szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem akárkinek a menüjét eszik az elkövetkezendő hat hónapban a Párizs - New York járaton a francia légitársaság business osztályának utasai. Anne-Sophie Pic, három Michelin csillagos séf főzte ki az új menüket.

  Pic  előzetesen személyesen mérte fel az utasok igényeit, észrevételeket-javaslatokat gyűjtött, és tanulmányozta, miként lehet összhangba hozni a magas minőségű gasztronómiát a fedélzeti ellátás korlátaival. A légiutaskísérőkkel is megosztotta tapasztalatait, akik a fogások helyes tálalási módját is elsajátíthatták. Anne-Sophie Pic-hez a Servair séfje, Michel Nugues is csatlakozott, hiszen az Air France leányvállalatának és légi ellátás specialistájának, a Servairnek az is a feladata, hogy biztosítsa: a csillagos fogásokat az utasok lehetőleg az eredeti ízvilágban és frissességben élvezhessék akár 9000 méter magasban is. Ez nem kis feladat, hiszen ebben a magasságban eleve másként érzékeljük az ízeket, illatokat.

A világ egyik legjobbja, három Michelin csillaggal
airfrance

 Pic már decemberben és januárban”próbát” tartott, fogásait a La Première kabin utasai tesztelhették, ezután állította össze a business-re szánt menüt. Olyan fogásokkal, mint például a sült borjú royal quinoa-val, sült paprikával és ananásszal, vagy az enyhére sütött tőkehal krémes fekete rizzsel és kókusztejjel.

Anne-Sophie Pic az egyetlen francia női séf, aki három Michelin csillaggal rendelkezik, valamint 2011-ben a világ legjobb női szakácsának is megválasztották.  

Utóhang  

A francia légitársaságnál folyamatos a Szakácsok a fedélzeten című program, amelynek keretében lehetőség van arra is, hogy a Servair egyik szakácsa bevezesse az utasokat a fedélzeti ellátás kulisszatitkaiba. Anne-Sophie Pic mellett a párizsi Charles de Gaulle repülőtérről Szöulba tartó gép fedélzetén a Servair elismert szakácsa, Eric Wilmes képviseli a legmagasabb minőségű kulináriát. A programsorozat követhető a Twitteren is.

Egyébként nem a francia légitársaság az egyetlen, ahol különböző járatokon a first class és business osztályok utasainak neves séfek fogásait kínálják. A KLM-nél például ez év január végétől október végéig Jonnie Boer, szintén három Michelines séf kreációi kerülnek a fedélzetre. Boer több csillagos étterme, a Zwolle-ban levő De Librije évek óta ott van a világ 50 legjobbja között.

A Chine Airlines-nál több esztendeje Albert Tse, a Michelin csillagos Chine Blue étterem séfje állítja össze a menüket.

A Lufhansa is rendszeresen villant neves séfekkel, a fedélzeti „úttörő” még 2000 januárjában John Besh New Orleans-i sztárszakács volt, aki a cajun és creol konyha fogásait repítette az égbe.

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!