köszönhetően a zsír az állatok fejlődésének megfelelő időpontjában kezd el képződni:
Mindig ugyanahhoz a receptúrához ragaszkodunk, így garantálni tudjuk az egyedülállóan zsenge sertéshús állandó minőségét.
A sertések takarmányába a hízlalási szakaszban 2% olívaolajat kervernek. Filip Van Laere szerint „a nagyon kevés telített zsírt tartalmazó olívaolaj javítja a hús ízét, és még zsengébbé teszi azt, a sertéshúsban magasabb az omega 9-es szintje, így egészségesebb is.”
„Azért fókuszálunk az állatjólétre, mert többet fizetnek érte a vevők”
És hogy ilyen költségek mellett miként tudnak ugyanolyan nyereséget elérni, mint egy klasszikus gazdaságban? A Duroc d'Olives termékeket prémium márkaként árulják:
a hús ízletesebb, és a malacok jobb körülmények közt élnek, így a sertéshúsért a vevők 5-10 százalékkal többet fizetnek.
Filip Van Laere hozzáteszi, hogy a hús nem organikus, hanem valahol a bio és a hagyományos között helyezkedik el. Az organikus tartást ugyanis nagyon szigorú előírások szabályozzák: itt a sertéseknek lehetőséget kell biztosítani a szabadban való tartózkodásra, a szalmának és a takarmány minden összetevőjének is organikusnak kell lennie. Nem véletlen, hogy a megemelkedett költségek miatt az organikusan előállított hús 50-60 százalékkal drágább a hagyományosnál.
Filip Van Laere
Cornelia Smet
A húst közvetlenül a helyi boltoknak, henteseknek és vendéglátóipari egységeknek értékesítik, webshopjukon keresztül is. A termékekre pedig nemcsak Belgiumban, hanem Észak-Franciaországban és Hollandiában is van kereslet: az előállított hús 20 százalékát exportálják.
Az istálló levegőjében lévő ammóniából ökológiai műtrágyát állítanak elő
A sertéstelepeken a levegőben lévő ammónia kiszűrése azért létfontosságú, mert az a malacok nyálkahártyáját károsítja, és megterheli azok bélrendszerét. A Duroc d'Olives telepen a magas ammóniakoncentráció csökkentésére az istálló levegőjét egy biológiai légtisztító rendszerrel szűrik meg, amely során az ammóniát, a port és a szagokat "kimossák" a levegőből. A "mosási folyamat" során az istálló levegőjében lévő ammónia a vízben feloldódik, a mikroorganizmusok ezután az ammóniumot (NH4+) nitritté (NO2-), a nitritet pedig nitráttá (NO3-) bontják, ezt a folyamatot nevezzük nitrifikációnak – ecseteli Filip Van Laere.
A telephelyen így innovatív módon ökológiai műtrágya jön létre, amely előállításához éves szinten 2500 köbméter esővízet használnak,
a levegőben lévő ammónia kiszűrése után ezzel locsolják a termőföldeket, ez kiválóan helyettesíti a mesterséges műtrágyákat.
„A biológiai mosóból származó víz literenként átlagosan 7 egység nitrogént tartalmaz, amennyiben a vízben túlzottan megnő a nitritvegyületek koncentrációja, az lelassíthatja, sőt le is állíthatja a folyamatot, ezért a rendszer folyamatosan ellenőrzi a szintet.”
Évente ezzel az eljárással 150-200 tonnányi műtrágyát állítanak elő, ami elég a környező két másik gazdaságnak is.
Cornelia Smet
A családi gazdaságban pedig 40,87 hektár (kukorica, őszi búza, árpa, gyepterület, burgonya) áll szántóföldi művelés alatt, ezeken a területeken is felhasználják az ökológiai műtrágyát.
A jövő a rovartakarmányé lehet, de a technológia még gyerekcipőben jár
Az innovációra nyitott családi gazdaság vezetője a hvg.hu-nak elmondta, hogy úgy látja, a jövőben el fognak terjedni, sőt, a Duroc d'Olives sertései is kapnak majd, azonban ez még várat magára, mivel a rovarfehérje még mindig sokkal drágább, mint a szója. A rovarok nagyon jó fehérjeforrást jelenthetnek az állatoknak, azonban az előállítási költség még mindig 50-60%-kal magasabb, mint a szójababé, ezért sem alkalmazzuk egyelőre - fogalmazott Filip van Laere.
Miért volt nagy dolog, hogy a fiatal Csehov paródiát írt róla, és hogyan segíthet a fake news felismerésében – erről beszélgettünk Szilágyi Márton irodalomtörténésszel.