szerző:
MTI

Tíz fontos különbség van a Fidesz és az MSZP programja között - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szombaton Budapesten.

A két párt programja között különbség van a politikai radikalizmus, a társadalmi igazságosság, a felelősség, a munkabarát és a vállalkozásbarát politika, az együttműködés és verseny, a családtámogatás, a nyugdíjrendszer, az adópolitika, az egészségügy, valamint a külpolitika tekintetében - közölte a kormányfő az MSZP Baloldali Tömörülés Platformjának, a párt nyugdíjas tagozatának és az MSZOSZ nyugdíjas választmányának közös rendezvényén.

Gyurcsány Ferenc többször is hangsúlyozta: "nem arról döntünk, hogy Orbán Viktornak vagy Gyurcsány Ferencnek hívják a következő miniszterelnököt, ez már csak a következmény. Arról döntünk, hogy milyen Magyarországot akarunk, mert a két program, a két mentalitás, a két tartalom jelentősen eltér egymástól".

A szocialista politikus azt mondta, nem hisz a politikai radikalizmus időszerűségében. Mint mondta, úgy gondolja, hogy nyugodt, építkező, közös és bátor kompromisszumok politikájára van szükség.

A kormányfő hozzátette, a társadalmi igazságosság abban áll, hogy olyan politikát kell folytatni, amely a társadalmi felkapaszkodást biztosít mindenkinek. Ezzel szemben áll az alapvetően a felső középosztályokat támogató konzervatítv politika - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc szerint a felelőtlenséggel szemben a felelősség azt jelenti, hogy az ígéreteket megvalósítják. 1998 és 2002 között a kormány "ígért akkor is fűt, fát", "talán toronyórát láncostól", mégsem lett belőle semmi - mondta.

A miniszterelnök szerint csak olyan politika sikeres, amely egyszerre munkabarát és vállalkozóbarát. A csak vállalkozáspárti liberális politika és az egyoldalúan csak munkapárti politika odavezet, hogy előbb utóbb se munka, se vállalkozás nem lesz - fűzte hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a verseny korlátozásra és szabályozásra szorul; "csak a verseny megöl, a verseny teljes hiánya tönkretesz" - mondta.

Félelem nélküli közélet (Oldaltörés)

Gyurcsány Ferenc kijelentette: a családtámogatás területén szakítottak azzal, hogy annak ad az állam többet, akinek egyébként is több van; a nyugdíjak területén régi adósságokat törlesztettek, az adók területén pedig valamennyi fontos adónemben csökkentették a terhelést.

A további különbségeket sorolva az egészségügy területén a biztosítási elv mellett állt ki. A külpolitikáról azt mondta, különbség van a bezárkozó, nacionalista, helyenként középhatalmi álmokat dédelgető politika és az MSZP képviselte tíz milliós köztársaság és 15 milliós nemzet összebékítése között.

A miniszterelnök a Fidesz elnökének 14. havi nyugdíjra vonatkozó javaslatát blöffnek minősítette. Úgy vélte, a javaslattevő megijedt attól, amit előző, járulékcsökkentésre vonatkozó javaslata okozott, kiderült ugyanis, hogy nem a terhek, hanem a szociális biztonság csökkenne.

Rájött a javaslattevő, hogy a nyugdíjasok százezrei ezt a politikát nem fogják megengedni - tette hozzá a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc szerint ez nem felelős politika, ezért azt javasolta, hogy a Fidesz Szent István programját úgy hívják, hogy Háry János terv. A miniszterelnök kitért arra, hogy az elmúlt négy évben Magyarországon olyan közélet és olyan kormányzati, politikai hatalomgyakorlási kultúra alakult ki, amelyben nem a basáskodás, nem a hatalmaskodás, hanem a nyugalom, a párbeszéd, a félelem nélküli közélet lett a meghatározó.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

A Fidesz tovább piszkálgatja a Budapest Airport-ügyet

A Fidesz azt javasolja a kormánynak, hogy a Budapest Airport Rt. privatizációjával kapcsolatos összes dokumentumot mielőbb hozza nyilvánosságra, illetve az eladásból származó összeg felhasználásáról adjon tájékoztatást az Országgyűlés költségvetési bizottságának - mondta a nagyobbik ellenzéki párt gazdaságpolitikai kabinetjének vezetője sajtótájékoztatón szombaton. Az ÁPV Rt közölte: bár a dokumentumokba eddig is betekinthetett minden parlamenti képviselő, ezzel senki nem próbálkozott.

MTI Itthon

MSZP–Fidesz: 45–45 százalék

A teljes lakosság körében a szocialisták támogatottsága 29, a Fideszé 28 százalék a Szonda Ipsos december közepén végzett felmérése szerint, amelynek eredményeit a Népszabadság pénteki számában tették közzé.

