Londonban úgy látják, kitarthatott a magyar gazdaság lendülete

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kitarthatott a második negyedévben is a magyar gazdaság erőteljes év eleji növekedési lendülete, de az év későbbi szakaszában már valószínű valamelyes lassulás - jósolták a csütörtökön esedékes első GDP-becslés ismertetése előtt londoni pénzügyi elemzők.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics közgazdászai által használt növekedéskövető modell (GDP tracker) jelzése szerint az éves szintre számolt magyar gazdasági növekedés a második negyedében az első három havihoz hasonló, 3,5 százalék körüli lehetett.

A ház elemzői kiemelték, hogy a kiskereskedelmi értékesítés bővülési üteme lassult a második negyedévben, és valószínűleg a mezőgazdasági szektor teljesítménye is lassabban nőtt. Az ipar azonban jól teljesített, kibocsátási értéke negyedévi átlagban 9,7 százalékkal növekedett a tavalyi azonos időszakhoz képest az idei első negyedévben mért 7,5 százalékos éves bővülés után. Mindezt egybevetve a Capital Economics londoni szakértői azzal számolnak, hogy az éves összevetésben számolt GDP-növekedés a második negyedévben hozzávetőleg azonos lehetett az első negyedévivel.

A cég elemzői a további negyedévekre azonban lassulást valószínűsítenek. Véleményük szerint ebben az egyik fő tényező az, hogy a magyar gazdaságnak a kormányzati kiadások és a közszférabeli foglalkoztatás növekedése adott felhajtóerőt az idei első fél évben, ez a növekedési forrás azonban kezd kifutni. Mindezek alapján a Capital Economics londoni elemzői 2014 egészére 2,8 százalékos gazdasági növekedést várnak Magyarországon.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai is 3,5 százalékos éves szintű GDP-növekedést jósoltak a magyar gazdaságban az idei második negyedévre. Számításaik szerint ez negyedéves összevetésben, szezonális és naptári hatással kiigazítva 0,7 százalékos szekvenciális növekedésnek felelhetett meg. A GS elemzői az év hátralévő részében az egész közép- és kelet-európai EU-térségben azzal számolnak, hogy mérséklődnek és stabilizálódnak a negyedéves összehasonlításban számolt szekvenciális növekedési ütemek, és ebből eredően a térség éves növekedése is valamelyest lassulhat.

Úgy vélik ugyanakkor, hogy 2015-ben várhatóan ismét gyorsul a régió növekedése a fejlett ipari gazdaságok és elsősorban az euróövezet kilábalását követve. Az idei év második felében azonban a potenciál közelébe mérséklődnek a növekedési ütemek a térségi gazdaságokban, ami azt is jelenti, hogy az e gazdaságokban érvényesülő negatív kibocsátási rés hosszabb ideig marad nyitva. Ez mérsékli az inflációs nyomást, és így módot ad a közép- és kelet-európai jegybankok enyhe monetáris alapállásának fenntartására - hangsúlyozták előrejelzésükben a Goldman Sachs elemzői.

A City egyik legnagyobb bankcsoportja, a Barclays befektetési részlegének elemzői az első negyedévinél valamivel gyengébb, 3,2 százalékos éves összevetésű magyar GDP-növekedést várnak a második negyedévre, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy ez is változatlanul élénk növekedési ütemet jelent.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni közgazdászai az első negyedévivel megegyező, 3,5 százalékos éves növekedést jósoltak a második három hónapra. Hozzátették ugyanakkor, hogy becslésük szerint a szezonális kiigazítással számolt, éves szintre kivetített negyedéves összehasonlítású szekvenciális növekedési ütem 2,3 százalékra lassulhatott az ugyanígy számolt első negyedévi 4,5 százalékról. A JP Morgan az idei év egészére 3 százalékos, 2015-re 2,5 százalékos GDP-növekedést vár a magyar gazdaságban.

A 4cast nevű londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég szakértői szintén 3,5 százalékos éves összevetésű növekedést jósoltak a második negyedévre, véleményük szerint azonban a közszférabeli foglalkoztatási programok visszafogása a negyedévről negyedévre számolt ütemen már meg fog látszani. A cég ennek alapján csak 0,2 százalékos negyedéves összevetésű növekedésre számít az idei második három hónapban.