Már a 64 milliárdot nyaldossák az új svájci frankos hitelek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A háztartási szektor forintban denominált hiteleinek kamatszintje májusban nem változott a tavaly májusihoz képest, a lekötött betétek közül az éven belüli lekötés esetében mérséklődött a kamatláb, a tavaly novemberi 6,81 százalékos szintre tért vissza – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Egyre több a svájci fank alapú hitel.
Csúcstámadás
© hvg.hu
A svájci frankban denominált fogyasztási hitelek új szerződéseinek értéke májusban az eddigi legmagasabb értékét vette fel, 63,6 milliárd forintot tett ki. A januári átmeneti csökkenés után az ötödik hónapban tovább emelkedett a svájci frank alapú lakáscélú hitelek új szerződéseinek értéke.

A nem pénzügyi vállalatok forintban denominált hitelei és lekötött betétei esetében az átlagos kamatlábak szintje tavaly november óta lényegében változatlan a jegybank közlése szerint.

A háztartási szektor folyószámlahiteleinek átlagkamatlába a közlemény szerint január óta változatlannak tekinthető, májusban 20,17 százalék volt.

A lakáscélú hitelek piaci szintű átlagos kamatlábának és hitelköltség-mutatójának trendje több, mint egy éve változatlan. A kamatláb májusban 9,90 százalék, a hitelköltség-mutató 12,63 százalék volt.

A fogyasztási hitelek átlagos kamatlábának és hitelköltség-mutatójának szintje az elmúlt egy évben szinten stagnál, májusban az átlagos kamatláb 17,62 százalékot, az átlagos hitelköltség-mutató pedig 25,01 százalékot tett ki.

Az MNB szerint májusban a fogyasztási hitelek új szerződéseinek értéke 19,7 milliárd forint, a lakáscélú hiteleké 10,3 milliárd forint, az egyéb hiteleké pedig 11,5 milliárd forint volt.

A háztartási szektor látra szóló és folyószámlabetéteinek átlagkamatlába májusban 2,96 százalékot tett ki. Az éven belüli lejáratra lekötött betétek átlagkamatlába tavaly december óta csökken, májusban a 2006 novemberi 6,81 százalékos szintre tért vissza.

Az éven túli lejáratra lekötött betétek kamata nem változott, az egy éven túli, legfeljebb 2 éves lejáratú lekötött betéteké 7,61százalék, a 2 éven túliaké 4,28 százalék volt májusban.

A lekötött betétek új szerződéseinek értéke májusban 36,1 milliárd forinttal 522,7 milliárd forintra emelkedett.

A svájci frank alapú változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású fogyasztási hitelek átlagos kamatlábának szintje az elmúlt egy évben 1 százalékpontot emelkedett, májusban 6,36 százalék volt. Az átlagos hitelköltség mutató szintje nem módosult, 9,36 százalék maradt.

A svájci frankban denominált személyi hitelek átlagos hitelköltség mutatója a 2006. júliusi emelkedést követően enyhén csökkenő tendenciát mutat.

Az euróban és svájci frankban denominált szabad felhasználású jelzáloghitelek átlagos kamatlábai közötti különbség 2007. májusban volt az elmúlt egy év során a legalacsonyabb. A háztartási szektor változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású forint személyi hiteleinek átlagos hitelköltségmutatója 25,19 százalékot, az euróban denominált személyi hiteleké 13,17 százalékot, a svájci frankban denominált személyi hiteleké pedig 18,02 százalékot tett ki májusban.

A változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású forintban denominált szabad felhasználású jelzáloghitelek átlagos hitelköltség-mutatója 15,21 százalék, az euróhiteleké 7,92 százalék, a svájci frankban denominált hiteleké pedig 7,32 százalék volt. Az új szerződéseken belül domináns svájci frank denomináció esetében a fogyasztási hitelek új szerződéseinek értéke 2007. február óta emelkedik. Májusban az új szerződések értéke a 2005. január óta tapasztalható legmagasabb értékére emelkedett, 63,6 milliárd forintot tett ki.

Január óta a forinthitelek svájci frank hitelekhez viszonyított aránya 10 százalék alatt van. Az euróban denominált fogyasztási hitelszerződések értéke jelentéktelen, az elmúlt egy év során 1,5 milliárd forint alatt volt.

A lakáscélú hitelek új szerződéseinek értéke 2007. február óta folyamatosan emelkedik. Májusban az új szerződések értéke a 2006. év végi szintre tért vissza, 54,1 milliárd forintot tett ki.

A nem pénzügyi vállalatok forintban denominált hitelei és betétei esetében az átlagos kamatlábak szintje 2006. október óta gyakorlatilag nem változott. A nem pénzügyi vállalati forintban denominált folyószámlahitelek átlagos kamatlába 9,53 százalékot, a folyószámlahiteleken kívüli egyéb hitelek átlagos kamatlába pedig 9,03 százalékot tett ki. A folyószámlahiteleken kívüli változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású egyéb hitelek új szerződéseinek értéke májusban 10,9 milliárd forinttal 193,0 milliárd forintra emelkedett.

A bankközi forintpiacon 2007 májusában a forgalom 889,4 milliárd forinttal 3015,6 milliárd forintra emelkedett. Az egynapos bankközi hitelek forgalommal súlyozott átlagkamatlába májusban az áprilisihoz képest nem változott, 7,79 százalékot tett ki. Az 1 hónapos lejáratú bankközi kihelyezések átlagkamatlába 9 bázisponttal 8,02 százalékra módosult. Májusban nem volt 3 hónapos lejáratú bankközi kihelyezés.