Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"320b20d0-7102-4513-ac52-ecad054ff4ab","c_author":"hvg.hu","category":"cegauto","description":"Csak téli gumival érdemes útnak indulni.","shortLead":"Csak téli gumival érdemes útnak indulni.","id":"20241222_Orszagszerte-havazas-varhato-a-kozutkezelo-folyamatosan-takaritja-az-utakat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/320b20d0-7102-4513-ac52-ecad054ff4ab.jpg","index":0,"item":"55f35eb4-f471-4383-9068-e27348a5d492","keywords":null,"link":"/cegauto/20241222_Orszagszerte-havazas-varhato-a-kozutkezelo-folyamatosan-takaritja-az-utakat","timestamp":"2024. december. 22. 08:37","title":"Országszerte havazás várható, a közútkezelő folyamatosan takarítja az utakat","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f580a887-b87c-451e-866b-40c25cd90acc","c_author":"Domány András","category":"itthon","description":"Pintér Sándor belügyminiszternek most szilveszterig szerződést kell kötnie az érintett intézményfenntartókkal.","shortLead":"Pintér Sándor belügyminiszternek most szilveszterig szerződést kell kötnie az érintett intézményfenntartókkal.","id":"20241221_budapesti-egeszsegugyi-fejlesztes-idei-keretei-kiosztas-koltsegvetes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f580a887-b87c-451e-866b-40c25cd90acc.jpg","index":0,"item":"56bca4e9-b7e5-4776-9a4e-fba213a88dc3","keywords":null,"link":"/itthon/20241221_budapesti-egeszsegugyi-fejlesztes-idei-keretei-kiosztas-koltsegvetes","timestamp":"2024. december. 21. 09:59","title":"Most osztották ki a budapesti egészségügyi fejlesztés idei kereteit","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"14c34a35-6ee4-4a49-bd05-cdd3046fc951","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"Samuel Patyt 4 évvel ezelőtt gyilkolták meg, miután egyik óráján Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrákat mutatott a diákjainak.","shortLead":"Samuel Patyt 4 évvel ezelőtt gyilkolták meg, miután egyik óráján Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrákat mutatott...","id":"20241222_parizs-tanar-gyilkossag-lefejezes-itelet-birosag","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/14c34a35-6ee4-4a49-bd05-cdd3046fc951.jpg","index":0,"item":"8d947e55-a6d3-48f0-a64c-253268766d12","keywords":null,"link":"/vilag/20241222_parizs-tanar-gyilkossag-lefejezes-itelet-birosag","timestamp":"2024. december. 22. 13:28","title":"Nyolc embert ítéltek el a lefejezett párizsi tanár ügyében","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1b421c01-1e6d-4f54-a193-f992bcce3757","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Sokan próbálkoznak manapság a fogyókúra egyik módszerével, az időszakos böjttel, és úgy tűnik, olvadnak is le tőle a kilók. Azonban a szervezet megbosszulja ezt a stresszt, például azzal, hogy lelassítja a szőrnövekedést.","shortLead":"Sokan próbálkoznak manapság a fogyókúra egyik módszerével, az időszakos böjttel, és úgy tűnik, olvadnak is le tőle...","id":"20241221_idoszakos-bojt-hatasa-szornovekedesre-egerek-emberek-haj-novekedese-lassabb","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1b421c01-1e6d-4f54-a193-f992bcce3757.jpg","index":0,"item":"36c4f6f2-726d-452e-9140-d612fbb9a5ae","keywords":null,"link":"/tudomany/20241221_idoszakos-bojt-hatasa-szornovekedesre-egerek-emberek-haj-novekedese-lassabb","timestamp":"2024. december. 21. 16:03","title":"Fogyhat vele, de ne csodálkozzon, ha nem nő rendesen a haja: 18%-kal lassabb a hajnövekedés azoknál, akik belekezdenek az időszakos böjtbe","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"0e1f1c94-2167-4359-88c3-28d422ed0975","c_author":"hvg360","category":"360","description":"Ethan Mollick, a Wharton Egyetem tanára az MI egyik legjelentősebb és legprovokatívabb értelmezőjeként azt vizsgálja, hogyan változtathatják meg a világunkat ezek az újfajta gondolkodáshoz használható eszközök. Átfogó és optimista könyvében aktuális példákon keresztül mutatja be az üzleti életet és az oktatást alapjaiban átalakító hatásukat. Arra buzdít, hogy munkatársként, társtanárként