Milliárdokkal tömi ki a multikat a kormány

Milliárdokkal tömi ki a multikat a kormány

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Jóval több pénzzel támogatta az Orbán-kormány a multikat, mint a szocialista kormányok.

Másfélszer annyi pénzzel tömte ki a fideszes kormányzat a multinacionális cégek és a nagyvállalatok zsebét, mint a szocialista kabinetek - írja a Magyar Nemzet.

A lap az egyedi kormánydöntések adatait összesítette, és mindkét kormányzat esetében hat-hat évet vett figyelembe, az adatokból azonban azt látni, a Fidesz jóval több pénzt adott a multiknak, mint a szocialista kormányok:

A 2010 óta regnáló Orbán-kormány tehát 47 százalékkal több pénzt adott a nagyvállalati szektornak, mint a szocialisták, de arányosan kevesebb munkahelyet hoztak így létre a cégek - a baloldali kabinetek idején kvázi 4,6 millió forintba kerölt egy újonnan létrejövő állás, míg az Orbán-kormány idején 6,6 millióba.

Tavaly ezzel szemben összesen 18 céggel kötött megállapodást a kormány, a vállalatok 267,9 milliárdnyi beruházási terveit a kabinet 63,5 milliárd forinttal támogatta, ennek során pedig 5549 új munkahely jött létre, vagyis állásonként 11,4 millió forintnyi közpénzt kaptak a vállalatok. Ezzel lényegében a kormány, a 2016-os bruttó átlagbérrel számolva 3,6 évre előre kifizette a munkások bérét, dde a beruházásoknak kb a negyedét ki is fizette.

A lap megemlít néhány kirívó esetet, a Hell energiaital-gyártó ugyanis 7 milliárd forintot kapott, amiért cserébe 320 új munkahelyet hozott létre, vagyis egy munkahely közel 22 millió forintba került, a kormány pedig lényegében 7 évre előre kifizette a munkások bérét.

A holland tulajdonban lévő NI Hungary Software és Hardware Gyártó Kft. 60 új állásért kapott 1,45 milliárd forintot kapott, ez azt jelenti, hogy munkahelyenként 24 milliót. 

A kormány ráadásul több esetben a kapacitásbővítést is támogatta, vagyis olyan vállalatok is kaptak az ingyenpénzből, akik már megtelepedtek Magyarországon, és sikeresek is, ezért kellett pluszban építkezniük.

Hozzászólások