A rendőrség eloszlatott egy komoly tévhitet a gyorshajtásokról

A rendőrség eloszlatott egy komoly tévhitet a gyorshajtásokról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Attól, hogy valakit külföldön büntetnek meg, a bírságot még be kell fizetni. Különben a magyar rendőrök keresik fel.

Úgy tűnik, több magyar autós még mindig abban a hitben él, hogy a külföldi gyorshajtás büntetését egyszerűen figyelmen kívül lehet hagyni. A témában most a magyar rendőrség is megszólalt.

“Tisztelt Rendőrség! A napokban egy határozatot kaptam Önöktől, hogy fizessek be 218 400 Ft-ot (600€), mivel Ausztriában gyorsan hajtottam. Tájékoztatom Önöket, hogy a III-000 forgalmi rendszámú Volkswagen Tiguan típusú személyautómmal nem jártam az említett országban” – idézik egy autós beszámolóját, aki levélben kereste fel őket.

A rendőrség szerint sok ehhez hasonló megkeresést kapnak, az érintettek pedig mindig meglepődnek, hogy “a Magyar Rendőrség egy külföldön elkövetett szabálysértés miatt hajtja be a bírságot”.

Pedig a rendőrség határozatát megelőzően az adott ország hatóságától már értesültek a szabályszegésről, de az ellen nem nyújtottak be írásos kifogást. Illetve, ha nem is volt kifogásuk, az összeget mégsem fizették be. Viszont ezáltal a határozat jogerőre emelkedik, és az ügy a végrehajtási jogsegély értelmében átkerül a magyar hatóság jogkörébe. Mivel a rendőrségnek nincs lehetősége más tagállamban folytatott eljárás felülvizsgálatára, következésképpen a pénzbírságot és az eljárási költséget 30 napon belül kell befizetni”

– írták a Facebookon.

A bejegyzésben néhány tanácsot is megosztottak:

  1. Mindig tájékozódjunk az adott ország közlekedési szabályairól, és ezeket is tartsuk is be.
  2. Ha kipostázzák a bírságról a tájékoztatást, akkor a kiszabó ország internetes honlapján az ügyszám beírásával betekintést kérhetünk az ügy adataiba (különös tekintettel a gépjárműről készült fényképfelvételre).
  3. Ha nincs kifogásunk ellene, akkor az összeget mihamarabb fizessük be.
  4. Ha azonban nem értünk egyet a döntéssel, akkor írásban jogorvoslati kérelmet kell benyújtani, melyhez csatolni kell az esetleges bizonyítékokat. Ilyen az autóról készült fotó, az adásvételi szerződés stb.
Hozzászólások