Matyi Dezsőék számára közel a vége?

Matyi Dezsőék számára közel a vége?

Utolsó frissítés:

Szabó M. István Szerző:

Szabó M. István
Szabó M. István
Tetszett a cikk?

Matyi Dezső birodalmát már a nagy könyvláncok sem akarják életben tartani, a legnagyobb könyvkereskedők kiveszik a könyveiket az Alexandrákból.

Néhány napja Matyi Dezső levelet küldött jó néhány könyvkiadónak és viszonteladónak arról, hogy nem tud fizetni. A január 12-i dátummal és az üzletember aláírásával készült körlevélben az áll, hogy mivel a nagykereskedelmi cégének, a Könyvbazár Kft.-nek 3,8 milliárd forinttal tartozik egy cég, mely többszöri ígéret és egyezkedés ellenére sem hajlandó fizetni, így ő sem tudja kiegyenlíteni a fennálló tartozásait. A lejárt számlák rendezésére azonban az üzletembernek van egy ötlete:

©

„A fennálló helyzetre tekintettel hajlandóak vagyunk a [cég] felé fennálló követelésünkből az önök felé fennálló tartozás mértékéig engedményezési szerződést kötni azzal, hogy annak következtében közvetlenül a [cég]-től követelhetnek” – olvasható a levélben.

Az értelme az, hogy Matyi Dezső cége lehetővé tenné, hogy mindenki fusson a pénze után.

Több forrásunk szerint a Matyi által közölt ajánlat miatt a piac legnagyobb szereplőinek számító Libri, Líra és Kossuth könyvkereskedők azonnal úgy döntöttek, hogy visszahívják könyveiket az Alexandra bolthálózatból, ezeket a boltokat látja el könyvvel a Könyvbazár Kft. Ha valami csoda nem történik, az említett kiadókhoz köthető, mintegy 3000 cím hiányát nem éli túl a hálózat. A piaci szereplők által legalább 4,5-5 milliárd forintra becsült tartozást pedig a jelek szerint amúgy sincs miből kifizetni. Noha jelenleg a könyvpiacon is sok a találgatás és a félinformáció, de a zűrzavarban kirajzolható, reálisnak látszó képhez vissza kell lépnünk pár évet ebben a történetben.

Évek óta találgatják, hogy a főként hitelekből megkerülhetetlen méretű szereplővé pumpált Alexandra könyvesbolthálózat, illetve a mögötte álló kiadó és kereskedőhálózat esetleges bedőlése valóban maga alá temetné-e a hazai könyvipart. Matyi Dezső birodalma, mely maga is egy csődből született 2002-ben, amikor a Magyar Könyvklub helyzete vált tarthatatlanná, 2011 óta nehezen találja magát. Három éve csak a könyvkiadók és kereskedők szakmai szervezetének (MKKE) a védelme segítette ki őket, akkor a legnagyobb piaci szereplők által vezetett szervezet végül beállt Matyi Dezső azon terve mögé, hogy kiürítve a korábbi cégét, a Pécsi Direktet, új vállalkozással, cégekkel próbálja meg a reorganizációt. Ennek az átalakításnak lett mára az újabb csődhelyzet a gyümölcse.

©

A csőd elől menekülő Matyi a Pécsi Direkt vagyonát (beszállítóit és dolgozóit is) egy titokzatos amerikai cégen, a Rainbow Publishing LLD-n keresztül a Rainbow Üzletlánc Kft.-be mentette át. Illetve az amerikai és a magyar szivárványos cég mögött is Matyi Dezső állt, aki úgy szervezte át a cégeit, hogy a könyvnagykereskedelmet az akkori feleségére, Szabó Tündére íratott Könyvbazár Kft.-be vitte, a kiskereskedelmet (tehát lényegben a könyvesboltokat) pedig a Rainbow Üzletlánc Kft.-be. Utóbbiban 2010 óta ő volt az ügyvezető, de hogy az Alexandra lánchoz papíron semmi kötődése ne maradjon, annak is az exfeleség lett az első számú vezetője. A Rainbow Üzletlánc Kft.-ben bukkant fel a Wolf-CRS, mely 2016 szeptemberében átvette az irányítást.

