Az új amerikai pénzügyminiszter a megmentési terv reformját sürgeti

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az amerikai pénzügyi megmentési terv reformját sürgette a kijelölt amerikai pénzügyminiszter, Timothy Geithner szerdán, a szenátus pénzügyi bizottsága számára készített beszédében.

Mint mondta, erőteljes akció kell az amerikai recesszió kezelésére, egyúttal sürgette a 700 milliárd dolláros pénzügyi megmentési terv reformját. Intézkedéseket ígért a fogyasztók és üzleti vállalkozások hiteligényének biztosítására, de közelebbit nem árult el arról, hogyan lehetne a programot megreformálni.

A 47 éves Geithner, az amerikai jegybank New York-i részlegének elnöke, korábban vezető pozíciókat töltött be a pénzügyminisztériumban, a Nemzetközi Valutaalapnál is.

Az új amerikai elnök, Barack Obama korábban arról beszélt, hogy gazdasági csapatának egy új gazdasági ösztönző csomag kialakítása lesz az első feladata. Felszólította a kongresszust, működjön vele együtt egy "agresszív gazdasági felépülési terv" megvalósításában. Gazdasági programjának főbb elemei között említette a pénzügyi rendszer stabilizálását, a hiteláramlás felélesztését és a munkahelyteremtést. Kitért arra, hogy az amerikaiak nagy többségének adócsökkentést, a gazdagabbak számára viszont adóemelést tervez.