és coachként tekintsünk a mesterséges intelligenciára, és meggyőző érvekkel támasztja alá, miért elengedhetetlen a gépekkel való együttműködés képességének elsajátítása. Szemléletmódját követve átláthatjuk az MI-ben rejlő aktuális lehetőségeket, hogy adottságait egy jobb emberi jövő megteremtésére használjuk fel. A HVG Könyvek által kiadott műből több részletet is közlünk a következőkben.","shortLead":"Ethan Mollick, a Wharton Egyetem tanára az MI egyik legjelentősebb és legprovokatívabb értelmezőjeként azt vizsgálja...","id":"20241221_tarsintelligencia-3-resz-mi-ai-mesterseges-intelligencia","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0e1f1c94-2167-4359-88c3-28d422ed0975.jpg","index":0,"item":"4419cda9-aa30-483e-b984-cd4a910ebf73","keywords":null,"link":"/360/20241221_tarsintelligencia-3-resz-mi-ai-mesterseges-intelligencia","timestamp":"2024. december. 21. 18:30","title":"Hogyan éljünk együtt a mesterséges intelligenciával? – 3. rész: Egy szoftver minden felett","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e8b8bf86-b4d5-48fe-8f51-d0ba04483c40","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Nem volt telitalálatos szelvény.","shortLead":"Nem volt telitalálatos szelvény.","id":"20241222_Kihuztak-a-hatos-lotto-nyeroszamait","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e8b8bf86-b4d5-48fe-8f51-d0ba04483c40.jpg","index":0,"item":"c5bb4793-b9dd-491e-89fc-8200751e7b31","keywords":null,"link":"/itthon/20241222_Kihuztak-a-hatos-lotto-nyeroszamait","timestamp":"2024. december. 22. 16:34","title":"Kihúzták a hatos lottó nyerőszámait","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5f7ace76-8576-41d1-9bf6-8fadd049ff3c","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A hideg idő ellenére sokan elmentek a budapesti kávézóba, hogy aláírassák a könyvüket karácsony előtt.","shortLead":"A hideg idő ellenére sokan elmentek a budapesti kávézóba, hogy aláírassák a könyvüket karácsony előtt.","id":"20241221_magyar-peter-nagy-ervin-dedikalas-tisza-part-video","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5f7ace76-8576-41d1-9bf6-8fadd049ff3c.jpg","index":0,"item":"97983f00-e0fe-4c63-9229-e8b984af0bad","keywords":null,"link":"/itthon/20241221_magyar-peter-nagy-ervin-dedikalas-tisza-part-video","timestamp":"2024. december. 21. 20:50","title":"„Menczer Tamásnak csak annyit üzennék: boldog karácsonyt!” – videón Magyar Péter dedikálása","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3667e756-ecf6-4e24-985d-6f588a533966","c_author":"HVG","category":"sport","description":"Nem sikerült visszavágnia Tyson Furynak, Olekszandr Uszikot mindhárom bíró jobbnak látta a szombat éjjeli, Rijádban rendezett gálán.","shortLead":"Nem sikerült visszavágnia Tyson Furynak, Olekszandr Uszikot mindhárom bíró jobbnak látta a szombat éjjeli, Rijádban...","id":"20241222_Olekszandr-Uszik-Tyson-Fury-boksz-okolvivas-nehezsuly","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3667e756-ecf6-4e24-985d-6f588a533966.jpg","index":0,"item":"57ff42bd-2782-4f9c-98b2-42db5219cf4b","keywords":null,"link":"/sport/20241222_Olekszandr-Uszik-Tyson-Fury-boksz-okolvivas-nehezsuly","timestamp":"2024. december. 22. 08:34","title":"Uszik újra legyőzte Tyson Furyt, továbbra is az ukrán a nehézsúly bajnoka","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Piero Antinori: a szupertoszkán tapasztalatok és a magyar bor sikere
szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?
A hatvanas-hetvenes években válságban lévő toszkán bortermelés mára a világ élvonalába került annak köszönhetően, hogy a hagyományokat össze tudta egyeztetni az új hatásokkal. Az olasz borászatot megváltoztató szupertoszkán mozgalom egyik elindítója és vezéralakja, Piero Antinori nemrég a budapesti VinCE 2010 szakmai konferencián tartott előadása után kérdésekre is válaszolt.
Piero Antinori márki. Már Magyarországon is borászkodik, és optimista
istitutograndimarchi.it
Az Antinori család évszázadok óta foglalkozik bortermeléssel. Meddig tudják visszavezetni a hagyományt?
