szerző:
hvg.hu

Megnéztük, milyen az élet ott, ahol teljes a foglalkoztatottság; nyilvános lett a Budapestre tervezett gigaberuházások listája; kiszámolták, hogy 30 milliárd forintot buktunk a letelepedési államkötvényeken. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Nagy ígéretekből nincs hiány, amikor arról van szó, hogy az Európai Bizottság új rendszert dolgozna ki, lehetővé téve az EU-pénzek elvonását, de a valódi megoldásra még sokat kell várni. A testület mindent megtesz, hogy elkülönítse a 7. cikk szerinti eljárástól azt az új büntetési eszközt, amelynek a célja az uniós források megvonása a jogállamiság normáit megsértő országoktól. De úgy tűnik, nem csak a tagországok jóváhagyása hiányzik annak kidolgozásához.

Günther Oettinger
©

Günther Oettinger, a bizottság költségvetésért felelős tagja kérdésünkre azt mondta: az igazságszolgáltatás függetlensége a legfontosabb szempont, amelyet ha egy kormány megsért, elvonhatnák az uniós pénzeket. Az is megerősítették forrásaink, hogy nem csak a kohéziós támogatásoknál vethetnék be a büntetést, hanem minden olyan támogatási formánál, amelyet a tagországok hatóságai kezelnek.

A Nyugatról Magyarországra érkező pénzek veszélybe kerülhetnek, így aztán a kormány Keletre figyel. Ezen a héten tartották Budapesten a magyar-török gazdasági fórumot, ezen felszólalt Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan is. Megállapodtak a Budapest-Mumbai repülőjáratról, és lehet, hogy minimális magyar beruházással érkezhet majd hozzánk a földgáz a Török Áramlaton keresztül.

Recep Tayyip, Erdogan török köztársasági elnök (középen b) és Orbán Viktor miniszterelnök (középen j) Gül Baba felújított türbéjének felavatásán
©

Hogyan kellene büntetni?

Negyven olyan település van ma az országban, ahol teljes a foglalkoztatottság. Ezek egyikére, Rábaszentmiklósra látogattunk el. A faluban 140-en laknak, sok az idős, nyugdíjas. „Gyerek annyira nincsen” – magyarázta a polgármester. Szerinte az, hogy a faluban nincs egyetlen munkanélküli sem, a közmunkaprogramnak, Győr, Csorna, és Tét közelségének, valamint az Audinak köszönhető.

Németh Szabolcs polgármester Rábaszentmiklóson
©

Eladó ház vagy telek viszont nincs a faluban. A helyiek azt is nehezen szokták meg, hogy egyszerre zárt be a bolt és a kocsma. Az önkormányzat évi 14 millió forintból, csak és kizárólag állami pénzből gazdálkodik, helyi adók nincsenek. A polgármester szerint szóba került már, hogy legyen kommunális adó, de nem hozna annyi bevételt, hogy megérje azt bevezetni.

Ön szívesen élne ilyen helyen?

Nyilvános lett a lista, milyen gigaberuházásokat tervez a kormány Budapesten. A beruházási összérték 1100 milliárd forint, ebbe újabb sportlétesítmények is beleférnek.

A 62 tételből álló lista nagy projektei között szerepel a Liget Budapest befejezése, a Pénzügyminisztérium régi-új épületének kialakítása a Várban, a Hungexpo fejlesztése, egy húszezer férőhelyes aréna felépítése a Kvassay-zsilipnél, az Új Atlétikai Stadion, illetve az egykori Nagyvásártelep környékére tervezett Budapest Diákváros beruházás. Az 1-es villamost meghosszabbítják a Kelenföldi pályaudvarig, és 278 milliárd forintot szánnak az elővárosi vasút fejlesztésére is. A Galvani híd és a hozzá kapcsolódó tömegközlekedési hálózat kialakítására 150 milliárdot szánnak.

Mit gondol, mennyi fog mindebből megvalósulni?

A hét képe: akciós grillcsirkék miatt fulladt majdnem verekedésbe a szerbiai Lidl-boltok megnyitója.

