Londoni elemzők az olajár esésére számítanak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Rontotta az európai olajipari részvények súlyozására adott ajánlását kedden az egyik vezető londoni befektetési csoport, amely szerint a jelenlegi árszintekről jövőre csaknem 40 dollárral esni fog az átlagos olajár.

A Lehman Brothers londoni befektetési részlege által befektetési alapoknak kiadott heti portfolió-összetételi ajánlatok keddi összeállítása az eddigi túlsúlyozottról semlegesre javasolja csökkenteni az európai olajszektort a portfoliókon belül.

A Lehman londoni elemzőinek megfogalmazása szerint "eljött az ideje a kitettség csökkentésének" az európai olajipari részvényekben, és az átvonulásnak olyan szektorokba, amelyek a legnagyobb valószínűséggel nyernek a majdani piaci felfutásból. A ház legfőképp a biztosítási papírok súlyozásának növelését javasolja az alapkezelőknek. Az indoklás szerint a cég azzal számol, hogy a jelenlegi árszint most már közvetlenül befolyásolja a keresletet.

Az amerikai olajimport mennyisége a májussal zárult három hónapban 19 százalékkal csökkent; az azóta eltelt időszakban az olajárak 33 százalékkal emelkedtek tovább, áll az elemzésben.

A Lehman Brothers szerint jóllehet a kínai kereslet továbbra is erőteljes, az Egyesült Államok azonban háromszor annyi olajat importál, mint Kína.

A magas árszint negatív keresleti hatása most már kezd hasonlatossá válni az 1980-as évek elején tapasztalthoz. Az elemzés szerint 1980-ban a világgazdaság által megtermelt GDP-érték 6,6 százalékát tette ki a globális olajszámla, ami a jelenlegi fogyasztási szinten ismét a világszintű GDP 7 százalékához közelít.

Amikor az 1979-1983 közötti időszakban erre a szintre emelkedett a GDP-arányos globális olajimport-költség, azt addig példátlan keresletcsökkenés kísérte, és jóllehet az árszint nem omlott össze, az 1980-as 36 dolláros éves átlagról 1983-ra 29 dolláros éves átlagra süllyedt.

A Lehman Brothers ezúttal arányaiban még nagyobb és gyorsabb árcsökkenésre számít: keddi londoni előrejelzése szerint az idei harmadik negyedévre várt 130 dolláros hordónkénti átlag után 2009 egészében 93 dolláros átlagos olajár várható.

A londoni elemzői közösségben egyre több olyan szakértői vélemény hallható, amelyek szerint az olajár - éppen az általa okozott gazdasági és keresleti gyengülés miatt – most már hamarosan lefelé indul.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) – a City egyik vezető, nem befektetési banki jellegű londoni gazdaságelemző és előrejelző intézete – legújabb negyedéves világgazdasági jelentésében azt jósolta, hogy 2009-ben a kínai GDP-növekedés az eddigi, 10 százalék feletti éves ütemekről 7,4 százalékra lassul, ahogy az idei nyári olimpiai játékok után a kínai kormány visszafogja az állami költekezést, és figyelmét az infláció megfékezésére fordítja.

A CEBR szerint ehhez járul, hogy az amerikai gazdaság 2008-ban és 2009-ben "gyakorlatilag nem fog növekedni": a ház az idei évre 0,6 százalékos, jövőre 0,7 százalékos egész éves amerikai GDP-reálnövekedéssel számol, és csak 2010-től vár élénkülést.

Mindez hűteni fogja valamelyest az energiahordozó- és nyersanyagpiacokat, és megvan a lehetőség arra, hogy az olajárak 2009 végéig akár 74 dollárig is csökkenjenek a CEBR előrejelzése szerint.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) – a világ legnagyobb, szintén nem befektetési banki jellegű gazdasági előrejelző háza – által múlt héten Londonban közzétett éves nyersanyagár-prognózisban is az állt, hogy jóllehet a harmadik negyedévi globális olajár-átlag még 140 dollár lesz, innentől azonban a cég már lefelé induló korrekciót vár, ahogy a globális kereslet gyengülése mind egyértelműbbé válik.

Az OECD-térség keresletének csökkenése már nyilvánvaló, és miután számos ázsiai ország a második negyedévben csökkentette a kiskereskedelmi üzemanyagárak támogatását, ennek hatása várhatóan még az idén visszafogja az ázsiai keresletet is, állt az EIU londoni előrejelzésében.

A cég által kidolgozott nyersolajár-index – amely az 1990-es 100-as bázison mérve jelenleg 538,7 százalékon jár – az új prognózis szerint 2009-ben 8,5 százalékkal csökkenni fog.