Megvan az angol szóhasználat a gendersemleges emberekre

Megvan az angol szóhasználat a gendersemleges emberekre

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az angol nyelv régóta küzdött a problémával, most egy nagy múltú szótár megoldani látszik a dolgot.

Kedden újabb 533 szót és kifejezést vett fel szótárába a Merriam-Webster kiadó, amely 1806-tól ad ki angol nyelvi szótárokat az Egyesült Államokban. Az 533 kifejezés között pedig hivatalossá tették egyes szám harmadik személyű nemsemleges személyes névmásként a "they" szót is. 

Az angol nyelvben az "ő" kifejezésre eddig nők esetében a "she", férfiak esetében a "he" volt a megfelelő személyes névmás, élettelen dolgokra és állatokra alkalmazták az "it" szót, ám egyre többen kezdték használni nemsemleges egyes számú névmásként az eredetileg többes számú alakot, a "they"-t ("ők").

A szótár azzal indokolta a döntést, hogy egyes számban a "they" már az 1300-as évek végétől használatos volt, ha valakinek nem volt ismert a neme, a szó fejlődése pedig a "you" névmáséra emlékeztet, amely eredetileg szintén többesszámú volt ("ti"), mára azonban már "te" értelemben is ez a szó használatos.

Hozzáteszik, az viszont új jelenség, hogy a "they" szót használják ma már azokra is, akik nem tartják magukat sem férfinak, sem nőnek. A szótár szerint az angol nyelv korábban is küzdött azzal, hogy ilyen esetekben megfelelő névmást használjon, korábban erre az "it"-et használták, amely azonban dehumanizáló kifejezés.

Az 533 új, a szótárba felvett kifejezés között van a "deep state" (egy állítólagos titkos kormányzati hálózat, amely jogellenesen működik), az "escape room" (szabadulószoba), az inspiráció rövidítéseként önálló szóként az "inspo", illetve a városi csatornarendszerekben összegyűlő zsírből és szemétből álló zsírhegyekre vonatkozó "fatberg".