Az erről szóló legkorábbi dokumentum 1385-ből származik, egyik ősöm, Giovanni Antinori ekkor lépett be a firenzei borkészítők céhébe. A családban mindig volt valaki, aki az elmúlt 625 évben borászattal foglalkozott. A három lányom már a huszonhatodik generációt képviseli a vállalatnál. Modern értelemben vett cégről persze csak a XIX. század végétől beszélhetünk, ezt aztán apám fejlesztette tovább, aki a termelés szempontjából is innovatív ember volt: a hagyományos toszkán szőlőfajták mellett külföldi szőlőkkel is kísérletezett. Többek között cabernet és sémillon volt a a behozott fajták között.
Mikor kezdtek azokkal a borokkal foglalkozni, amelyek révén megszületett a szupertoszkán kategória?
A történet a hetvenes évek elején kezdődött, amely nehéz időszak volt a toszkán, de általában az olasz bor számára is. Toszkánában évszázadok óta a mezzadria volt a bevett mezőgazdasági termelési forma: a birtokos parasztcsaládok között osztotta fel a földjét, akik annak használatért a termés egy részével fizettek. Ez a rendszer önfenntartásra törekedett, minden család igyekezett magának megtermelni a bort, az olajat, a húst, lehetőleg mindent. A hatvanas évek elején az állam betiltotta a mezzadriát, mert feudálisnak tartotta, a birtokosok pedig hirtelen rákényszerültek, hogy maguk igazgassák földjeiket. Először az addigi kis vegyes gazdaságokat kellett felszámolni, és felmérni, hogy hol mit lehet a leggazdaságosabb termelni. A birtokosoknak azonban sokszor nem volt ehhez kellő tapasztalatuk, ráadásul az oltványok minősége is nagyon gyenge volt, mert a szőlőiskoláknak hirtelen túl nagy mennyiséget kellett szállítaniuk, főleg a Toszkánában legfontosabb Sangiovese fajtából. Mindez ahhoz vezetett, hogy a hatvanas években az olasz bor reputációja és ára a mélybe zuhant.
Mit tudott tenni ebben a helyzetben, miután átvette a családi cég vezetését?
Új utakat kellett keresnem. Körülnéztem a világ más borvidékein, és nagyon sok hasznos tapasztalattal gazdagodtam Bordeaux-ban ugyanúgy, mint Kaliforniában, ahol addigra már rengeteg kísérletezésen túl voltak. Ezután születettek az első szupertoszkán borok: a Tignanello vagy Toszkána egy másik részén, Mario Incisa della Rochetta birtokán a Sassicaia. Mindkettő egy új korszak kezdetét jelentette. Ettől kezdve a toszkán borászat a mennyiségiről fokozatosan a minőségi bortermelésre állt át. Ebben a folyamatban a szupertoszkán boroknak nagy szerepük volt, mert megmutatták, milyen nagyszerű lehetőségeket rejtenek a terroirok. A DOCG védett eredet-megjelölés alá nem tartozó szupertoszkánoknál ugyanis szabadabban lehetett kísérletezni új szőlőfajtákkal és készítési eljárásokkal, míg az eredetvédett borok esetén ezt tiltja a törvény. Az így nyert tapasztalatok aztán hatással voltak a történelmi borfajtákra is: ma már például a Chianti classicónak nem kell fehérszőlőt tartalmaznia, de a szabályok kis mértékben megengedik a Sangiovesén kívül más vörösborszőlő fajták alkalmazását is. De a szupertoszkán a jövőben talán önálló eredet-megjelölést kap.
Hogyan került kapcsolatba a magyar bortermeléssel?
Az Antinori cég gyökerei Toszkánában vannak, de vannak birtokaink Umbriában, Piemontban és Pugliában, míg külföldön többek között Kaliforniában és Magyarországon. Az itteni kaland Zwack Péter barátomnak köszönhetően kezdődött, aki, miután hazatért, meggyőzött arról, hogy vágjunk bele egy közös borászati vállalkozásba. Elsősorban a fehér borok érdekeltek minket, mert Toszkánában többnyire vöröseket készítünk. Több régióban is körülnéztünk, végül Bátaszék mellett döntöttünk.
Milyen borok készülnek a Tűzkő-birtokon?
Természetesen nem olaszos típusú borokat szeretnénk készíteni, hanem a terület sajátos adottságait kívánjuk minél jobban kihasználni. Az elöregedett tőkék helyett újakat telepítünk, és új pincét is építettünk, amely technológiailag sem korlátozza a lehetőségeinket. A helyi szőlőfajtákra építünk, van például kékfrankosunk, traminink, zöld veltelinink és rizlingünk is. Ezeket a borokat Magyarországon és Olaszországon kívül számos európai országban értékesítjük, sajnos azonban a magyar borok híre nem túl kedvező a világban, ezért tapasztalataink szerint a külföldi vásárlók nagyon alacsony árat várnak. Ezen kitartó munkával és összefogással lehet csak változtatni, de derűlátó vagyok.
