szerző:
hvg.hu

Technológiai hidegháborúként is emlegetik már a Huawei ellen hozott amerikai szankciókat; Kalocsán épül a szállás, ahova a paksi atomerőmű új blokkjain dolgozó külföldi munkásokat küldik; beadták a nagyszülői gyedről szóló törvényjavaslatot. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Mélyütést kapott múlt vasárnap a Huawei, mert bár az amerikai kormány 90 nap haladékot adott a kínai gyártónak arra, hogy már meglévő termékeihez bizonyos engedélyeket beszerezzen, de az amerikai cégek számára így is tilos marad bármilyen formában hozzájárulni a nemzetbiztonsági kockázatnak nyilvánított Huawei új termékeihez. Így aztán a Google is szűkíti a Huawei telefonok hozzáférését a világon piacvezető Android operációs rendszerhez. 

Amerikai elemzők már a technológiai hidegháború kezdeteként említik, ami történik. Ami a világ többi részét illeti: EU-s szintű tilalomról még nem volt szó, Nyugat-Európa nagy országainak kormányai is inkább engedékenyek. A Huawei fontos beruházó Magyarországon is, a kormányunk minden létező fórumon a támogatásáról biztosította a céget.

©

Mi lesz ebből?

Az egész EU-ban itt volt a legalacsonyabb a lakossági gáz ára 2018 második felében, ha viszont a forint vásárlóerejét is számításba vesszük, akkor azt kapjuk, hogy hat országban is olcsóbb volt a gáz. Az állami földgázkereskedő még így is nyereséggel zárt, 3,5 milliárd forint lett a tavalyi profitja.

Az áram is a legolcsóbbak között van, legalábbis ha euróban számolunk, akkor a harmadik legalacsonyabb az itteni ár. Ha már a vásárlóerőt is figyelembe vesszük, akkor tíz országot is találunk, ahol olcsóbban juthat a lakosság áramhoz.

Hogyan tovább?

Benyújtotta a kormány a nagyszülői gyedről szóló törvényjavaslatot. A nagyszülők akkor kaphatnak gyedet, ha az unokájuk születését megelőző két év alatt legalább 365 napon át biztosítottak voltak, és a gyerek mindkét szülője kereső tevékenységet végez. Nem jár a nagyszülői gyed azoknak, akik nyugdíjat kapnak, sem azoknak, akik keresőtevékenységet folytatnak, kivéve, ha otthon dolgoznak. Akkor sem jár az ellátás, ha az unokát napközbeni ellátást biztosító intézményben helyezik el.

A kormány nagy ígéretei közül a csok-szabályoknál is találtak egy buktatót. A csok-rendelet szerint ugyanis a vételár és az ingatlannal a bank által meghatározott forgalmi értéke között nem lehet 20 százalékosnál nagyobb különbség. Ez pedig azt jelenti, hogy ha valaki túlárazott lakást vásárol, akkor akár a támogatást és a hitelt is bukhatja.

Mi lenne az igazi meglepetés az új szabályokban?

A hét képe: kigyulladt a békéscsabai István malom.

©

Egy holland hagymatermelő 24 tonna áruját semmisítette meg a magyar hatóság. A Daily Onion BV vezetője azt elismerte a hvg.hu-nak, hogy elmulasztotta felcímkézni a hagymászsákokat, de azon már kiborult, hogy meg sem magyarázhatta az adminisztratív hibát, a magyar hatóság emberei lepakolták a kamionból az ötmillió forint értékű árut, és egyenesen a megsemmisítőbe vitték.

„Még a gyilkossággal vádoltaknak is van lehetőségük védekezni” – fakadt ki kérdésünkre Daróczi Csaba, annak a cégnek a vezetője, amely megrendelte a holland szállítmányt. Magyar hagymatermelők azonban hozzátették: a bírságoknak nem volt elég visszatartó erejük, ezért volt szükség arra, hogy 2016-ban megváltozzanak a törvények, és lehetővé tegyék a termékek megsemmisítését.

