szerző:
Gy. Zs.
Tetszett a cikk?

Újabban, ha nem grillen forog a csirke, akkor jellemzően csak alkatrészenként kerül a háztartásba. Vagy a melle, vagy a combja, maximum is-is. Számtalan variációban fűszerezve, raguzva, mártásozva, bundázva, lerakva. Pedig milyen tökéletes a madár megtöltve.

Gyerekkorunkban főleg azért szerettük, ha vasárnap töltött csirke került az asztalra, mert akkor nem volt muszáj húst enni, kiehettük a tölteléket. Nagyi persze számított az állat ilyetén kifosztására, és direkt mindig valamivel több tölteléket csinált, amit még bepakolt a sütőtálba a csirke mellé. A cucc istenien átvette a pecsenye ízeit.

Nálunk mindig savanyúsággal fordult elő, de a gyerekeim már anyósomék kompótjain szocializálódtak, amelyek nem külön desszertként kerültek az asztalra, hanem egyenrangú csirketársként. Az alma, a birsalma, a körte,a szilva, az őszibarack meglepően jól illett hozzá, rá is szoktunk. Ha így kínáljuk, akár a hagyományos köret is mellőzhető, és még abba az illúzióba is ringathatjuk magunkat, hogy egészségesebben étkeztünk. Persze, hogy azt miért pont vasárnap kellene elkezdeni, nem tudom.

Legalább másfél kilós csirkét szerezzünk be, lehetőleg már bontva, konyhakészre adjusztálva, ha nincs rutinunk a tisztításban, belezésben. Fektessük a hátára, vizsgáljuk meg a hasüregét, hogy tényleg akadálymentesen alkalmas a töltelék befogadására. Nyisszantsuk le a szárnyvégeket, azt úgy sem fogja megenni senki, viszont csinosabban mutat a csirke. Azt ugye nem kell mondanunk,hogy feje-lába nélkül mutatkozik a tölteni való csirke...

zoldstudio.hu

Kívül-belül sózzuk, kevés őrölt fehér borssal is bedörzsöljük, de más fűszer alapállásból nem nagyon kell neki. Nem úgy a töltelékbe, ami hagyományosan beáztatott, kinyomkodott zsömléből, sok apróra vágott petrezselyemből, szintén apróra vágott, előzőleg megpárolt hagymából, egész nyers tojással gyurmálozódik össze. Sóval, őrölt fekete borssal, gyömbéporral, leheletnyi őrölt pirospaprikával (édesnemes) fűszerezzük. Ha túl lazának találjuk a masszát, zsemlemorzsával köthetjük.

Ha flancosabb tölteléket akarunk,akkor két-három darab elkapart csirkemájat is dolgozzunk bele.S jöhet még hozzá kevés párolt gomba is. A fűszerezést variálhatjuk majorannával, kakukkfűvel. Annyit csináljunk, hogy szépen megteljen vele a csirke hasürege - kis többlet jusson még a továbbiakra is -, de ne pukkadásig, mert nem robbantott csirkét akarunk / a töltelék majd megdagad és feszegetni fogja a csirke határait /. Maradjon annyi hely, hogy kényelmesen össze lehessen hústűvel,fogpiszkálóval tűzni vagy akár bevarrni.

Zárás előtt lazítsuk fel ujjunkkal a csirke bőrét a mellek, combok felett is, és oda is simogassuk be a maradék tölteléket. A csirke bőrét olaj-vaj keverékével cirógassuk meg, és már mehet is egy alkalmatos sütőtálba, amit kiolajozuk, de még vékony szalonnaszeletekkel is bélelhetünk, ezekből akár a mellekre is fektethetünk. A sütőtálba egész hagymát, pár gerezd fokhagymát is dobhatunk. 220 fokra előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt megsül a pecsenyénk. Fél óra után óvatosan fordítsuk meg, saját zsírjával locsoljuk, egy-két kanál fehérbort is köré kanalazhatunk.

Míg sül a csirke, elkészülhet a kompót. Most még van friss őszibarack, nektarin, próbáljuk ki hozzá. Fél kilónyit megszabadítunk a bőrétől (a nektarint nem), felkockázunk vagy gerezdekre vágunk, és annyi enyhén cukros, citromos vízzel, amennyi bőven ellepi, feltesszük a tűzre. Darabka vaníliával, pár szem szegfűszeggel, kisebb rúd összetördelt fahéjjal,csillagánizzsal fűszerezzük. Nem kell agyonfőzni, ne legyen túl puha, pépes. Külön kis tálkákban - mutatós,ha friss áfonyával,pár szem szederrel is megszórjuk -langyosan, mentalevéllel koronázva kínáljuk a porciózott csirke mellé. Amihez azért nyugodtan ehetünk még például rizi-bizit, vajas krumlipürét,tepsis krumplit is.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!