A jelenlegi maximumot nyújtották a WTCC-s Hondák

A jelenlegi maximumot nyújtották a WTCC-s Hondák

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Gabriele Tarquini és Tiago Monteiro egy-egy dobogós helyezése a maximum, amire a Civic WTCC jelenlegi teljesítményének fényében a Honda pályázhatott: ez az egybehangzó vélemény a japán márka gyári csapatánál a Túraautó Világbajnokság (WTCC) idei második, a dél-franciaországi Paul Ricard versenypályán bonyolított fordulója után.

Mint ismeretes, a marrakeshi évadnyitón bebizonyosodott, hogy a vb-mezőnybe frissen beszálló Citroen fölénye a jóslatoknak megfelelően elképesztő lesz, ráadásul a Hondához képest versenyképesnek bizonyultak a brit RML műhelyében készült Chevrolet Cruze-ok is. Az afrikai nyitányon a japán márka Civic WTCC versenygépei képtelenek voltak dobogóközelbe kerülni, ám az egészen más karakterisztikájú, az épített versenypályák közé tartozó Paul Ricard-aszfaltcsíkon egy fokkal jobb teljesítményt nyújtottak.

Le Castellet
©

Noha Marrakesh után még az sem volt biztos, hogy elkészül az autója, az első futamon Gabriele Tarquini férkőzött be Seb Loeb és Yvan Muller Citroenje mögé, míg a második versenyen Tiago Monteiro szerzett egy 3. helyezést. A Hondánál egyöntetű vélemény, hogy többre aligha számíthattak a dolgok jelenlegi állása szerint: „A hétvégén elért két dobogós helyezésünk tényleg a maximum volt, amire pályázhattunk, így ez a hétvége tulajdonképpen jól alakult számunkra és pozitív érzésekkel készülhetünk a folytatásra” – sommázta a franciaországi kiruccanás Tarquini, aki az első futam dobogója mellé a második menetben egy 4. helyezést produkált.

A két gyári versenyző közül Monteiro volt az, akivel kapcsolatban felmerülhet, hogy talán előkelőbb helyen is végezhetett volna. A portugál a második futamon a 3. rajtkockából villámrajtot vett, az élre tört és némi előnyt is sikerült kiautóznia: nem tudni, hogy ezt meddig lett volna képes tartani az utolsó rajtkockából rohamtempóban előretörő Citroen-ásszal, José Maria Lopezzel szemben, ugyanis az egyik gumibálát eltrafáló Loeb révén jött biztonsági autós fázis és ugrott a luzitán előnye.

Monteiro pezsgőcsatája a dobogón
©

Alessandro Mariani csapatfőnök a Honda hivatalos kommünikéjében egy leheletfinom utalást tett arra, hogy Monteiro második versenyében talán több is lehetett volna: „A második futamra kidolgozott versenybeállításokkal megszerezhettük volna a győzelmet. Tiago előnye hat másodperc volt a későbbi győztessel szemben, amikor bejött a biztonsági autó és elveszítettünk ezt” – mondta a szakvezető.

Dél-Franciaországban szaporították pontjaik számát a Honda privát versenyzői is: Michelisz Norbert a Zengő Motorsport Civic WTCC-jével egy 7. és egy 8. helyezést gyűjtött be, míg a Proteam marokkói versenyzője, Mehdi Bennani a második futamon elért 5. helyezéssel húzott be néhány egységet. Mariani csapatfőnök elismeri, hogy a Honda lemaradása továbbra is jelentős, ám álláspontja szerint a dél-franciaországi forduló bizakodásra is adott okot.

Honda Civic WTCC
©

„Továbbra is le vagyunk maradva az ellenfeleinktől, de számos ötletünk és tervünk van, amelyeket ki kell próbálnunk és be kell vezetnünk. Örülök, mert bebizonyosodott, hogy ebben a Civic-ben komoly potenciál rejlik.  Természetesen sokat kell dolgoznunk, de a versenyzőink szuper munkát végeztek, ráadásul a csapat is jól dolgozott, újjáépítették Gabriele autóját és jó versenystratégiát dolgoztak ki. Nehéz időszakon vagyunk túl és most sokkal boldogabbak vagyunk, mint három nappal ezelőtt. Emlékeznünk kell arra, hogy ez a kocsi rövid idővel ezelőtt született meg, így a legfontosabb feladat most az, hogy a lehető legrövidebb idő alatt felneveljük” – fogalmazott a Honda gyári WTCC-s programját működtető JAS Motorsport fővezére.

A május 3-4-én esedékes hungaroringi forduló előtt Tarquini a legjobb hondás az egyéni ponttáblázaton: az olasz veterán 31 ponttal áll a 4. helyen a Citroen-triumvirátus, Lopez, Loeb és Yvan Muler mögött. Monteiro 30 egységgel a 6., Bennani 16 ponttal a 8., míg Michelisz Norbi 14 egységgel a 10. helyet foglalja el.