És akkor Mészáros nem tudott őszintén örülni a remek magyar GDP-adatnak

És akkor Mészáros nem tudott őszintén örülni a remek magyar GDP-adatnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Bajban vannak a német autógyárak és ezt Magyarország is megérezheti; közel két évtizedes rekordot döntött a GDP-növekedésünk; Mészáros Lőrincnek két rossz napja is volt. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Gyengélkedik a BMW és a Daimler is, emiatt baj lehet a debreceni BMW-beruházással és a kecskeméti Mercedes-gyár bővítését is át kell ütemezni – ezzel a nem túl biztató hírrel indította a német Handelsblatt a hetet. A BMW csak annyival kommentálta kérdésünkre az információt, hogy médiaspekulációval nem foglalkoznak, a Mercedes-gyár bővítése viszont tényleg leállt, amíg felül nem vizsgálják a korábbi terveket.

A német autóipar nehéz időket él át, ezt pedig megérezheti Magyarország is. A dolgozó magyarok 4 százalékát foglalkoztatja az autóipar, ez az iparág adja a GDP 3-4 százalékát, az export ötödét és a feldolgozóipari termelés közel 30 százalékát. Elemzőket kérdeztünk arról, mitől és mennyire kell félni, a következtetést röviden úgy foglalhatjuk össze: katasztrófa nincs, baj még lehet.

©

Mit tegyen a kormány?

Óriásit nőtt a magyar gazdaság: a GDP 5,2 százalékkal bővült az első negyedévben, ez közel két évtizedes rekord. Pár hónappal ezelőtt az adat szenzáció lett volna, ám látva a január-márciusi ipari, kiskereskedelmi és építőipari adatokat, a nagy gyorsulás várható volt. A KSH most még csupán annyit közölt a részletekről, hogy az ipar, az építőipar és a piaci szolgáltatások dinamizálták a gazdaságot.

Van honnan javítanunk: épp az e heti HVG hozta le azt az adatsort, amely szerint jócskán lemaradtunk a régiónk sok más országától. Az EU-csatlakozás idején Magyarország az egy főre számított GDP szerint még a harmadik helyen állt Szlovénia és Csehország mögött a volt pártállamok nem hivatalos külön versenyében. Az utóbbi másfél évtizedben viszont egymás után húzott el mellettünk Szlovákia, Észtország, Litvánia, majd legutóbb Lengyelország is.

Mi lesz ennek a vége?

Mégsem lesz diplomáciai mentessége az orosz vezetésű Nemzetközi Beruházási Banknak Magyarországon – erre utal legalábbis az interjú, amelyet az amerikai nagykövet adott az ATV-nek. David Cornstein úgy fogalmazott, „biztosította a kormány, hogy bizonyos mentesség, ami a bankot illeti, nem lesz úgy, vannak különböző elvárások e tekintetben és ezek meg fognak valósulni, nem lesz diplomáciai mentességük”.

Amikor a télen a parlamentben megszavazták a Nemzetközi Beruházási Bank ide költözéséről szóló egyezséget, arról volt szó, hogy a bank teljes mentességet kap a magyar hatóságok ellenőrzései alól. Emellett minden itteni jövedelme és tulajdona adómentes lesz, a dolgozói és vendégei pedig korlátozás nélkül jöhetnek be az országba – ígérték.

Mit ígérhetnek az oroszoknak kárpótlásul?

A hét képe: a régi lila ötszázas, amelyet már csak pár hétig lehet visszaváltani. Ha valaki elrakta az 1999-es bevonása előtt, most vagy kap helyette egy mai ötszáz forintost, vagy büszke lehet arra, hogy van egy muzeális papírpénze.

©

Rég történt ilyen: egymás után két rossz napjuk is volt Mészáros Lőrinc tőzsdei cégeinek. Miközben a budapesti tőzsde pluszban volt szerdán és csütörtökön, Mészáros cégei komolyabb mínuszba kerültek.

Mivel más érdemi hír nem volt, arra lehetett csak gyanakodni, hogy az Átlátszó a Wall Street Journal alapján szerdán azt írta, az amerikai kormány szankciókat készít elő Mészáros Lőrinc ellen. Igaz, azóta David Cornstein, az USA budapesti nagykövete is megszólalt, és tagadta a sajtóhíreket.

Mivel lehetne kárpótolni szegény Mészárost?

Alig maradt idő az személyi jövedelemadó bevallására: aki még nem végzett ezzel a munkával, május 20-ig teheti meg. Márpedig sokan hagyják az utolsó napokra ezt: a 4,5 millió tervezetből 3,5 millióra rá sem néztek, amikor egy hét volt csak hátra a határidőig.

Ez a harmadik olyan év, amikor a NAV elkészíti az adóbevallások tervezetét, de azért így is van mire odafigyelni. Összegyűjtöttük, min lehet elcsúszni: például a NAV nem látja, ha valaki lakást adott el, vagy külföldről kapott pénzt, a családi adókedvezményt igénybe vevőknek is alaposan át kell nézni, mindent jól írtak-e be a tervezetbe, és több más adókedvezmény sem jár, ha elfelejtik külön kérni.

©

Ön mikor adta le idén az adóbevallását?

Brüsszel megtámadta a babaváró támogatást – rohant végig a hír a kormánymédián. Aztán kiderült, hogy Brüsszel nem támadta meg a babaváró támogatást, majd a kormány közzétette a tárgyalásokról szóló jegyzőkönyvet. Ezt az Európai Bizottság érveit cáfoló bizonyítáknak szánták, csakhogy egyértelműen kiderült az iratokból, hogy szó sem volt támadásról. Majd az Európai Bizottság is kiadott egy nyilatkozatot, amely szerint csak azért egyeztetnek, hogy később senki ne kérdőjelezhesse meg a konstrukció jogszerűségét.

Valójában a testület azért nem adta meg az előzetes jóváhagyását a program elindításához, mert erre ebben az esetben nincs szükség. Az egyeztetést a Pénzügyminisztérium kezdeményezte, az Európai Bizottság pedig azt közölte, hogy ha nem 100, hanem 80 százalékos lenne a kötelező kamattámogatás, akkor már most kiadná a papírt arról, hogy nincs szó állami támogatásról. Az pedig már csak mellékszál, hogy a kormány megpróbálta fekete kitakarással titkosítani a dokumentum néhány részét, aztán jött egy figyelmes netező és kijelölte a teljes szöveget.

Mi legyen a magyar kormány válasza erre?

Soha senki nem bukott még akkorát a YouTube-on, mint James Charles. A főleg szépségápolási tippjeiről híres vlogger egy nap alatt egymillió felirakozót veszített, egy hétvége alatt pedig 2,7 milliót.

Volt barátja ugyanis feltett a YouTube-ra egy videót, amelyben hűtlennek nevezi őt, mert egy videóban egy másik cég kozmetikai termékeit hirdette. Ráadásul szerinte Charles a hírnevét, eszközeit és pénzét használja arra, hogy mások érzelmeivel játszadozzon.

Őszintén: ön érti?


Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

Hozzászólások