Kifizetjük a gatyánkat is az államadósság-finanszírozása

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/Napi Gazdaság

Tavaly rekordösszeget, 1202,4 milliárd forintot költött az állam a korábban felvett hiteleinek finanszírozására, ez az összeg az idén tovább emelkedik - írja a Napi Gazdaság.

A lap keddi számában közölt cikk szerint az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) tavaly a végleges adatok szerint 1202,4 milliárd forintot fordított kamatkiadásokra, ami kerek százmilliárd forinttal magasabb az előző évi kiadásoknál, de némileg meghaladta a tervezett 1064,9 milliárd forintot is annak ellenére, hogy a 2012-es finanszírozási környezet egészen kedvező volt.

Az államadósság kezelésének költségei idén tovább emelkednek: a NGM által júniusban beterjesztett költségvetés még 1325,5 milliárd forintos kamatkiadással számolt, ami a decemberi elfogadásra 1252 milliárd forintra csökkent az időközben bekövetkezett hozamlemorzsolódás következtében.

A lap emlékeztet arra: az NGM Költségvetési Tanácsnak tavaly ősszel adott prognózisa - novemberre feltételezett IMF-megállapodás hatásaként - 50 bázispontos azonnali csökkenéssel számolt az állampapírhozamokban, amit további 150 bázispontos fokozatos apadás követ 2013 végéig, az euró jegyzése pedig 266 forintig süllyedhet. E két folyamat eredményeképp pedig a kamatkiadások 102 milliárd forinttal lehetnek kisebbek a 2013-as költségvetési tervek tavaly júniusi verziójához képest.

A szaktárca a prognózis esetleges aktualizálására vonatkozó kérdésre arról tájékoztatta a lapot, hogy a tavaly decemberben elfogadott 2013. évi költségvetés 1144 milliárd forint nettó kamatkiadással számol, ami mintegy 82 milliárd forinttal alacsonyabb a 2012. júniusban benyújtott költségvetési törvényjavaslatban szereplőnél. E csökkenés némileg kisebb a KT számára tavaly prognosztizáltnál. Hozzáteszik: annak ellenére, hogy egyelőre nem került sor az EU/IMF megállapodás megkötésére, az előirányzat megalapozottságát biztosítja, hogy augusztus óta a hozamgörbe teljes hosszán jelentős csökkenés volt tapasztalható.