Elmagyarázta a KSH, miért zuhant hároméves mélypontra az ipar

Elmagyarázta a KSH, miért zuhant hároméves mélypontra az ipar

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Éves szinten gyorsult a magyar ipar növekedése 2019-ben, de a december kimondottan rossz hónap lett.

Közzétette a Központi Statisztikai Hivatal a magyar ipari termelésről szóló részletes adatokat. Az egy hete kiadott alapadatokon nem változtattak:

decemberben 3,7 százalékkal zuhant a termelés az egy évvel korábbihoz képest, 2019 egészében pedig 5,4 százalékkal nőtt.

Ez azt jelenti, hogy éves szinten gyorsult a magyar ipar (2018-ban még csak 3,5 százalékos volt a növekedés), de a decemberi adat látványosan lehúzta a 2019-es mutatót. Ez a visszaesés több mint hároméves mélypontot jelent: utoljára ennyire rossz havi adatot 2016 szeptemberében mértek, de mínuszos hónap is utoljára 2016 októberében volt.

Most részletezték a számokat: a járműgyártásban a kibocsátás decemberben 10,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól (ez volt a legnagyobb mértékű csökkenés az alágak közt). A közúti gépjármű gyártásának volumene 19,5, míg a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 0,7 százalékkal csökkent. Innentől pedig gyakorlatilag mindegy is, mi történik az ipar többi részében, az autógyártás visszaesése magával ránt mindent.

Ami 2019 egészét illeti, az 5,4 százalékos növekedés a következőképp állt össze:

Magyarország minden régiójában nőtt a termelés, de itt nagyok a területi eltérések. A legnagyobb mértékben Pest régióban (10,1 százalékkal), a legkevésbé pedig Észak-Magyarországon, ahol gyakorlatilag stagnált, 0,1 százalékos volt a növekedés.

Hozzászólások