Megfelelési kényszer – vezettük a friss Opel Astrát

Megfelelési kényszer – vezettük a friss Opel Astrát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Demeter Péter
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kizárólag háromhengeres motorok és mindenekfelett álló károsanyag-kibocsátási megfelelés, ez a legfontosabb motívum az Astra megújulásában. Mindez a jelen körülmények között teljesen normális is, viszont ahogyan ezt az Opelnél most megoldották, az korántsem az.

Minden az emissziós értékekről szól mostanság az autóiparban, ami hatványozottan igaz az olyan céges volumenautók esetében, mint az Opel Astra. Nemcsak a gyártókat tartják sakkban ugyanis a hamarosan életbe lépő Euro 6d szabványok, hanem rengeteg cég vevőként saját magának is előír emissziós kvótákat – természetesen az adók miatt –, és amelyik modell ezt nem teljesíti, szóba sem jöhet a beszerzéseiknél.

©

A gyártók félelme dióhéjban egyébként az, hogy 2021-től 95 eurót kell fizetnie autónként és minden kibocsátott plusz gramm CO2 után, ha a kocsi 95 g/km-nél több CO2-t bocsát ki. Így el lehet képzelni, milyen összegekről van szó manapság az autógyártók válságtanácskozásain.

Az Opel Astra most ennek a legfőbb megfelelési kényszernek a szellemében frissült. Jónéhány fejlesztéssel elérték, hogy a hivatalosan legnépszerűbbnek várt, 1.2 literes motorú, háromhengeres modelljüknek átlagosan 21 százalékkal alacsonyabb CO2-kibocsátása legyen (94 g/km CO2), mint négyhengeres elődjének.

Igencsak komolynak mondható eredmény ez, amelynek hátterében alapvetően két összetevő áll: az egyik, hogy sikerült igen alacsony légellenállási alaktényezőt faragni a kocsiknak. A 0.255-ös érték a kombi Astra Sports Tourer esetében egészen kiválónak számít az iparágban.

A másik összetevő a teljes kínálaton átvonuló új motorválaszték, amely új turbómotorokat jelent, minden esetben három hengerrel, dízel és benzinmotoros fronton egyaránt.

Meglepetés

Itt jön az egész Astra-megújulás legnagyobb meglepetése, ugyanis ezekbe az új autókba még a régi tulajdonossal, a General Motorsszal együtt fejlesztett motorok kerültek. Ezeket, úgy tűnik, még akkor kezdték fejleszteni, amikor szó sem volt az Opel eladásáról a PSA (Peugeot-Citroen) csoportnak. Mindez most egy egészen furcsa helyzetet eredményezett. Ezek a megújult motorok ugyanis pár éven belül - nagyjából 4 év után - eltűnnek az Opelekből, mert jönnek helyettük a franciák saját motorjai.

Ezzel a faramuci helyzettel biztosan kalkuláltak a cégek székhelyein, Rüsselsheimben és Párizsban: van itt egy olyan modell, amelybe még nem lehet francia motort rakni, a régi motorokkal viszont jönnének az euromillós büntetések. A bírságok összegét nem lehet beárazni a termékbe, mert nem fizetnék meg a vásárlók a sok száz eurós felárat. Így berakták a kocsikba, azokat a motorokat, amelyek egyébként újak, tiszták és takarékosak, viszont nincs jövőjük a PSA-Opel konszernen belül.

©

A lényeg a lényeg, az új motorok akár csont nélkül hozzák az Euro 6d elvárásokat. Minden benzinmotor változó-szelepvezérlésű és részecskeszűrővel ellátott, miközben jóval könnyebbek az eddigi négyhengeres motoroknál.

Mivel jelenleg tényleg ez az Astra megújulásának kulcskérdése, érdemes a további adatokat is átnézni. A benzinmotorok teljesítménye 110, 130 és 145 lóerő, a nyomatékuk 195 Nm és 236 Nm. Rövid menetpróbánk alapján az 1.2 literes és az 1.4 literes motor is jól kiszolgálják az Astrát, viszont a fent ismertetett leglényegesebb szempont nagyon érezhető rajtuk. Minden esetben a fogyasztás és a károsanyag-kibocsátási normák betartása a legfontosabb, ennek nyomán egyik variáns sem egy élvezeti cikk, legalábbis ha azt a vezetési élményekben vagy netán az izgalmasan frissült formákban keressük.

