Nagyon rossz évet zár a Ryanair

Nagyon rossz évet zár a Ryanair

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Európa legnagyobb diszkont légitársaságának a munkaügyi viták tettek be.

A sztrájkfenyegetés és a járattörlések éreztetik hatásukat a Ryanair 2017-es eredményén: Európa legnagyobb diszkont légitársaságának forgalma 2014 óta a leglassabb növekedést produkálta – írja a Bloomberg.

A lassulás hátterében leginkább az áll, hogy a személyzet szerződésének módosítása miatt összesen 20 ezer járat törlésére kényszerült a Ryanair az utolsó negyedévben, de a cég alkalmazottaival folytatott viták sem tettek jót az ír társaság hírnevének. A 129 milliós utaslétszám kétmillióval elmaradt a cég terveitől is, főleg a december miatt, amely még egy sztrájkot is hozott.

Az utasok száma 2017-ben 10 százalékkal nőtt, ami nem csak az előző évi 15 százalékos bővüléstől marad el, de legnagyobb kelet-európai riválisától, a Wizz Airtől is. A budapesti központú társaság tavaly 24 százalékkal nőtt, egy évvel korábban pedig 19 százalékkal – jegyzi meg a Bloomberg. A decemberi számok ennél is sokatmondóbbak: a Wizz Air friss utasforgalmi adatai szerint nagyjából 20 százalékos volt a növekedés 2017 utolsó hónapjában, míg a Ryanairnél mindössze 3 százalékot regisztráltak.

Más kérdés, hogy a számokat tekintve még mindig jóval erősebb a Ryanair, hiszen utóbbi járataival 12 millióval utaztak többen, míg a Wizz Airnél 5,5 millió fővel nőtt az utaslétszám.

A Ryanair vezetése várhatóan szerdán ül le tárgyalni az ír szakszervezet képviselőivel, ami áttörést jelent az érdekvédelmi szervezetek és a társaság között hónapok óta húzódó vitában.

(Bloomberg)

Hozzászólások