Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"f5d39342-14c0-48cd-8517-2514d967eb41","c_author":"Bábel Vilmos","category":"itthon","description":"Tuitio Fidei et Obsequium Pauperum.","shortLead":"Tuitio Fidei et Obsequium Pauperum.","id":"20241129_orban-viktor-karmelita-aranygyapjas-maltai-lovagrend","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f5d39342-14c0-48cd-8517-2514d967eb41.jpg","index":0,"item":"62795226-0ec3-4c90-9d03-cee20d1f5701","keywords":null,"link":"/itthon/20241129_orban-viktor-karmelita-aranygyapjas-maltai-lovagrend","timestamp":"2024. november. 29. 15:42","title":"Nagymesterek a Karmelitában: Orbán Viktor az Aranygyapjas rend és a Máltai Lovagrend képviselőivel találkozott","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"bbadfa5d-0173-4d40-bfce-a8521b5a3e68","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Egy-egy új készség elsajátítása időigényes, nem mellőzhető a gyakorlás. Amerikai kutatók viszont találtak egy módszert, amellyel állításuk szerint a hagyományos módoknál hamarabb elérhetjük a célt.","shortLead":"Egy-egy új készség elsajátítása időigényes, nem mellőzhető a gyakorlás. Amerikai kutatók viszont találtak egy módszert...","id":"20241130_passziv-expozicio-hatasa-uj-keszseg-elsajatitasa-tanulas-modszer","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/bbadfa5d-0173-4d40-bfce-a8521b5a3e68.jpg","index":0,"item":"01f8d3a4-8291-4a2b-9546-37bedd60146e","keywords":null,"link":"/tudomany/20241130_passziv-expozicio-hatasa-uj-keszseg-elsajatitasa-tanulas-modszer","timestamp":"2024. november. 30. 20:03","title":"Mutatunk egy egyszerű trükköt az új dolgok megtanulásához","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"0a39b5e6-6e49-4d6a-926f-70ef11135bfd","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"A Kreml szerint divat nyugaton Oroszországot hibáztatni, ha történik valami.","shortLead":"A Kreml szerint divat nyugaton Oroszországot hibáztatni, ha történik valami.","id":"20241129_kreml-roman-elnokvalasztas-peszkov","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0a39b5e6-6e49-4d6a-926f-70ef11135bfd.jpg","index":0,"item":"c153eacc-8e4e-45ef-b84c-75db5a6dc84a","keywords":null,"link":"/vilag/20241129_kreml-roman-elnokvalasztas-peszkov","timestamp":"2024. november. 29. 15:18","title":"Moszkva azt állítja, hogy nem kavartak a román elnökválasztásnál","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"139b2935-fbd0-4217-bb9e-ce133b4a383e","c_author":"GyéZsé","category":"360","description":"Jártunkban-keltünkben megéhezünk, megszomjazunk, megállunk „kispiszkostól” a fine diningig. Nosztalgiázunk és felfedezünk, megyünk az emlékeink után, rábízzuk magunkat a véletlenre, vagy éppen nagyon is tudatosan keresünk valami újat. Aztán elmeséljük, mondjuk a magunkét. A vendégét – mert mi vagyunk a mindenkori vendég. Felbukkanásunk bárhol várható. Most éppen a Fény utcai piacon.","shortLead":"Jártunkban-keltünkben megéhezünk, megszomjazunk, megállunk „kispiszkostól” a fine diningig. Nosztalgiázunk és...","id":"20241129_Hasbeszelo-feny-utcai-piac-Vineta-bar","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/139b2935-fbd0-4217-bb9e-ce133b4a383e.jpg","index":0,"item":"3b9c30d4-82a0-494b-8dcf-dbf3ef86af67","keywords":null,"link":"/360/20241129_Hasbeszelo-feny-utcai-piac-Vineta-bar","timestamp":"2024. november. 29. 20:00","title":"Hasbeszélő: Piacon enni jó, pláne pacalcsorbát és ángádzsábúrt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c32c6cf8-b7f0-4baa-ba41-860dc32ef852","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Hiába jelentette ki a Belügyminisztérium államtitkára, hogy nem kérnek Magyar látogatásaiból, egy pécsi intézmény mégis fogadja a Tisza Párt elnökét.","shortLead":"Hiába jelentette ki a Belügyminisztérium államtitkára, hogy nem kérnek Magyar látogatásaiból, egy pécsi intézmény mégis...","id":"20241129_tisza-part-magyar-peter-pecs-gyermekotthon","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c32c6cf8-b7f0-4baa-ba41-860dc32ef852.jpg","index":0,"item":"6482bd93-3265-49b5-82dd-973c3a58e3bd","keywords":null,"link":"/itthon/20241129_tisza-part-magyar-peter-pecs-gyermekotthon","timestamp":"2024. november. 29. 20:17","title":"Fordulat: egy gyermekotthon mégis beengedné Magyar Pétert","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"39b9e99e-a37d-4b6e-b088-7bd7fbdbda68","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Akár ott volt, akár nem, az eresz körül ma is pezseg az élet Brüsszelben.","shortLead":"Akár ott volt, akár nem, az eresz körül ma is pezseg az élet Brüsszelben.","id":"20241201_szajer-jozsef-eresz-brusszel-kepek-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/39b9e99e-a37d-4b6e-b088-7bd7fbdbda68.jpg","index":0,"item":"86f1749d-3b90-420e-a7fd-791799fd3abe","keywords":null,"link":"/itthon/20241201_szajer-jozsef-eresz-brusszel-kepek-ebx","timestamp":"2024. december. 