szerző:
Gy.Zs.
Tetszett a cikk?

Ízes hiedelmeink egyike, hogy az új esztendő első napján mindenképpen lencsét kell ennünk, ha nem akarunk egész évben üres zsebbel tengődni. A szerencsehozó, pénzcsináló lencse nem volt azonban mindig ilyen jó hírű.

Legalábbis a kezdetek kezdetén nem. Mert hogy is volt azzal a lencsével, amit Jákob szolgált fel a testvérbátyjának, Ézsaunak? A bibliamagyarázók szerint az bizony egy meglehetősen előnytelen szerződés "megpecsetélése " volt. Ézsaua egy tál lencséért adta el elsőszülőtti jogát Jákobnak. Igaz, a fáma szerint még kenyeret és bort is kapott hozzá, de ettől még az előnytelen szerződésre, adás-vételre, amikor valami értékes cserél gazdát nagyon kevésért, azt mondjuk: egy tál lencséért elkótyavetyélték.

Ha a vacsora keveset is ért, azt mindenesetre jelképezi, hogy a lencse már az ókorban is alapvető táplálék volt, és nem véletlenül merül fel a bibliai történetekben. Ezekiel Isten parancsára süti meg hat magos kenyerét, amelyben a gabonák mellett / búza, árpa, tönköly,köles / két hüvelyes is van, a bab és a lencse. Ami azt illeti, ez volt az emberiség első reformkenyere. Jákob Ábrahám halálakor a halotti torra főzött lencsét apjának, Izsáknak: "Ahogy a lencse gurul, úgy gurul állandóan a halál, a fájdalom és a gyász az emberek között " / Mózes 1. könyve /.  Ádám és Éva is lencsét evett Ábel halála után.

aréna2000

Mi viszont az életre eszünk újévkor, úgy hogy itt most be is fejezhetnénk a huhogást, ha csak nem akarnánk megfőzni Jákob lencséjét. Minden további nélkül menni fog, ha fellapozzuk Miriam Feinberg Vamosh: Ételek a Biblia korában című könyvét, amelyben a Neot Kedumim Bibliai Tájvédelmi Körzet kutatóinak segítségével rekonstruálta a réges régi étkeket. S olyan recepteket sorakoztatott fel, amelyek mindegyike bibliai kötődésű, az eredeti összetevőket tartalmazza, ám bárki megfőzheti ma is a saját konyháján.

Nos, Jákob lencséje, ha akarjuk leves, ha akarjuk, főzelék. A hozzávalókat csészében mérik, így a mennyiség attól függ, ki mekkora ibriket ragad meg: 1,5 csésze lencse / feltehetően ez eredetileg vörös lencse volt, amit nem kell előre beáztatni, ezzel szemben a mi szokásos lencsénknek kifejezetten előnyös, ha 2-3 órát vízben ázik főzés előtt /, 6 csésze csirkehús vagy zöldség lé / leszűrt leves, alaplé /, 1 hagyma és 1 póréhagyma felaprítva, 2 zellerszál / halványító /, 1 felkarikázott sárgarépa, 1 evőkanál borecet, 1/2 teáskanál őrölt kömény, só, őrölt fekete bors, 1 evőkanál olívaolaj.

Elkészítés: A lencsét és az előkészített zöldségeket a köményes alaplében felforraljuk, majd takarékon, lefedve fél órát főzzük. Utána hozzáadjuk a borecetet és sóval, borssal ízlés szerint füszerezzük, egyet még rottyantunk rajta, és olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.

Tipp: Pirított hagymával, kenyérkockákkal kínálhatjuk.

Ha pedig az ősleves/ főzelék helyett másféle lencsét kanalaznánk a tálunkba, akkor ajánljuk tökéletes szerencsehozó receptjeinket.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!