Mit kellene tenni ilyen helyzetben?

Kalocsán épülhet a szállás, ahova a paksi atomerőmű-beruházás külföldi munkásait küldik. A térségfejlesztő cég most ismertette a konkrét terveket, majd a NIF Zrt. beszámolt az épülő hídról is, amely összeköti majd Paks városát az atomerőmű területével.

A mérnököket lakásokban helyezik el, a dolgozói tömeg számára pedig munkásszállásokat létesítenek, erre az egykori laktanya épületét nézték ki. A komplexum a tervek szerint zárt lesz, csak ellenőrzés után lehet oda belépni, ráadásul alkoholtilalom bevezetésén is gondolkoznak.

Mivel lehetne reklámozni az új szállást?

Ugyan szerencsére még csak fikció, hogy Magyarországot kivezetnék az Európai Unióból, megpróbáltuk számszerűsíteni, mit jelentene a gazdaságunk számára a Huxit. Százezreket érne személyes veszteség, ha a külföldi munkavállalás vagy a tanulás szabadsága szűkülne vagy odaveszne, és az osztrák határon már most is láthatjuk, mivel járhat, ha a közúti áruforgalmat vámkezelének vetnék alá.

Az EU-támogatások nélkül alig lehet elképzelni, hogyan működne az ország. A 2007–2015 közötti időszakban a KPMG összegzése szerint közel 14 ezer milliárd forint folyt be, ennek hiányában nem nőtt volna a gazdaság, zsugorodott volna a fogyasztás és a beruházás, sőt ennek köszönhetően javultak az egyensúlyi mutatók is. Ráadásul Magyarország telephelyként nem a belpiaca, hanem az uniós tagság miatt vonzó. Ha a magyar kormány óvatlanul megpendítené a Huxit lehetőségét, a relatíve olcsó munkaerőt kereső uniós befektetők meg sem állnának Szlovákiáig, Romániáig.

©

Kilépünk valaha is?

Az utolsó havi fizetéssel, végkielégítéssel is adós a januárban bezárt szarvasi kávéfőzőgyár tulajdonosa. Csaknem kétszázan várják a járandóságukat, csoportosan tervezik a jogorvoslati eljárást elindítani. A Szarvasi Vas és Fémipari Zrt. vesztét nem a kávéfőzők okozták, hanem azok a lámpák, amelyeket az IKEA rendelt meg a világítástechnikai eszközöket is gyártó cégtől, ám gyakran selejtek jöttek le a gyártósorokról.

A munkások nagy része azóta elhelyezkedett, többségük jelenleg is minimálbérért dolgozik, legfeljebb a szarvasi gyárban megszokott, teljesítmény után járó néhány ezer forintról kell lemondaniuk. A minimálbérből viszont nem telik a jogi képviseletre, így a csoportos jogorvoslattól és az önkormányzat segítségétől várják, hogy hozzájuthassanak az elmaradt munkabérükhöz.

Mit lehetne ajánlani az egykori dolgozóknak?


Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kötelező lesz a kanyaró elleni védőoltás Németországban

Kötelező lesz a kanyaró elleni védőoltás Németországban

Igazi különlegesség lesz Krasznahorkai László új könyve

Igazi különlegesség lesz Krasznahorkai László új könyve

Egy vádat ejtettek Kevin Spacey ellen

Egy vádat ejtettek Kevin Spacey ellen

Harminc halálos áldozata van a kiotói gyújtogatásnak

Harminc halálos áldozata van a kiotói gyújtogatásnak

Kiderült, miért dőlt be az egyik legnagyobb magyar őssejtbank

Kiderült, miért dőlt be az egyik legnagyobb magyar őssejtbank

Megdöbbentek a kutatók: a szemük előtt ragadta el a cápát egy óriási hal – videó

Megdöbbentek a kutatók: a szemük előtt ragadta el a cápát egy óriási hal – videó