szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A program célja felhívni a figyelmet a borfogyasztás kedvező élettani és betegségmegelőzési hatásaira.

Az 1992-ben alapított IGP - Nemzetközi Prevenciós Társaság  - az egyetlen független, közhasznú európai egészségügyi kommunikációs hálózat, amely az egészségpolitika, a tudomány, a gyógyászat és a gazdaság különböző szegmenseit igyekszik közös platformra hozni és bemutatni az egészségmegőrzés, betegségmegelőzés fejlesztése érdekében. A szervezet legújabban „Bor és egészség” címmel indított programot.

© sxc.hu
Dr. Jávor András elnöktől megtudtuk, hogy a szakmai cél: felhívni a figyelmet a kulturált és mérsékelt borfogyasztás egészségmegőrző szerepére. Ettől élesen meg kell különböztetni a mértéktelen alkoholfogyasztást, és rámutatni egészségkárosító hatására. Dr. Göde György, a szervezet alelnöke felhívja a figyelmet a szakmai konferenciák és a széleskörű egészségmarketing fontosságára is ebben a témában.

Ma Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek vezetik a halálozási statisztikát. Egyre többet költünk  diagnosztikára és terápiára, ahelyett, hogy hatásos prevenciós programjaink lennének és csökkenne a megbetegedések száma. A mérsékelt borfogyasztás, leginkább a vörösborfogyasztás (napi 1-2 pohár) szignifikánsan csökkenti a kardiovaszkuláris halálozást. Emellett a bor kis mértékben hatásos a csontritkulás, és a különféle daganatos betegségek megelőzésében is.

A program széleskörű megismertetésére munkahelyen és irodaházakban „Happy Hours” rendezvényt,  emellett országos ünnepnapot is szerveznek; ez „A nap”, amikor egészségünkre koccintunk.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Gasztro

Elnökválasztástól a borfaluig

A borról mindenkinek jó élményei vannak. Legyen szó a Magyar Szőlő-és Bortermelő Szövetség új elnökéről, a magyar-szlovák borúrtól vagy egy borfaluról Veszprémben, a lényeg, hogy szervesen kapcsolódjon a borokhoz...

hvg.hu Gasztro

Böllérnaptól a fakanál forgatásig

Legyen az pálinkafesztivál, sólet expressz, díszmagyarba öltözött étteremajánló, túrófesztivál esetleg fakanálforgató főzőverseny, a lényeg, hogy mindegyiknek a fő mogzatórugója a gasztronómia. A következőkben tartalmas programokat ajánlunk korhatár nélkül nem csak gasztróguruknak.

MTI Gasztro

Sajtparádé és pincérverseny

Száz nemes sajt közül válogathatnak a vendégek az egyik belvárosi ötcsillagos szállodában. A most zajló francia kulináris és kulturális programoknak keretében a sajtparádé mellett jótékony célú pincérversenyen mérik össze tudásúkat a legjobbak.

Vétek György Gasztro

Bock Cuvée tizenöt tételben

Minden borban tükröződik a borász karaktere - vallja Bock József, a vezető villányi borász-triumvirátus tagja, aki éppen tíz esztendeje lett az év borásza, s azóta számos hazai és nemzetközi elismerést gyűjtött be. Meg merte tenni azt, amit Magyarországon más borász még soha: ha szűkebb nyilvánosság előtt is, de végigkóstoltatta tizenöt évjárat borát – a Bock Cuvée-t 1991-től 2005-ig.

hvg.hu Gasztro

Az Első Pesti Borrandevú

A tavalyi két, nagy sikerű fesztivál után az idén márciusban a Falk-Art-tal nyitották a szezont a galériások. Legutóbb április 12-én a Pintér Galériában került sor az Első Pesti Borrandevúra.

MTI Világ

Az osztrákok bronzérmesek sörivásban

Az osztrákok nemzetközi összehasonlításban továbbra is a harmadik helyen állnak sörivásban a németek és a csehek mögött: fejenként évente 108-109 liter árpalét eresztenek le a torkukon.