MTI Itthon

Az MSZP szerint 4,5 százalékkal nő a nyugdíjak vásárlóértéke

Idén 4,5 százalékkal nő a nyugdíjak vásárlóértéke, kifizetik a 13. havi teljes nyugdíjat, megjelenik a nyugdíjasok krízissegélye, emelkedik továbbá az özvegyi nyugdíj, illetve az időskorúak járadéka - mondta Csákabonyi Balázs szocialista országgyűlési képviselő szombaton. Harrach Péter fideszes képviselő szerint ugyanakkor "változásra van szükség, hogy Magyarországnak ne olyan kormánya legyen, mely érzéketlen az idős emberek mindennapi problémáira".

MTI Itthon

A Fidesz helyreigazítást kér a Magyar Vizsla miatt

A Fidesz helyreigazítást kér a Vasárnapi Hírektől, mert a Magyar Vizsla című lap "előolvasójának" nevezte Rogán Antalt. Az MSZP egy fax másolatának bemutatásával igyekezett igazolni a legnagyobb ellenzéki párt által cáfolt cikk állítását.

MTI Itthon

A Fidesz nem támogatja az abortusztörvény módosítását

A Fidesz semmilyen módon nem kívánja megváltoztatni a terhesség-megszakítás törvényi szabályozását - ezt Mártai Márta, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője közölte, Ujhelyi István MSZP-alelnöknek írt nyílt levélében.

MTI Itthon

Az Economist is a Fidesz által kritizált FT-mellékletről ír

A magyar lapokban közölt hirdetéssel, amely "bundával" gyanúsítja Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, reagált a nagyobbik magyar ellenzéki párt a Financial Times decemberi cikkeire, amelyekben - a Fidesz állítása szerint - a kormány a valósnál rózsásabb képet festett Magyarország helyzetéről - írta pénteken megjelent számában a The Economist.

MTI Itthon

MSZP: kevesebb a szegény Magyarországon

Csaknem 110 ezerrel csökkent a szegények száma Magyarországon a 2003-as évhez viszonyítva - közölte a Tárki felmérésére hivatkozva Újhelyi István, az MSZP alelnöke, országgyűlési képviselő. A Fidesz szerint a szegénység mára jóval nagyobb, mint 2000-ben volt

MTI Gazdaság

MSZP: kis- és középvállalkozásoknak jó év volt 2005

A kis- és közepes vállalkozások számára jó év volt 2005, erre utal, hogy míg 2000-ben még csak néhány ezren 1,5 milliárd forintnyi kedvezményes hitelt vettek igénybe, addig 2005-ben már több mint 20 ezren 212 milliárd forintnyi összeget - ismertette Józsa István szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

OS Gazdaság

MSZP: beköszöntött az árstabilitás korszaka

Ahogy az várható volt, a Központi Statisztikai Hivatal szerdán igen kedvező adatot közölt az árak emelkedéséről; az adatok azt mutatják, hogy beköszöntött az árstabilitás korszaka - közölte Élő Norbert az MSZP-frakció országgyűlési képviselője.

MTI Itthon

Tárki: teljes meccsnull az MSZP és a Fidesz között

December elején a biztos pártválasztók között 44-44 százalék a két nagypárt népszerűsége, míg a teljes népesség körében 31 százalék támogatja az MSZP-t, s 29 százalék a Fidesz-t - áll a Századvég Politikai Elemzések Központja és a Tárki Rt. közös kutatásában.

MTI Itthon

Herényi: a Fidesz már nem jobboldali párt

Herényi Károly MDF-frakcióvezető pénteken Gémesi György és Sisák Imre MDF-es képviselő kereszténydemokrata támogatása kapcsán annak a véleményének adott hangot, hogy a Fidesz már nem jobboldali párt, a Kereszténydemokrata Néppárt pedig nem párt.

Egyelőre nyugalom van a török határ mentén Szíriában

Egyelőre nyugalom van a török határ mentén Szíriában

Javier Bardem: "Ne vegyünk műanyag palackos vizet? Jó, de akkor hol vannak az üveges kiszerelések?"

Javier Bardem: "Ne vegyünk műanyag palackos vizet? Jó, de akkor hol vannak az üveges kiszerelések?"

Több mint egy hónapja tűnt el Sopronban a 12 éves Kristóf

Több mint egy hónapja tűnt el Sopronban a 12 éves Kristóf

Új szelek fújnak az ellenzéki győzelem után a képhamisításba keveredett bajai lapnál

Új szelek fújnak az ellenzéki győzelem után a képhamisításba keveredett bajai lapnál

Videó: Több tucat focihuligán csapott össze Zalaegerszegen

Videó: Több tucat focihuligán csapott össze Zalaegerszegen

Beindult a NASA Marsra kiküldött robotvakondja

Beindult a NASA Marsra kiküldött robotvakondja