szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lázár János szerint a kormány a bankokkal, az energiaszektorral finanszíroztatja meg a hiánycsökkentést; a három százalékos hiánycél megvalósul és az ország kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár az ATV vasárnapi esti, Szabad szemmel című műsorában hangsúlyozta: a miniszterelnök pénteki brüsszeli tárgyalása alapján "egy hajszálra vagyunk" már csak a 3 százalék alatti tartománytól, tehát Brüsszel nagyjából elfogadta a kiigazítás céljait, eszközeit.

Arra a kérdésre, hogy a brüsszeli jóváhagyáshoz lesz-e szükség további intézkedésekre, az államtitkár úgy válaszolt: "vagy más intézkedésekre lesz szükség és bizonyos intézkedésekre pedig nem".

Mint mondta, nem az eszköz a fontos, hanem a cél. A kormány döntése egyértelmű, a terheket döntő mértékben a bankszektornak, a közüzemi szektornak, az energiaszektornak és adott esetben az online-szerencsejáték szektornak kell viselnie - jelentette ki.

Magyarországon az elmúlt 20 évben az ország átalakításáért az emberek nagyon nagy áldozatot hoztak, és az uniós csatlakozás óta is ez történt. Nem terhelhető tovább a magyar társadalom, ezért kell Brüsszelnek a különadókat, az új közteherviselést elfogadni - mondta.

Kiemelte, hogy a befektetők hozzák a pénzt az országba, "minden nap vásárolják a magyar állampapírokat". Elismerte ugyanakkor azt, hogy a pénzügyi szektor "esik vissza", de mint mondta, az iparban vannak befektetések, vannak megrendelések.

A Bankszövetség szerinte nem tartotta be azt a megállapodást, amelynek a felmondásáért most a kormányt teszik felelőssé, mert bár vállalták, mégsem hitelezték 2012-ben a magyar kis- és középvállalkozói szektort. "Az elmúlt 22 évben a bankok annyi pénzt szivattyúztak ki Magyarországról, hogy most nyugodtan tehetnek vissza az államkasszába" - fogalmazott.

Lázár János arról is beszélt: nem a magyar kormány dönti el önmagában, hogy kell-e IMF-megállapodás Magyarországgal. Ezt részben azok döntik el, akik az országot hitelezik, hiszen az ő pénzük biztonságáról szól a megállapodás. Az IMF-megállapodás a külföldi befektetők bizalmát szolgálja, hogy ha valaki magyar államkötvényt vásárol, akkor szeretné a pénzét biztonságban tudni.

Az elmúlt egy évben a francia állampapírból egyet sem vettek az amerikai befektetők, miközben "a magyar állampapír után sorba állnak" - fogalmazott Lázár János.

Az IMF-megállapodás időpontjáról nem beszélt, arra a kérdésre, hogy az még az idén megvalósul-e azt mondta: "szerintem az bölcs dolog lenne". "Nem tudom, hogy az IMF mit akar (...) az IMF-nek is el kell döntenie, hogy meddig próbál az országgal játszani" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy egyetért-e a békemenet szervezőinek azzal az értelmezésével, hogy Orbán Viktort meg kell védeni, hiszen az országot Brüsszelből zsarolják, úgy válaszolt: "komoly nyomás alatt volt a kormány az elmúlt egy esztendőben, hogy bizonyos üzleti köröknek kedvezzen, és a közteherviselést ne szervezze át".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!