©

Az ápolásra szoruló gyerekek után járó díj összege egységesen havi 100 ezer forintra nő 2019. január 1-jétől – jelentette be Novák Katalin. Az emelés folytatódik ez után is, de túl sokat azért nem fognak kapni az otthonápolással foglalkozók: a terv most az, hogy 2022-re az ápolási díj elérje az akkori minimálbért. Azok a családok, amelyek több önellátásra képtelen gyermeket is nevelnek, másfélszeres összegű, tehát bruttó 150 ezer forint gyodot kapnak. A gyermekek otthongondozási díját nyugdíjjárulék-fizetési kötelezettség terheli. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szombaton elmondta: a díjnak nincs korhatára, tehát arra a 18 évnél idősebb gyermeküket ápoló szülők is jogosultak.

Azok pedig, akik nem a gyerekükről gondoskodnak, de ápolási díjra jogosultak, 2022-re 30 százalékkal nagyobb összeget fognak kapni, mint jelenleg.

Elég ennyi?

Egymásra licitálnak a gazdaságkutatók, egyre nagyobb gazdasági növekedést jövendölnek az idei év egészére. A terven felüli növekedés két összetevője a meredek béremelkedés és a beruházási vágta.

A beruházások minden év eleji várakozást meghaladják, ennek a fő oka a kormányzati költekezés. A kormány a csúcsra járatja a magyar gazdaságot, de hamar jöhet a megtorpanás. Abban teljes az egyetértés a szakértők között, hogy a jövőbeni növekedés fő akadálya a képzett munkaerő hiánya. Jövőre a béremelés egyre nagyobb részét viszi el az infláció, és a GDP-növekedés is lelassulhat.

Mi történhet ezután?

Harmincmilliárd forintot buktak az adófizetők a letelepedési kötvények rendszerén, de cserébe súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyek jutottak be az országba komoly ellenőrzés nélkül – erre jutott a Transparency International (TI) Magyarország és a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest. Az Államadósság Kezelő Központ épp a TI sajtóeseményére időzítve mutatta be a saját számítását, és ők arra jutottak, hogy igenis megérte a letelepedési államkötvény. Csakhogy ők a 3 éves, belföldi piacra szánt papírral hasonlították össze az 5 éves lejáratú letelepedési kötvényt, a Transparency előadói szerint ha nem az 5 éves magyar államkötvénnyel hasonlítják össze, „ez egy csalás”.

Az Európai Bizottság a jövőben szorosabban felügyelné a pénzért kapható állampolgárság intézményét – ilyen nyolc uniós tagállamban létezik most. Ez azonban aligha lesz elég: Brüsszel a pénzmosás elleni fellépés keretében is vizsgálhatja a harmadik országból származó pénzek mozgását is.

Mi lesz ennek a következménye?

Ugyan jövőre radikálisan megváltozik a cafeteriarendszer, a munkáltatók nem engedhetik meg maguknak, hogy ne adjanak továbbra is béren kívüli juttatásokat. A 2019-es adótörvények úgy szólnak, kizárólag a SZÉP-kártya marad az egyetlen kedvező adózású cafeteriaelem, sok, korábban bevált juttatást csak munkabérként adózva lehet majd adni.

©

A mostani gazdasági környezetben, ahol komoly munkaerőhiány van, a főnök nem kockáztathatja meg, hogy ne adjon valamilyen juttatást a dolgozóknak – ebben egyetért a legtöbb cégvezető. Egy kerekasztal-beszélgetés résztvevői azzal hűtötték a kedélyeket, hogy „juttatások voltak és lesznek, maximum a keret változik”.

Milyen cafeteriaelemekre volna még szükség?

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Sallói nagyot megy Amerikában

Sallói nagyot megy Amerikában

Baleset az Ajtósi Dürer soron

Baleset az Ajtósi Dürer soron

Valami félrecsúszott - mellbevágó adatok a Párbeszéd-politikus posztjában

Valami félrecsúszott - mellbevágó adatok a Párbeszéd-politikus posztjában

Kimi Raikkönen nyerte az Amerikai GP-t

Kimi Raikkönen nyerte az Amerikai GP-t

Kitüntették Beer Miklós váci megyéspüspököt

Kitüntették Beer Miklós váci megyéspüspököt

A vállalkozások most szinte fürödhetnek a hitelajánlatokban

A vállalkozások most szinte fürödhetnek a hitelajánlatokban