Hírlevelek
Menü

Olvasási mód:

Betűméret:

Betűstílus:

Gőgh Csilla Gasztro

Ízek, amelyekért érdemes meghalni

Már vártuk. Máshonnan nem is indulhatna el a legújabb antitrend őrület, mint az egészségmániás Amerikából. Állítólag államok szerte egyre többen követik az arizonai Tempe város Heart Attack - Szívroham - grilljének a filozófiáját: „ Ízek, amelyekért érdemes meghalni.”

Gyimesi Zsuzsa Gasztro

A sonkavég diadala - Hogyan főzzünk gyorsan, jót?

Fogadjunk, hogy a legtöbb háztartásban nemcsak a csoki nyuszikat, de a sonkamaradékokat is kerülgetjük ilyen tájt. Mert igenis eljő az idő, amikor a legelszántabb ragadozó sem képes több füstölt holmit magába gyűrni. Egy darabig darvadozhat a hűtőben, de a legközelebbi hétvégén bámulatos átváltoztatásával könnyedén megúszhatjuk az ebédet. Sonkát sonkával.

Vélemény

Magyar ízek: izraeli bombasiker

Izraelben az utóbbi hónapokban reneszánszát éli a magyar konyha, miután egy fiatalember, Ofer Vardi, hetente megjelenő recept-rovatot nyitott az ország legnépszerűbb portálján, a yneten. Nemcsak az ételrecepteket tálalja fel, hanem családi történeteivel, nagyszülei emlékével is fűszerezi a „lakomát”. Mára hatalmas olvasó és főzőtábort szerzett magának és étkeinek.

Gőgh Csilla Gasztro

Húsvéti meglepetések kicsit másként

Minden ünnepnek megvan a maga gasztronómiai hagyománya. A húsvét sem képzelhető el kalács, sonka, tojás, bárány nélkül. De muszáj mindig mindent ugyanúgy az asztalra tenni, mint ahogy megszoktuk? Vagy lehet kicsit másként is? A vargánya krémleves hamis tojással, a báránycomb szelet édesköményes zöldségágyon, félig szárított cukorparadicsommal, a menüsor végén pedig a rántott kalács rózsafagylalttal új színt hozhat a húsvéti palettára. Úgy ahogy a Bock Bisztró mesterszakácsa, Bíró Lajos tálalja nekünk.

Gasztro

Mit főz otthon egy sztárszakács?

Benke László négyszeres olimpiai bajnok mesterszakács segítségével a töltött tojás és paradicsom elkészítési módjával ismerkedhetünk meg, mely igazán jól mutat majd a húsvéti asztalon.

Gasztro

Modern fogások, izgalmas ízek Budayval

Buday Péter, a Matteo és a Trió étterem séfje segítségével rántott és sült húsvéti bárányt készíthetünk. Azt is megtudhatjuk, hogyan készül a pisztáciás mákpiramis eperkrémmel. Jó ízvadászatot kívánunk!

Gyimesi Zsuzsa Gasztro

Zöldcsütörtök: hogyan főzzünk gyorsan, jót?

Két dologtól viszolygok a legjobban: ha korán kell kelnem, meg ha sürgetnek. Ez a kettő rendszeresen összetorlódik a konyhában. Még meg sem ittam a reggeli kávémat, s már harangoznak. A kelleténél mindig korábban. Kidolgoztam az elméletemet, miszerint a látszólagos lustaság a háztartásban valójában maga a kreativitás. Azóta – húszon éve - önmegvalósítok. Akkor s abból, ami éppen a háznál van. Nyilván nem vagyok egyedül, s gondolva sorstársaimra, ezentúl rendszeres tippekkel igyekszem segítségükre sietni – ha éppen nekik sem akaródzik fárasztó bevásárló körútra indulni.

Gőgh Csilla Gasztro

Mindenkiből lehet borkóstoló III.

Hogy ki, melyik fajtájú és színű bort részesíti előnyben, ízléstől és a mellé felszolgált ételtől függ. Egyes vélekedések szerint bonyolultabb a fehér borból nagyot alkotni, mert míg a vörös szőlő íze, illatjegyei meghatározóvá teszik a karakterét, a fehér szőlőhöz nagyon kell érteni, hogy előcsaljuk a megfelelő ízt.

