Sikerrel lépett közbe az MNB, 337-ig visszaerősödött a forint

Sikerrel lépett közbe az MNB, 337-ig visszaerősödött a forint

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Távolabb került a forintárfolyam a 340-es szinttől, miután a jegybank alelnöke megígérte, mindent megtesznek, hogy csökkenjen az infláció.

Arra még nem reagált a jegybank, hogy csütörtökön elérte a forint a 340-es árfolyamot (egész pontosan 340,25 volt a történelmi mélypont), miután azonban kijött a vártnál jóval rosszabb inflációs adat, már megszólalt az MNB. Nagy Márton, a jegybank alelnöke egy háttérbeszélgetésen ígérte meg: az MNB mindent meg fog tenni, hogy az infláció visszatérjen a toleranciasávba, vagyis hogy a mostani 4,7 százalékosról visszatérjen 3 százalék környékére a mutató.

Úgy tűnik, sikerült megnyugtatnia a piacokat: néhány óra leforgása alatt a 340-es szintről 337 környékére erősödött a forint. Volt egy rövid idő, amikor már csak 336,75 forintot kértek el egy euróért.

A befektetők most a péntek délelőtt 9 órát várhatják, akkor adja ki a KSH a 2019-es GDP-növekedési adatot. Kamatdöntő ülést a Monetáris Tanács csak február 25-én tart legközelebb, és ugyan Nagy Márton azt mondta, az alapkamat emelése egyelőre nincs terítéken, ott kiderülhet, hogy milyen egyéb eszközöket vetnének be. A piacokon egyelőre azt árazzák be, hogy valamilyen monetáris szigorításra készülhetnek az MNB-ben.

Hozzászólások