szerző:
Dobos Emese
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kezdetben szorgalmazta a magyar kormány az egyszer használatos műanyagokat tiltó törvényt, az EU erre vonatkozó intézkedési javaslatát mégsem támogatta. Majd beterjesztették a törvényjavaslatot, sőt, tovább is mentek, mint amit az EU tiltana, ám kedden váratlanul visszavonták. Még az is lehet, hogy végül velünk maradnak a nejlonzacskók, ugyanis ez a kormány saját vállalása és az EU-s tiltás erre nem vonatkozik.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Már azt hittük, búcsút intünk a nejlonzacskóknak, amikor kedden a kormány váratlanul, minden indoklás nélkül visszavonta az egyszer használatos műanyagok tiltásáról szóló, egy hete benyújtott törvényjavaslatot, és csak annyit ígértek, hogy egy későbbi időpontban tárgyalni fog erről az Országgyűlés.

Pedig a kérdés jó ideje napirenden van. Még 2018 májusában javasolt az Európai Bizottság uniós szintű szabályokat a műanyagszennyezés visszaszorítására, ennek része volt a tengereket is leginkább szennyező egyszer használatos műanyag csomagolóeszközök betiltása. A magyar kormány akkor kezdeményezőnek tűnt ezen a téren: már októberben bejelentették, hogy 2019-től megemelik a környezetvédelmi termékdíjat az egyszer használatos műanyagtermékek visszaszorítása érdekében, és már akkor szóba került, hogy 2021-től a műanyag zacskókat is betiltják.

©

Akkor Makai Martina, a zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár azt is kiemelte, hogy Magyarország a vonatkozó európai szabályozást évekkel megelőzve jelentős mértékű termékdíj megfizetését írta elő 2012-ben, amivel sikerült csökkenteni a forgalomban lévő zacskók számát. A javaslat értelmében nem kilogramonként, hanem darabonként kellett fizetni a termékdíjat, ami hatvanszoros emelést jelent. A kormány a termékdíj-emelésnek is többször nekifutott az elmúlt években, ám többször is visszavonták utolsó pillanatban az emelésre vonatkozó javaslatot.

Betiltanák, de mégsem szavazták meg

Aztán jött a meglepetés: 2018 októberében, amikor az Európai Parlament ülésén tárgyalták az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló javaslatot, a korábbi eltökéltség ellenére a Fidesz EP-képviselői nem támogatták azt, azzal az indoklással, hogy majd „néhány héten belül bemutatják a reális magyar álláspontot”.

Az ülésen egyébként hatalmas többséggel fogadták el a határozatot, amelynek értelmében 2021-től betiltja az EU azon egyszer használatos műanyag termékek árusítását, amelyek könnyen és olcsón helyettesíthetők: így a fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat. A képviselők az Európai Bizottság eredeti javaslataiban szereplő termékek listájához hozzáadták az "oxidatív biológiai úton lebomló műanyagokból készült" árukat, például zacskókat – itt főként a bevásárlózacskókra kell gondolni –, illetve az expandált polisztirolból készült étel- és italhordókat is.

©

Az elutasítás érthetetlennek tűnt a Fidesz részéről annak fényében, milyen kezdeményezőnek tűntek már korábban a műanyag elleni harcban. Akkor a magyar lépést a Fidesz–KDNP-képviselőcsoport nevében Hölvényi György azzal magyarázta, hogy az uniós irányelvek előírásainak megfelelően Magyarországon kötelezővé vált a szelektív hulladékgyűjtés, de az új rendszer bevezetésével a beszerzett eszközök jó része feleslegessé válna, így nem lennének tarthatók a projektekhez tartozó tervszámok, ez pedig akár 140 milliárd forint uniós támogatás visszafizetését is maga után vonhatná.

Tovább is vitték, aztán visszavonták

Nem sokkal később ismét előkerültek a nejlonzacskók: Palkovics László még idén februárban, a klímavédelmi akcióterv bemutatásakor emelte ki, hogy az EU által tiltott egyszer használatos műanyagokon felül a magyar kormány a nejlonzacskókat is betiltaná 2021-től – a bejelentést örömmel fogadták a környezetvédelmi szervezetek is.

Az ITM május 13-án, kedd este nyújtott be törvényjavaslatot, ami tartalmazta az EU által tiltottakon felüli egyszer használatos műanyagok mellett a könnyű és nagyon könnyű, ezen belül a biológiailag lebomló zacskók forgalomba hozatalát, így a nejlonzacskót és a zöldséges-pékárus műanyag tasakokat is.