A „vevők” nem akartak forradalmi változást

Legalábbis így szól a hivatalos kommunikációja a megújult Astra a külsejét érintő prezentációnak. És tényleg, észrevehetetlen a változás, még az opeleseknek is csak négy dolgot sikerült összeszedni: új a logó, változtak a lökhárítóelemek, valamelyest a hűtőrács is más lett, és a lámpatest kapott egy króm díszítést. Nagyjából ennyi a külső átalakulás.

©

A kabintérben feltűnhet, hogy most először az Astrában is digitális a sebességjelző műszer. A központi entertainment-konzolt szintén frissítették, ez egy 8 col átmérőjű egységet jelent. Az Opel természetesen átültette a vezetési asszisztensrendszereit is a frissítés utáni modellbe is. Az egyik ilyen az IntelliLux nevű LED-es fényszórórendszer, amely a szegmensben kivételesnek számít és biztonság szempontjából tényleg az egyik legjobb fejlesztés.

A frissítés elérte futóművet is, amelyben újak a lengéscsillapítók, az erősebb modellekben a futómű érezhetően keményebbre is hangolt, a kormányzás pedig kellően direkt mindegyik variánsban.

Mindenhova elég három henger?

Ha az élvezeteket keresnék majd a megújult Astrában, azt mindenképpen a fogyasztás környékén kellene majd, legalábbis, papíron keresni. Elvileg ugyanis egy olyan 130 lóerős benzines autót hajtunk például, amely a reálisnak mondott WLTP-norma alapján is, alig 5,2 litert fogyaszt százon.

Az eladások várható velejét adó 1.2 literes motorral egyébiránt egészen szépen, vibrációmenetesen járó motorú autót kapunk, amelynek a váltója is korrekt és azt is érdemes megjegyezni, hogy talán az 1.2 literes modell csöndesebbnek tűnik, mint az 1.4 literes testvére.

©
©
©

Az 1.2 literes modellt, míg hatfokozatú manuális váltóval próbáltuk, az erősebb 1.4 literest egy új, kilencfokozatú fokozatmentes – CVT – váltóval. A fokozatmentes váltóért továbbra sem fog mindenki rajongani, de legalább nem tapasztaltuk meg az ilyen váltók legidegtépőbb tulajdonságát, hogy néha üvöltetik a motort. Városi használathoz talán ez sem rossz választás.

A dízelmotoros változat is megvolt, amely egy 1.5 literes CDTI, szintén háromhengeres egység 2000 bar befecskendezési nyomással. Itt a teljesítményadatok 105 és 122 lóerőt jelentenek változatonként, 260, illetve 300 Nm-es nyomatékcsúcsokkal. A fogyasztást 100 kilométeren átlagosan 4,4 literre adja meg a gyártó.

©

Nálunk a kilencfokozatú automataváltós modell volt egy próbakör erejéig. A 122 lóerős dízel hangja persze nem éppen szofisztikált. A dízel és a három henger együtt elég disszonáns, de a motor erejére nem lehet panasz. A váltó viszont talán túl korán váltja el a fokozatokat, és így lassan kezd húzni az autó, ám autópályán, ahova ezt a variánst amúgy szánták, pénztárcakímélően alacsony fordulatszámmal autózunk majd kilencedik fokozatban.

Konklúzió, árak

Az egész megújult Astrával egy alapvetően ügyesen modernizált csomagot kapunk, ami dicséretes. Csak ott van az a kérdőjel, mekkora lutri olyan autót venni, amelyekről tudni lehet, hogy alig pár év múlva a motorjai egyedi daraboknak fognak számítani. Nyilván ez akár elég erős alkupozícióba is hozhatja a vevőket. A flottás autókat pedig legkésőbb négyévesen úgyis visszaadják, maximum nekik a maradványértékek miatt okozhat mindez fejvakarást. Mindezek fényében azonban még mindig kijöhet úgy az egyenlet eredménye, hogy érdemes megvásárolni az egyébként modern autót. Az ötajtós Astra alapára 5,8 millió forint, a kombi karosszériaváltozatért minimum 6,13 millió forintot kell adni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások