Vida Ildikó távozik a NAV-tól

Vida Ildikó távozik a NAV-tól

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Varga Árpád eddigi helyettes lehet az adóhatóság vezére, miután Vida Ildikó május 20-án felmondott, két hónapos felmondási ideje pedig lejárt.

Vida Ildikó május 20-án benyújtotta lemondását a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöki tisztéről Orbán Viktor miniszterelnöknek. Mivel a kormánytisztviselők lemondási ideje két hónap, a NAV elnökének jogviszonya ma megszűnik. Az új elnök kinevezéséig Varga Árpád elnökhelyettes irányítja az adóhivatalt - közölte a NAV azok után, hogy a hírt számos sajtóorgánum megszellőztette, majd hamarosan az elnök búcsúlevelét is közölte.

A NAV elnökének távozása nem meglepetés, a lépést már hónapokkal korábban valószínűsítették, a múlt héten pedig már arról szóltak a hírek, hogy a vezérváltásnak elérkezett az ideje.

©

A Simicska Lajos bizalmasának tartott Vida Ildikó bukását látványos kormányzati kommunikációs munka készítette elő. Amint azt korábban bemutattuk, az Állami Számvevőszék egy 2009–2013-as időszakot vizsgáló tanulmánya komolya hiányosságokra derített fényt a NAV-nál. Ezt a Nemzetgazdasági Minisztérium nagyon mellre szívta, márpedig erre korábban aligha kerülhetett volna sor. Nem sokkal ezután kiderült, hogy az ügyészség egy NAV vezetőt hivatali visszaélések ügyében kihallgatott.

Vida Ildikó egy Magyar Nemzetnek adott, tavaly november 5-én megjelent interjújában ismerte el, hogy több kollégájával együtt ő is azok között van, akiknek korlátozták a beutazását az Egyesült Államokba. A rendőrség tavaly ismeretlen tettes ellen nyomozott befolyással való üzérkedés miatt, a Bunge amerikai étolajgyártó céget érintő ügyben. Ennek lényege az volt, hogy az amerikai társaság a termékével, vagyis az étolajjal kapcsolatos, vélt magyarországi áfacsalásra utaló adatokkal többször is megkereste az adóhivatalt, ám amikor ott az ügyben semmilyen érdemi előrelépést nem tapasztalt, az amerikai szervektől kért segítséget. Az Egyesült Államok által korrupciógyanú miatt elrendelt beutazási tilalomnak hat magyar érintettje van, és mind a hatan a kormány alkalmazottai, vagy kapcsolatban állnak a kormánnyal.

Az ügyet bizarr módon maga az egyik fő érintett, a NAV vizsgálta ki, így nem is lehetett csodálkozni azon, hogy mindent rendben talált. A Vida Ildikó vezette hatóság belső vizsgálata azt állapította meg, hogy az amerikai érdekeltségű cégekkel szemben nem alkalmaztak diszkriminatív intézkedéseket, nem mellőzték az általuk tett közérdekű bejelentések kivizsgálását és nem kíséreltek meg amerikai érdekeltségű cégeknek adózási, pénzügyi, illetve gazdasági hátrányt/érdeksérelmet okozni. A Simicska–Orbán-konfliktus kirobbanása azonban alaposan megingathatta a NAV elnök korábban egészen erős pozícióját.