Az egyszer használatos műanyagok kivezetését megcélzó törvényjavaslatot az ITM eljuttatta az Országos Környezetvédelmi Tanácshoz (OKT). Információnk szerint a kormány május 6-án tárgyalta “az egyes műanyagtermékek forgalomba hozásának korlátozásáról és a gyártók innovatív technológiaváltásának támogatásáról" szóló rendeletcsomagot. Az egyes egyszer használatos, valamint egyes egyéb műanyagtermékek forgalomba hozatalának korlátozásáról szóló rendeletet a kormány 6-án elfogadta, azt viszont nem tudjuk, hogy a rendeletnek a visszavont törvényjavaslat fényében mi lesz a sorsa.

©

Korábban a csomagolószakma is megjegyezte, hogy a vendéglátóiparban használt csomagolásoknak (a tiltás tárgyát képező, kiszállításhoz használt eszközöknek) nincsenek megfelelő helyettesítői – és ezekre a koronavírus-járvány alatt megnőtt az igény. Ennek fényében persze az tűnik furcsának, hogy a törvényjavaslatot is bőven a koronavírus-járvány kellős közepén nyújtotta be a kormány.

A „műanyagtörvény” visszavonását a Greenpeace Magyarország érthetetlennek találta. A szervezet kezdeményezte 2019 áprilisában a nejlonzacskók tiltásának beemelését is: az erre irányuló petíciót negyedmillióan írtak alá. Már csak azért is furcsa szerintük a visszavonás, mert a kormány rendeletcsomagja – az uniós kötelezettségen túlmenve – még a műanyag zacskók betiltásáról is rendelkezett volna, így viszont az egyszer használatos műanyagok körüli huzavona folytatódik tovább. A Greenpeace ezért azt várja a kormánytól, hogy mihamarabb, napokon belül terjesszen be egy hasonlóan ambiciózus javaslatot, a parlamenttől pedig azt, hogy azt haladéktalanul vegye napirendre.

©

Dolgoznak rajta, de nem tudni, pontosan min

A szándékokkal kapcsolatban az is kételyekre adhatott okot, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az egyszer használatos műanyagok tiltását a múlt heti Kormányinfón „uniós kényszernek” nevezte, amit nem önszántából tett a kormány, hanem egy brüsszeli előírás miatt. A hirtelen visszavonás mégis meglepetést okozott.

A visszavonás bejelentése után a hvg.hu-nak Schmuck Erzsébet, a LMP társelnöke és az indítvány tárgyalására kijelölt fenntartható fejlődés bizottsága elnöke azt a választ kapta az ITM államtitkárától, hogy

még dolgoznak a törvényszövegen, de azt nem tudták kérdésére megmondani, meddig, vagy mikor terjesztik be újra.

 

©
Az ITM szerdai közleményében megerősítette, hogy az Országgyűlés későbbi időpontban tárgyalja az egyszer használatos műanyagok betiltásával kapcsolatos törvénymódosítási javaslatot. Indoklásként arra is kitértek, hogy a járványhelyzet hátráltatta az uniós döntéshozatalt, így mindmáig hiányoznak az egyszer használatos műanyagtermékekre vonatkozó előírások és iránymutatások, konkrét példák arra, hogy a kapcsolódó irányelv alkalmazásában milyen termékek minősülnek egyszer használatos műanyagterméknek. Indokként fogalmazták meg azt is, hogy a gazdaság újraindításának egymásra épülő intézkedései során figyelembe kell venni, hogy a járványhelyzet hatásai következtében számos hazai iparági vállalkozás szorul segítségre abban, hogy lélegzetvételhez jutva stabilizálja működését – ezért az ITM ágazati egyeztetéseket folytat, illetve tervezi az ütemezést a hatékony végrehajtásról.

Arra azonban már nem tértek ki, hogy a törvényjavaslat változik-e és hogy az uniós irányelvnek felel majd meg, vagy a korábban beemelt nejlonzacskók és zöldségestasakok is a tiltás tárgyát fogják-e képezni.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Kijött Billie Eilish kisfilmje

Kijött Billie Eilish kisfilmje

Már 2 millió liter fertőtlenítőt szállított ki a Mol

Már 2 millió liter fertőtlenítőt szállított ki a Mol

A koronavírus-járvány második hullámára figyelmeztet a WHO

A koronavírus-járvány második hullámára figyelmeztet a WHO