Majdnem vége volt már

Érdemes visszaidézni azt a 2014 áprilisában megjelent nyílt levelet, melyet Szabó Tibor Benjámin (az Új Könyvpiac akkori felelős szerkesztője) a Parlament kulturális bizottságának akkori elnökének címzett. Szabó azt írta, hogy a magyar könyvkereskedelem beleáll a földbe, és ezt a kulturális kormányzat képviselői nagyjából érdektelenül, a könyvkiadók és/vagy -kereskedők pedig nagyjából tehetetlenül nézik végig. A bajok előidézőjének a levélíró Matyi Dezsőt, az Alexandra vezetőjét tartja, aki szerinte „merészen (vö.: felelőtlenül) extenzív gazdálkodást folytat(ott). Eleve abból a logikából lett akkora, amekkora, hogy mindenkori bevételeinek aránytalanul nagy százalékát fordította különböző grandiózus fejlesztésekre, a saját pénzét is, a kiadók jutalékait is, sőt, rendszeresen nagy hiteleket szervezett mindig nagyobb tervei alá – miközben a bankokon kívül szinte mindenkinek folyamatosan késve fizetett”. A levél kapcsán akkor a hvg.hu megírta a maga kórképét, amit az akkor még létező Népszabadság azzal toldott meg, hogy kiásta, hogyan vitte teljes titokban új cégbe Matyi a 15 milliárdos üzlete nagy részét, ősszel pedig abból lett botrány, hogy az MKKE akkori igazgatója, Zentai Péter László megmagyarázta egy könyvkiadónak, hogy miért "ne firtassuk a Pécsi Direkt korábbi tartozását". Aztán végül mégis úgy alakult, hogy bár már temették Matyi cégbirodalmát, az mégis életben maradt.

Hétfőn reggel a Wolf-CRS. Kft. nevében két férfi, Somogyi Ferenc és Hadobás Béla megjelent az MKKE irodájában azzal, hogy ők szeretnék a kiskereskedelmi könyvesbolthálózatot tovább működtetni, de azt csak úgy tudják vállalni, ha a hálózatban felhalmozott tartozásokat a nagykereskedőre hárítják. A könyves szakmában a felbukkant két kérfi egyikét sem ismerik forrásaink. 

Az Opten céginformációs rendszere szerint a Wolf-CRS egy 2010-ben alapított, 3 millió forintos alaptőkéjű cég, melynek ügyvezetője – a könyvpiacon szintén ismeretlen – Ihász Péter. A cég 2011-ben adott le utoljára éves mérleget, és több bírósági végrehajtás is folyamatban van ellene. Ettől még a Wolf a Rainbowban menedzsmenti jogot szerzett. Azt, hogy ez pontosan hogyan történt, és hogy minek a következménye, egyelőre nem ismert. Matyi Dezső a MKKE elnökségének sem árulta el, annyit mondott, hogy megvezették, és az ügyben január 9-én feljelentést tett.

A cégpapírok azonban csak azt bizonyítják, hogy Szabó Tünde helyét új ügyvezető, Vass István vette át. A Pécshez közeli Harkányban regisztrált lakcímmel rendelkező Vassnak látszólag szintén nincs a könyves szakmához köze, az Opten szerint eddig zömmel agrárcégekben (Baranya Hídvégi Rt. Biopig Kft., Deseda Agrotrans Kft., Sziget-Szója Kft. stb.) bukkant fel.

Ez lehet az a változás, amire Matyi Dezső a körlevélben utal, melynek következtében a rendszerben az effektív bevételt termelő terület irányítása – a cég működése óta először – kikerült az üzletember (vagy családtagja) kezéből.

A menedzsmentjogok birtokában a Wolf tavaly év végén állítólag megtiltotta a Rainbow-dolgozóknak, hogy Matyi Dezső utasításait végrehajtsák, mivel szerintük a korábbi cégvezető több mint 3 milliárd forinttal nem tud elszámolni. Mivel a levél tanúsága szerint Matyi úgy látja, hogy ez fordítva igaz, és megtiltotta a Könyvbazárnak, hogy árut adjon ki a Rainbownak, az ügy elmérgesedett, és az eddig ha nyikorogva is, de működésben tartott rendszer megállt. Az MKKE egyik, a hétfői megbeszélésen jelen lévő tagja a hvg.hu-nak fogalmazott: Matyi Dezsőnek nincs tovább.

Újabb rejtélyes levelet kaptak Matyi Dezső hitelezői

Ma reggel több érintett könyvkiadó és viszonteladó is meglepő levelet talált az email fiókjában. Jelentkezett náluk Ihász Péter, aki annak a cégnek a vezetője, amely hétfőn kirobbantotta a botrányt, amely Matyi Dezső könyvbirodalmának végét vetítheti előre. A levélben Ihász vállalta, hogy kifizetik a tartozásukat. Kár, hogy kamu az egész.

*

A HVG könyvekkel az ügyben érintett a HVG Kiadó is, mely tavaly decemberben szerződést bontott a Könyvbazárral, és szintén visszakérte a készleteit.

Hozzászólások