01. 08:05","title":"Így néz ki most az eresz, ami Szájer József szerint nem is volt azon a házon","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"82b785ca-d222-431f-917a-713690d8201d","c_author":"Mészáros Márton Balázs","category":"360","description":"A fizetés a legfontosabb munkavállalói igény, de sokan elégedetlenek a munkáltatójuk rugalmasságával is, legyen szó akár a munkaidőről, akár az otthoni munkavégzés lehetőségéről.","shortLead":"A fizetés a legfontosabb munkavállalói igény, de sokan elégedetlenek a munkáltatójuk rugalmasságával is, legyen szó...","id":"20241130_hvg-munka-munkahely-munkavallalok-generaciok-fizetes-home-office-munkaido","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/82b785ca-d222-431f-917a-713690d8201d.jpg","index":0,"item":"b4525b03-d6fe-495b-8dd6-4d7ae6e117ab","keywords":null,"link":"/360/20241130_hvg-munka-munkahely-munkavallalok-generaciok-fizetes-home-office-munkaido","timestamp":"2024. november. 30. 13:30","title":"Egyáltalán nem csak a fizetés számít, amikor megítéljük, hogyan érezzük magunkat a munkahelyünkön","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"93ab72e1-99c6-42cc-b781-4d1620ad25a2","c_author":"Herman Bernadett","category":"elet","description":"December 7-én nyitják újra a 2019 áprilisában leégett Notre Dame-ot. A felújítás eredeti, középkori technológiával is zajlott. Évente 14-15 millió látógatóra számítanak.","shortLead":"December 7-én nyitják újra a 2019 áprilisában leégett Notre Dame-ot. A felújítás eredeti, középkori technológiával is...","id":"20241130_notre-dame-ujjaepites-acs-atado-parizs","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/93ab72e1-99c6-42cc-b781-4d1620ad25a2.jpg","index":0,"item":"32eee1d7-9eb4-4b25-8cd5-ddb463774df8","keywords":null,"link":"/elet/20241130_notre-dame-ujjaepites-acs-atado-parizs","timestamp":"2024. november. 30. 12:05","title":"Az sem volt biztos, hogy megmarad, most régi fényében ragyog: egy hét múlva adják át a Notre Dame-ot","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Van az úgy, hogy az ember otthon nyaral. S végre van egy kis ideje rendet rakni a könyvszekrényében, jó ideje félretett köteteket lapozgatni, aztán ráérősen főzni, sütni. Így került le a gasztrokönyvespolcról három régebbi, de ugyancsak kurrens kötet. Nagyon megérte fellapozni őket.
Meg is ihlették a szerzőt, aki miután a hűvös szobában olvasgatott, nem volt rest tűzhelyhez állni, sőt begyújtani a konyhában a sütőt. S hogy mindjárt lelőjjük a poént, miközben pirult a másnapi sörözéshez a pogácsája, azon töprengett, mikortól is számít antikvárnak egy szakácskönyv? Felgyorsult „gasztroforradalmi” világunkban lehet, hogy már tegnaptól?
Lehet. De a gasztronauta olvasónak minden kötet új, ami eleddig nem került a kezébe – és ha azok jók, ki is állják az idők, meg főleg az evés próbáját.
Hát persze olyan nagyot nem kell forgatni az időkeréken az első, Fördös Zé a konyhában című kötetig. Akkor sem, ha a debütálása óta eltelt bő másfél évben Zé már kirukkolt egy újabbal (83 kedvenc magyar receptem), mi több, saját magazint is indított.
Engedtessék meg a teljesen szubjektív hozzáállás, hogy e sorok elkövetője a trendekkel szemben úszva, menthetetlenül nem szereti a főzőversenyeket és a tévés konyhavetélkedőket. Mert rémes látni, hogy a főzésből, amely mindennapos örömforrás lehetne, stresszes, nem egyszer megalázó helyzeteket hoznak ki, drákói szigorral előadott bírálatokkal, VV- meg BB-szinten mindent a show-nak alárendelve. Coming out: ezért feküdt el a polcon az ismert zsürör, Fördös Zé első könyve. Hogy aztán végül mégiscsak előkerülve, döbbenetesen kellemes csalódást szerezzen. A könyvben nyoma sincs frusztrálásnak, vidáman, lazán és nyugisan sorakoznak egymás után a kiválóbbnál kiválóbb, nem túl bonyolult, de igencsak ígéretes eredményekkel kecsegtető receptek. A borsos marhasült szinte pótolni képes a nem túl egyszerűen elkészíthető pastramit, a tonhalkrém az egyik legjobb, amellyel valaha találkozhattunk, a citromos borjúszelet az olasz vitello tonnato továbbgondolt és remek változata. Aki pedig gyorsan akar egy remek sütit, készítse el – ráadásul viccesen gyorsan – Fördös Zé fahéjas csigáját, egy elitpékségben sem fog jobbat találni.