MTI Gasztro

Naspolyapálinka és társai

Pálinka? Akkor biztos szilva, körte vagy barack, gondoljuk. Ám bodzából, naspolyából, somból, berkenyéből vagy galagonyából is remek pálinka készülhet.

Gőgh Csilla Gasztro

Bor, mámor, Bock bisztró

„Kinek az étel öröm, öröm az élet is”- Alexander Brody idézetét olvashatjuk a bisztró heti menüt kínáló táblája fölött. Ez sok mindent elárul a Bock filozófiájáról.

Itthon

Hol vegyük a húsvéti sonkát?

Csodálatosan illatozó parasztsonkákat lehet kapni a pesti piacokon, igaz, meg kell fizetni az árát. Ha biztosra akarunk menni, és el akarjuk kerülni a jóféle húsvéti húsokra legfeljebb csak hasonlító termékek vásárlását, ne habozzunk, keressük fel a vásárcsarnokok pultjait.

MTI Gasztro

Sajtérlelő valóságshow

Londonban három hónap alatt több mint félmillió nézője volt a „sajttévének”, amely a valóságshow-khoz hasonlóan, élőben közvetíti megállás nélkül egy sajt érését.

hvg.hu Gasztro

A nyuszi hozza, a tyúk tojja vagy valami egészen más?

Népszokásaink nagy részét elsodorták a modern idők. Ám a legújabb kori kultúránkban is délcegen tartja magát a húsvéti nyuszi mítosza az ő színes tojásaival. Ami jár, az jár a locsolóknak, nem szólva a terített asztalról, ahol be nem helyettesíthető státusza van ilyen tájt a tojásnak. Ezúttal – majdnem – mindent megtudhatunk a tojás élettani szerepéről, fajtáiról és tárolási praktikáiról.

hvg.hu Gasztro

Kié a legjobb pálinka?

Ismét bizonyítottak a hazai párlatok a szakma legnagyobb közép-európai versenyén, a Destillata 2007-en. Magyarország – akárcsak tavaly – bronzérmes lett az összesítésben.

Gőgh Csilla Gasztro

Mindenkiből lehet borkóstoló II.

Szín, íz, illat, és ezek tökéletes kombinációja - egy borkostolónak a minőség számos ismérve alapján kell osztályoznia a vizsgált nedűt. Előny, ha valakinek jók az érzékszervei és ha van már mögötte némi tapasztalat.

hvg.hu Gasztro

Ananász, a fogyókúrázók kedvence

Óriási fenyőtobozra emlékeztető zöld koronás formája miatt összetéveszthetetlen minden más gyümölccsel. Az ananászba első látásra beleszeretett annak idején Kolumbusz Kristóf és 1493-ban Európába szállította az első mintadarabokat.

Jelentősen fellendült októberben a turizmus, 15 százalékkal több volt a vendég, mint tavaly

Jelentősen fellendült októberben a turizmus, 15 százalékkal több volt a vendég, mint tavaly

A kormány felmenti magát a távlati tervezés alól

A kormány felmenti magát a távlati tervezés alól

Az Ellenállás Mozgalommal véteti észre magát az Operettszínház balettigazgatója és a Magyar Nemzet publicistája

Az Ellenállás Mozgalommal véteti észre magát az Operettszínház balettigazgatója és a Magyar Nemzet publicistája

Grúzia 2028-ig felfüggeszti a csatlakozási tárgyalások megkezdését az EU-val

Grúzia 2028-ig felfüggeszti a csatlakozási tárgyalások megkezdését az EU-val

Felfüggesztett fogházbüntetést kapott egy szomszédja kutyájának szögekkel tűzdelt virslit adó szekszárdi férfi

Felfüggesztett fogházbüntetést kapott egy szomszédja kutyájának szögekkel tűzdelt virslit adó szekszárdi férfi

Több helyen lehet hózápor délután

Több helyen lehet hózápor délután

Felesleges kényeskedni a függetlenség miatt – a bírókat képviselő OBT elnöke a kormány alkujáról

Felesleges kényeskedni a függetlenség miatt – a bírókat képviselő OBT elnöke a kormány alkujáról

Két sávot is lezárnak az M0-s Duna-hídján

Két sávot is lezárnak az M0-s Duna-hídján

Ismét négyet rúgott az El-ben a Fradi, karnyújtásnyira került a továbbjutás

Ismét négyet rúgott az El-ben a Fradi, karnyújtásnyira került a továbbjutás

A címlapról ajánljuk