Mi a tanácsa a magyar borászoknak?
Sok magyar bort kóstoltam, és meggyőződésem, hogy az itteni potenciál hatalmas, kezdve a tokaji furminttal vagy például a fantasztikus eredményeket produkáló villányi régió vörösboraival. Nagyon sokat kell azonban javítani a kommunikáción, és fontos, hogy a magyarok az ősi szőlőfajtáikra koncentráljanak, mert jó cabernet vagy chardonnay sok van a világon. A gazdasági válság ugyanakkor kedvező lehetőségeket teremthet a magyar bortermelők számára, mert a fogyasztók világszerte a jó ár-érték arányú borokat kezdik keresni. Helyes árpolitikával most sokkal könnyebb betörni a külföldi piacokra.
A szupertoszkán borok hivatalos jelölése IGT (Indicazione Geografica Tipica = tipikus regionális bor), amelyek azonban az árat tekintve koránsem egységesek. Vannak közöttük pár és párszáz eurósak is. Az IGT Toscana megjelölés garantálja, hogy a bort legalább 85 százalékban Toszkánában termesztett szőlőből készítik, ami elkülöníti ezt a kategóriát az asztali boroktól (vino da tavola), amelyekhez a világon bárhonnan számármazó szőlőt felhasználhatnak. Mi több az IGT borok esetében többnyire a borászat saját szőlőskertjeinek termését dolgozza fel. Viszont a szőlőfajták, a szőlészeti módszerek, az érlelés és a végső házasítás kizárólag a borászok kreativitásától függenek.
Toszkánában manapság sok fontos és híres bor az IGT megjelölés alá tartozik. A nevet Robert Parker amerikai borkritikus, a borok világának egyik legbefolyásosabb személyisége alkotta meg a 70-es években, s igen sokat tett világszerte a népszerűsítésükért is.
Az IGT megjelölést a Toszkán Borszövetség (Associazione del Vino Toscano) leírása szerint a szupertoszkán borok kötelezően a nevükben hordozzák. Ezt az kötöttséget azonban nem mindig tartják be. A név csak a fantázia kérdése, amelyet azonban rögtön a megjelölés követ. Például ez áll a címkén Rosso di Toscana IGT. vagy Bianco di Toscana IGT. vagy Colli della Toscana Centrale IGT.
A házasításban is más a szokás a szupertoszkánoknál, mint a DOQ vagy DOCQ megjelölésű eredet védett boroknál, ahol a komponenseket fel kell tüntetni, s egy bizonyos receptet pontosan be kell tartani. Az IGT boroknál azonban csak a végtermék számít, amely önmagában testesíti meg a minőséget, adja a termelő, a borász hozzáértésének esszenciáját. Azaz bármilyen szőlőfajták szabadon házasíthatóak és bármilyen technológia megengedett, hiszen csak az a fontos, hogy a végén mit töltenek a palackba.
A szupertoszkánok értéke a változatosságukban rejlik. Egy szupertoszkán bor gyakran egy borász aláírásának felel meg, ezért gyakran megesik, hogy igen nehéz hozzájutni egy-egy fajtához, néha még a helyszíni kóstolás is nehézségbe ütközik. Ezért a szupertoszkánok (különösen a sokra tartott és eleve elég drága Brunello vagy Barolo borok esetében) igen jó befektetésnek számítanak, hiszen idővel megduplázzák, megháromszorozzák, megtöbbszörözik az árukat.
Keményebb fellépést várnak a magyar kormánytól a tokaji névhasználata kapcsán a helyi szőlőtermelők és borosgazdák − fogalmazta meg a helyiek véleményét Marcinkó Ferenc, a Tokaji Hegyközségi Tanács elnöke.
Ismert borászok az ország legkülönfélébb borvidékeiről fogtak össze és fogalmazták meg azt a 12 pontot, amelyektől azt remélik, olyan programmá érnek össze, amely a magyar borászatot, borkultúrát és borfogyasztást magasra emeli.
A válság hatásait nem csak a magyar borpiac érezte meg, hanem az amerikai is. A kaliforniai termelők nemcsak a piac szűkülésével kénytelenek szembenézni, hanem az áreséssel és a külföldi konkurenciával is.
A válság hatása tavaly megmutatkozott a világ borfogyasztásában is: 2009-ben az előző évinél 2,9 százalékkal kevesebb, 236,6 millió hektoliter bor fogyott.