A következő nagyon kellemes meglepetés a nagyjából szintén másfél évig a „majd belenézek” könyvtorony aljára került, Déri Szilvia: Házisáfrány- Főzni szexi című kötet. Erre nincs is mentség. Legfeljebb az időhiány, meg a kor, amelyik kóros feledékenységet okozhat… A menő, s mi tagadás, tényleg szexi gasztroblogger – remélhetőleg azóta már újabbra készül – könyve mikor végre terítékre került, kiütéses győzelmet aratott. A kötetlenül, de mégis ritkán tapasztalható személyes hangon megírt receptbevezetők nem csupán Déri Szilvia igencsak jó ízlésvilágába, konyhájába vezetik be az olvasót, hanem életébe, családjába. Márpedig a legjobb szakácskönyvek egyik fő titka az, hogy képesek többet nyújtani puszta recepteknél, életfelfogást adnak át, mesélnek, és szinte összebarátkozunk olvasás közben a szerzővel. Itt pontosan ez történik, s miközben sokat megtudunk az egyik nagypapa kalandokban és feleségekben egyaránt dús életéről, sokat megtudunk például a panna cotta-variációkról (feketetea ízesítéssel), a skót omlós kekszről (amelyet vagyonokért lehet kapni nálunk, holott könnyen elkészíthetnénk mi magunk is), s végül a csirkemájpástétomról – amely örökre le tud szoktatni minket a fölöttébb vitatható alapanyagokból készült bolti májasokról.
Végül a könyvespolcról a konyhaasztalra kerültRupáner-Gallé Margó: Rupáner-konyha című szakácskönyve (úgyis, mint a Rupáner-sorozat egyik darabja, mert ő elég termékeny szerző és blogger). S hogy ez miért pihent a „majd egyszer” csomagban? Talán, mert azzal az ajánlással kaptam tavaly(?), hogy az év legjobb szakácskönyve. Még az is lehet, hogy az évtizedé. Ilyenkor az ember csak hümmög, és automatikusan elővigyázatos lesz, mert a szuperlativuszok napjainkban úgy szaporodnak, mint az olvashatatlan gasztroblogok. Vigyázni kell velük, hiszen abban a korban élünk, amikor akár az évezred eseményének kiáltanak ki valamit, noha igencsak esélyes, hogy a maradék szűk kilencszáz valahány évben felülmúlja valami.
A Rupáner-konyha kicsit ódivatú külseje váratlanul jó belbeccsel párosul: már a receptek első soraiból is süt a tapasztalat. Rutinos receptkönyvolvasó ugyanis nagyon hamar meg tudja állapítani, hogy melyek a divatszakácskönyvek, szinte soha el nem készített receptekkel, s melyek azok, amelyek sokszorosan reprodukált fogásokat írnak le, egyszerűen, de érezhető szeretettel és gyakorlattal. Ez a szakácskönyv pont ellentétje a mesélőseknek, itt nem tudunk meg szinte semmit, csak a recepteket, nem is sokat, azokat ellenben nagyon, mégis úgy érezzük „beavatottak” lettünk.
Olyannyira, hogy ez ihlette alábbi az receptet, amely mindössze annyiban különbözik a könyvben szereplő eredetitől, hogy az ott javallt mák és szezámmag helyett sajt került a pogácsákra is, tésztájukba pedig füstölt pirospaprika – ezektől nem lett jobb, csak kicsit más. Kánikulában süssük, ha leszáll a csendes éj. Nagyon megéri, jéghideg sörökhöz, fröccsökhöz.
Marton Levente
Sajtos-túrós pogácsa
25 dkg reszelt trappista vagy ementáli sajt 25 dkg zsíros túró 15 dkg liszt 10 dkg vaj 1 tojás sárgája 1-1 teáskanál só és füstölt pirospaprika
Az összes hozzávalót – 2 evőkanálnyi reszelt sajt kivételével – gyúrjuk össze. A puha és ruganyos tésztát nyújtsuk 2 cm vastagra, majd szaggasunk belőle apró pogácsákat. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A felvert tojássárgájával megkenjük a pogácsákat, meghintjük a maradék sajttal, és 20-25 perc alatt készre sütjük.
Az eredi-receptgazda(asszony) szerint nem szárad ki másnapra, sőt harmadnapra sem. Ennek a mondatnak az eleje bizonyítást nyert, a további nem, mert harmadnapra nem maradt belőle.