Valami nem megy jól, már megint kockázatosabbak lettünk

Valami nem megy jól, már megint kockázatosabbak lettünk

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Júniusban a magyar államadósság kockázati felára (CDS-felár) több mint ötven bázisponttal emelkedett, a forint svájci frankhoz mért árfolyama is magaslati kirándulásra indult, s egy ideje már a 225-ös szint környékén táborozik.

A magyar államadósság ötéves futamidejű  CDS-felára ma 298,1 bázispont volt, holott június 9-én még 247 ponton állt. Emellett – a CMA pénzpiaci adatszolgáltató szerint – a magyar állam fizetésképtelenné válásának esélye a június 9-én mért 15,7 százalékról19,4 százalékra nőtt. Ez nem túl magas, mondhatnánk, de a tendencia nyugtalanító.

Az 5 éves futamidejű magyar CDS-felár változása az utolsó három hónapban
©

A BNP Paribas szakértői már múlt pénteken arról értekeztek, hogy amennyiben ezek a mutatók tartósan ilyen szinteken maradnának, akkor akár kamatemelésre is késztethetik a Magyar Nemzeti Bankot. A piac már mindent tud rólunk. Azt például már régen beárazta, hogy a második nyugdíjpillérből állami kézbe visszakerülő állampapírokat az államadósság csökkentésére fordítja a kormány. Ezzel már semmiféle pozitív hatást nem lehet elérni. A kínai pénzügyi „segítségnyújtás” bejelentése javíthatott volna a helyzeten, de lehet, hogy éppen ez erősítette a bajban lévő ország képzetét, amely segítségre szorul. Orbán Viktor nyilván nem így látta a helyzetet, amikor kijelentette: „ezzel a magam részéről az ország finanszírozásának középtávú bizonytalanságát eltűnni látom". Sőt megtetézte mondandóját: „a magyar gazdaság újjászervezésének programja nem akadhat el pénzügyi bizonytalanság miatt”. De egyelőre ettől sem hatódott meg a piac. A magyar költségvetéssel és a globális gazdasági kilátásokkal kapcsolatos kockázatok továbbra is fennállnak, ami a forint sérülékenységét és további gyengülésének esélyét is fenntartja. Ezen a puszta bejelentések a CDS-piac mozgásai szerint nem segítenek.

M.Z.

Hozzászólások