szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kérdés megváltoztatásával magyarázzák, hogy nagyot zuhant azoknak a száma, akik nem tudnak váratlan kiadást kifizetni; szinte biztos, hogy nem lesz karácsonykor Erzsébet-utalvány; nem sok jót várnak a rokkantak az ellátásaikról szóló törvény újragondolásától. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Vagy kijött kétmillió magyar a szegénységből, vagy valami nagyon furcsa dolog történt a számokkal – írtuk, miután megláttuk, milyen adatokat hozott ki az Eurostat. Egyetlen év alatt ugyanis 50,8-ról 31,5 százalékra esett vissza azoknak a magyaroknak az aránya, akik nem tudnának kifizetni egy váratlan kiadást. Ekkora esés nem volt egyetlen más országban sem.

A KSH-hoz fordultunk, hogy magyarázzák el, mi történt. Meg is kaptuk a választ: máshogy tették fel a kérdést, mint a korábbi években. Eddig ugyanis csak azt kérdezték, hogy képes lenne-e a válaszadó háztartása egy nagyobb összegű váratlan kiadás fedezésére, most viszont már konkrét számot, 74 ezer forintot írtak be, ami a szegénységi küszöb. Azt pedig mindenki döntse el maga, mennyire megnyugtató, hogy a magyarok majdnem harmada nem tudna kifizetni 74 ezer forintot egyben.

Ön ki tudna fizetni egy 74 ezer forintos váratlan kiadást?

Az Alkotmánybíróság a rokkantellátásokról szóló törvény újragondolására kötelezte a parlamentet, de a megalázó tortúrákon átesettek nem sok jót várnak ettől. Mint például az a férfi, akit nehéz fizikai munkára küldtek, miután a rokkantsági felülvizsgálaton erre egyszerre alkalmasnak találták. Vagy épp az utcai támadásban megrokkant nő, akinek hitelt kellett felvennie, hogy átvészelje a járadéka lecsökkentését.

©

  „Nem tudom, hogy mit hozhat ez a döntés az Alkotmánybíróságon, én olyan megalázó procedúrákon mentem keresztül, azon már nem változtat semmi” – mondta az egyik érintett. Másikuk már lemondóan annyit mondott: „én nem haragszom senkire, nem is várok semmi fordulatot”.

Mi várhat a rokkantakra most?

Szinte biztosra vehető, hogy idén karácsonykor nem kapnak a nyugdíjasok Erzsébet-utalványt. Amikor a napi.hu rákérdezett az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, lesz-e idén karácsonyi utalványosztás, az Emmi csak felsorolta, hogy idén már kétszer is adtak támogatást az időseknek. Arra már nem is utaltak, hogy a kormány foglalkozik-e egyáltalán a kérdéssel.

©

Gulyás Gergely aztán a Kormányinfón arról beszélt, hogy lehet, már jövőre húsvétkor adnak újra utalványt – minő meglepetés, épp az EP-választás előtt. Lesznek így is települések, ahol kapnak az idősek Erzsébet-utalványt vagy más karácsonyi csomagot, de ezekről a városvezetésnek kell mindenhol helyben döntenie.

Kinek a hibájából nincs idén karácsonyi Erzsébet-utalvány?

A hét képe: az egyik első mikulásos kólareklám. Összegyűjtöttük a legemlékezetesebb karácsonyi reklámokat, itt találja a gyűjteményt.

Alig maradt bérlakás Hódmezővásárhelyen. A problémával Márki-Zay Péter polgármestert ostromolják, pedig az ő megválasztása előtt indult kampány, hogy adják el a bérleményeket, akár lakottan is. Márki-Zay megpróbálta lassítani a bérlakások számának csökkentését, és újabb, szociális alapon kiadható lakásokat szerezni, egyelőre nem sok sikerrel.

A Lakásügyi Tanács elnöke szerint Lázár János javaslata volt, hogy értékesítsék az önkormányzati lakások háromnegyedét, a lakások eladását pedig a volt miniszter unokatestvére vezényelte le. Márki-Zay most azt kérte a Miniszterelnökségtől: a panelek visszabontási programjában kiüresített harminc lakást legalább a bontásig adhassák oda a lakásigénylőknek.

Mi lenne a polgármester teendője?

Rohamtempóban épülnek be a III. kerület domboldalában az üres, alulhasznosított, esetleg barnamezős, korábban is építési, fejlesztési lehetőséggel rendelkező telkek. A lakóparkok mellett egyre-másra épülnek az ikerházak is.

Építkezés a III. kerületben
©

Csakhogy a frissen beépített kerületi részekre költöző családokhoz ritkán ér el a tömegközlekedés, többségük legalább egy autót használ. Az önkormányzat ebben a kérdésben tehetetlen. Az elmúlt négy év fejlesztéseit összeadva és háztartásonként egy autóval számolva is körülbelül 1300-zal több gépjármű jelent meg a környéken; a terhelést a Szentendrei út mentén elsősorban a csillaghegyiek nehezményezik, de az agglomerációból ingázók is érzékelik a Szentendrei út többletletterheltségét.

Mi lenne a feladat?

2020-ig egyetlen univerzális nagybankká olvasztják össze a ma működő 12 takarékszövetkezetet és a Takarék Csoport további 3 részvénytársasági bankját – jelentették be. A csoport hatalmas, évi 25-30 milliárdos költségcsökkentést tűzött ki célul, így ha sikerül tartani a most elfogadott tervet, akkor 2023-ra egy fenntarthatóan 30 milliárdos nyereséggel működő, 10 százalékos piaci részesedést elérő bank jöhet létre.

©

Szakértők még a bejelentés előtt arról beszéltek kérdésünkre: ennél is nagyobb terv lehet az, hogy a felerészben Mészáros Lőrinc befolyása alatt álló MKB-t és a most még állami Budapest Bankot beolvasszák a takarékcsoportba. Ha ez megvalósulna, akkor a pénzintézet már az OTP kihívója is lehet.

Mi kell, hogy még jobbak legyenek a magyar bankok?

Egy hónap alatt 237-ről 174-re esett a Magyar Turisztikai Ügynökségnél dolgozók száma, de több, az MTÜ alá tartozó kisebb vállalkozásnál is nagy leépítések voltak. Azoknak, akiknek felmondtak, egy héttel korábban kiöltözve kellett megjelenniük a Turizmus Summit nevű eseményen, ahol meg kellett hallgatniuk Orbán Viktor beszédét.

Igaz, legalább egy vacsorán is részt vehettek, majd annak a végén Kovács Ákos legújabb lemezét is megkapták. Az érintetteknek állítólag azzal magyarázták a helyzetet, hogy áramvonalasításra van szükség, akinek mennie kell, annak „nem találták meg a helyét az új struktúrában”:

Mi lehet a legjobb a kirúgás mellé?

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
2,2 milliárdnyi tao-pénzből építenek egy kézis sportkollégiumot Budakalászon

2,2 milliárdnyi tao-pénzből építenek egy kézis sportkollégiumot Budakalászon

Vona Gábor beáll Puzsér Róbert mögé

Vona Gábor beáll Puzsér Róbert mögé

Egyre több felnőtt tanul tovább Magyarországon

Egyre több felnőtt tanul tovább Magyarországon

Adventi irodalmi naptár - december 9.

Adventi irodalmi naptár - december 9.

Török: "Ha ez a kormány akar valamit, akkor az meglesz"

Török: "Ha ez a kormány akar valamit, akkor az meglesz"

Az IMF belenyúlna a japán családok életébe és az ország hagyományaiba

Az IMF belenyúlna a japán családok életébe és az ország hagyományaiba