Csökkent a reálkereset

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Idén január-októberben a bruttó átlagkeresetek összességében 8,2, a nettó átlagkeresetek 2,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a reálkereset – a fogyasztói árak 8,1 százalékos növekedése mellett – 5,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma a nemzetgazdaság egészét tekintve 2007. január-októberben átlagosan 2 millió 769 ezer volt, ez 2 ezerrel kevesebb a január-szeptemberi adatnál és 23 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál.

Január-szeptemberben a bruttó átlagkereset 8,2, a nettó 2,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a reálkereset – 8,3 százalékos fogyasztóiár-index növekedés mellett – 5,6 százalékkal csökkent.

Tavaly január-októberben a nemzetgazdaságban a bruttó átlagkereset 7,9 százalékkal, a nettó 7,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a reálkereset – a fogyasztóiár-index 3,4 százalékos emelkedése mellett – 4,3 százalékkal nőtt.

Az év első tíz hónapjában a költségvetési szférában 754 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 937 ezren dolgoztak. A költségvetési intézményekben közel 4,9 százalékkal csökkent a létszám, míg a versenyszférában 0,2 százalékkal emelkedett.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagosan bruttó 180 400 forintot, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozók 172 600 forintot, a költségvetési szervezeteknél 202 200 forintot kerestek, ez utóbbi júniustól már tartalmazza az egyhavi külön juttatás tizenketted részét is.

Január-októberben a költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkeresete 5,5 százalékkal, a versenyszférában dolgozóké 10 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

Az átlagot meghaladó mértékben, 17 százalékkal nőttek a keresetek az építőiparban 11,9 százalékkal, az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás területén, 10,2 százalékkal a szálláshely-szolgáltatásban és a vendéglátásban, 10,1 százalékkal a kereskedelemben illetve a javítás gazdasági ágban.

A keresetek növekedésében szerepet játszott a minimum-járulékalap bevezetése, amit az is jelez, hogy a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozásoknál a bruttó átlagkereset növekedési üteme alacsonyabb volt, mint a kisebb szervezeteknél - állapítja meg a KSH.

Az év első tíz hónapjában a nettó keresetek átlagosan 2,5 százalékkal emelkedtek, ezen belül a versenyszférában 3,8 százalékos, a költségvetési szervezeteknél pedig 0,5 százalékos volt a növekedés.

A nettó keresetek havi növekedési ütemének alakulásában meghatározó szerepet játszott az alkalmazottakat terhelő egészségbiztosítási és munkavállalói járulék múlt év szeptemberi, illetve az egészségbiztosítási járulék idén januárban történt további emelése.

A nemzetgazdasági havi nettó átlagkereset 111 900 forintot tett ki, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 84 000 forint, a szellemi foglalkozásúaké 143 600 forint volt.

A nemzetgazdasági szintű havi átlagos munkajövedelem 190 500 forintra nőtt, 8,4 százalékkal haladta meg az előző év január-októberi szintet. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya 2007. január-októberben átlagosan 5,3 százalék volt.